ARSLAN: “İNSAN HAYATINI YOK SAYAN ÇALIŞMA KOŞULLARI VE UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİDİR”

16 Şubat 2024 14:06, Basın


ARSLAN: “İNSAN HAYATINI YOK SAYAN ÇALIŞMA KOŞULLARI VE UYGULAMALARDAN VAZGEÇİLMELİDİR”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, “Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan canlarımızın acısını yaşıyor, bir an önce sağ olarak kurtarılmalarını temenni ediyor ve umutla bekleyen ailelere sabırlar diliyoruz” dedi.

ARSLAN, “İnsan hayatı her şeyin üstündedir. Bu ve benzer kazalar yaşanmaması için işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemleri konusunda gerekli tedbirler alınarak, kanunlar ve ilgili mevzuatlara tam olarak uyulmalı, insan hayatını yok sayan çalışma koşulları ve uygulamalardan vazgeçilmeli, denetimler artırılmalı ve yaşanan kazanın sorumluları tespit edilerek yargı önünde en ağır şekilde cezalandırılmalıdır” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

“Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında 13 Şubat 2024 tarihinde meydana gelen toprak kaymasında göçük altında kalan canlarımızın acısını yaşıyor, biran önce sağ olarak kurtarılmalarını temenni ediyor ve umutla bekleyen ailelere sabırlar diliyoruz.

İnsan hayatı her şeyin üstündedir. Bu ve benzer kazalar yaşanmaması için işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemleri konusunda gerekli tedbirler alınarak, kanunlar ve ilgili mevzuatlara tam olarak uyulmalı, insan hayatını yok sayan çalışma koşulları ve uygulamalardan vazgeçilmeli, denetimler artırılmalı ve yaşanan kazanın sorumluları tespit edilerek yargı önünde en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Çünkü bir işyerindeki tedbirsizlik, denetimsizlik ve ihmalin faturasını emeğiyle geçinen işçiler ödemektedir. 

Türkiye’de son 20 yıl içinde iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan yasal düzenlemelere karşın, çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden birini sosyal ve ekonomik bir yara olarak iş kazalarının oluşturduğunu yaşadığımız bu olay bizlere acı bir şekilde hatırlatmaktadır. İş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir kazalar olmasına karşın, neredeyse her gün, koruyucu önlemlerin alınmadığı ya da ihmal edildiği işyerlerinde ortaya çıkan cinayet gibi ‘kazalar’ sonucunda işçiler hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Gerekli önlemler alınmadığı, denetim zaafı giderilmediği, cezalar caydırıcı olmadığı sürece bu tür kazaların gündemimizden hiç düşmeyeceği bir kez daha ortaya çıkmıştır. 

HAK-İŞ olarak, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi konusunda sendikaların önemine inanıyoruz. Toplu iş sözleşmesi hakkının kullanılması iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin oluşturulması, sendikal faaliyetlerin artması, sonuç olarak örgütlü toplum haline gelinmesi, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki bilincin artırılması ve kazaların önüne geçilmesi konusunda önemli bir rol oynayacaktır. 

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, sendikal örgütlenmenin arttığı, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının olmadığı bir çalışma hayatı talebimizi yineliyor, yaşanan elim olayda kusuru bulunanların tespit edilerek cezalandırılmasını ve iş kazalarında can kayıplarının sona ermesini bekliyoruz. Göçük altındaki kardeşlerimizin sağ olarak kurtarılmalarını temenni ediyor ve umutla bekleyen ailelere sabırlar diliyor, Erzincan ve tüm Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

16 Şubat 2024 14:06, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu