“KADIN EMEKÇİLERİN SORUNLARINI BİLİYOR, ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ”
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü vesilesiyle kadın emekçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekti, çözüm önerilerini paylaştı.
Arslan, kadın çalışanları sendikal hareketin yarınları olarak gördüklerini belirterek; “HAK-İŞ olarak, emekçi kadınların, geleceğin erdemli sendikal inşasında önemli rol ve katkıları olacağına inancımız tamdır. Kadının güçlendirilmesi için tüm hızımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 26 Nisan -1 Mayıs 2021 tarihleri arasında “1 Mayıs Haftası” kutlamalarımızı etkin bir şekilde gerçekleştiriyor, kadın emekçilerin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerimizi tüm dijital platformlardan kamuoyu ve HAK-İŞ teşkilatımız ile paylaşıyoruz.
1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma günü vesilesiyle kadın emekçilerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek, çözüm önerilerimizi sunmak istiyoruz.
HAK-İŞ olarak, kadınları kutlu yürüyüşümüzün öncüsü, emek hareketinin vicdanı, sendikal hareketin yarınları olarak görüyoruz.
HAK-İŞ olarak, emekçi kadınların, geleceğin erdemli sendikal inşasında önemli rol ve katkıları olacağına inancımız tamdır. Bu inançtan hareketle kadının güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyorum.
Kadınların sendikal harekette aktif yer alması için yetkinliklerini arttırmaya, kadın sendikacılarımızı lider olma yolunda cesaretlendirmeye devam ediyoruz.
HAK-İŞ Konfederasyonuna bağlı sendikalardaki iş kollarında çalışan kadın sayısı giderek artarak yüzde 28’lere ulaşmıştır. Sendikacı kadın liderlerimizin sayısının arttırılması ve daha da güçlendirilmesi için sorumluluklarımızı yerine getirerek ulaştığımız noktayı daha ilerilere taşımamız gerekiyor.
HAK-İŞ olarak, biliyoruz ki kadına yönelik şiddeti önleyecek unsurlardan biri de kadının güçlendirilmesidir. Biz kadına yönelik şiddeti insan hakları ihlali olarak görüyoruz. Bizim kültürümüzde ve medeniyetimizde şiddetin asla yeri yoktur.
Kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını gerek uluslararası yükümlülüklerimiz ve gerekse ulusal mevzuatımızdaki düzenlemeler çerçevesinde ilgili taraflarla iş birliği içinde yürütmeye devam ediyoruz.
Şiddetle mücadelenin kadının güçlendirilmesi ekseninde sosyal politikaların geliştirilmesi ve aile yapımızı güçlendirici tedbirlerin alınması ile çok boyutlu olarak gerçekleştirileceğini biliyoruz ve buna inanıyoruz.
Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin ILO’nun 190 sayılı Sözleşme, hem kadın hem erkekleri yani tüm çalışanları ilgilendirmesi açısından önemli bir sözleşme niteliğindedir. Üyesi olduğumuz ve yönetiminde bulunduğumuz uluslararası sendikal kuruluşlar da 190 Sayılı ILO sözleşmesinin onaylanmasını desteklemektedir.
Biz de HAK-İŞ olarak, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasını hedefleyen bu Sözleşmenin, sosyal taraflarla birlikte incelenmesi ve gereğinin yapılmasını talep ediyoruz. Sözleşmenin ülkemizin uluslararası prestiji ve öğretici olması bakımından imzalanmasını çok önemli görüyoruz. Kadına yönelik her türlü şiddete karşı oluşturulmuş yeni düzenlemeleri hedefleyen ve birçok konuda eksiklikleri gidermeye çalışan iradeyi takdirle ve teşekkürle karşılıyoruz
Emek hareketinin öncüsü kadın emekçilerin 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü kutluyor, emekçi kadınları HAK-İŞ çatısı altında örgütlenmeye davet ediyoruz.”
© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu