ARSLAN, TAŞERON KONUSUNU TRT HABER’E DEĞERLENDİRDİ

16 Aralık 2015 14:00, Basın


ARSLAN, TAŞERON KONUSUNU TRT HABER’E DEĞERLENDİRDİ

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, kıdem tazminatından, asgari ücrete, emekli maaşlarından, taşeron konusuna kadar çalışma hayatına ilişkin pek çok düzenlemeyi içeren Hükümetin Eylem Planını TRT Haber’e değerlendirdi.

 

Arslan, Eylem planının olumlu yönünün yanında, sosyal tarafların desteğiyle geliştirilmesi gereken yönlerinin de olduğunu belirten Arslan, "Hükümetin 1 haftada yapacaklarından başlayarak 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık periyotlarla yapacaklarını sıralayıp bağlayıcı bir karar almasını olumlu buluyoruz. Bunun yanında, hükümetin kendi taahhütlerinin arkasında durmasını ve bunu da belli periyotlarla yapacağını taahhüt etmesini ülkemiz açısından önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu.

 

Taşeron işçilerin kadroya alınması için "asıl iş", "yardımcı iş" alanlarının, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken Arslan, "Bakanlar Kurulu, sosyal tarafların da görüşüne başvurarak taşeron işçilikte asıl ve yardımcı işleri acilen belirleyip yasal düzenlemeyi yapmalıdır. Çünkü, bu konuda çalışanların büyük bir beklentisi var. Bunun, hükümetin eylem planının öncelikleri arasında olması memnuniyet verici" değerlendirmesinde bulundu.

 

Arslan, HAK-İŞ’in öncelikli gündem maddelerinden olan bazı konuların programda yer almamasını da eleştirdi. Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 5620 sayılı Kanundaki 6 ay sınırının kaldırılarak geçici işçilere işin gereği için daha uzun çalışma imkanı getirilmesini talep ediyoruz” dedi. Arslan, ayrıca üniversite mezunu olup da işçi statüsünde çalışan kamudaki işçilerin ya memur kadrolarına alınması ya da onların ücretlerinde de düzenleme yapılması konusunda adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti. Arslan, Hükümetin sosyal konulara ilişkin önemli adımlar atmasını yeterli olmamakla birlikte önemli bulduklarını belirterek, “Yeterli olmamakla beraber bunlar ilk adımlardır. İnşallah yenileri gelecektir” dedi.

 

Özel sektörde çalışanların yaklaşık yüzde 85'inin kıdem tazminatlarını alamadığını vurgulayan Arslan, bunun çalışma hayatının önemli bir sorunu olduğunu belirtti.

 

Arslan, kıdem tazminatıyla ilgili yeni sisteme ihtiyaç duyulduğunu dile getirerek, "Mevcut sistem sorunlu. Bu nedenle herkesin kıdem tazminatını alabileceği bir modeli oluşturmamız gerekiyor. Adına 'fon' diyebiliriz, 'sandık' diyebiliriz, başka bir şey diyebiliriz. Özel sektörde işçilerin büyük bir bölümü kıdem tazminatı alamıyorsa, bu ülkenin yöneticileri ve sendikaları buna duyarsız kalamaz. Bu sorunu çözecek adımları mutlaka atmalıyız" dedi.

 

Kıdem tazminatından yeni sisteme "Sosyal taraflar uzlaşsın, sonra biz adım atalım" anlayışı sebebiyle geçilemediğini ileri süren Arslan, şunları ifade etti:

 

"Mutlaka sosyal taraflarla görüşülerek, sosyal tarafların fikirleri dikkate alınarak bir düzenleme yapılmalı. Ancak bir düzenleme yapılması, tarafların anlaşması şartına bağlanmamalı. Sayın Başbakanın, eylem planını açıklarken kıdem tazminatıyla ilgili tarafların anlaşması gerektiği yönündeki bir ifadeyi kullanılmamasını bu manada olumlu buluyoruz."

 

Asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilecek olmasının önemli ancak yeterli olmadığını öne süren Arslan, bazı işverenlerin asgari ücretteki bu artışı kabullenemediğini gördüklerini söyledi.

 

Kimi işverenlerin artan maliyetler nedeniyle işçi çıkartma tehdidinde dahi bulunduğuna dikkati çeken Arslan, "Maalesef bazı işverenlerimiz, bazı işveren örgütlerimiz asgari ücretin bu şekilde yükselmesinin getireceği zorluklardan bahsedip adeta aba altıdan sopa gösteriyor. Bu tutumlara prim verilmeden, kayıt dışı istihdamı artırmamak ve işçi çıkarmaları engellemek için asgari ücrette işverenlerin bazı talepleri dikkate alınabilir" diye konuştu.

 

Programı izlemek için tıklayınız...

 


HABERE AİT GÖRSELLER :

16 Aralık 2015 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu