ARSLAN: “DARBELERİ VE ANTİDEMOKRATİK MÜDAHALELERİ REDDEDİYORUZ”

27 Şubat 2014 14:00, Basın


ARSLAN:  “DARBELERİ VE ANTİDEMOKRATİK MÜDAHALELERİ REDDEDİYORUZ”

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 28 Şubat 1997 “postmodern” darbesinin 17. Yıldönümünde, Türkiye’nin bugün 28 Şubatın başka bir versiyonunu yaşadığını belirterek, “Darbeleri, muhtıraları, operasyonları, bütün antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz” dedi.

 

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, 28 Şubat Postmodern Darbesi’nin 17. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu.

 

“28 Şubat 1997 “postmodern” darbesinin 17. Yılında darbeleri, muhtıraları, operasyonları ve bütün antidemokratik oluşumları kınıyoruz. Darbe ve başka kılıflara bürünmüş bütün antidemokratik müdahaleleri reddediyoruz.

                Ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme ancak özgürlükçü ve demokratik bir ortamda mümkün olabilir. Türkiye’de demokrasinin askıya alındığı bütün süreçler çalışanların ve emekçilerin, yani toplumun büyük bir kesiminin zarar görmesine neden olmuştur. Yaşanan anti demokratik süreç dolayısıyla yüksek dış borç stokları; siyasi iradeyi felç etmiş, toplum fakirleşmiş ve devlet yerli ya da uluslararası finans çevrelerine mahkum hale gelmiş, 16 banka batırılmış, 50 milyar dolarlık fatura topluma ve devlete çıkartılmıştır. İrtica-laiklik söylemi ile pek çok kesim mağdur edilmiş, 2000 ve 2001 krizlerini yaratan koşulları teşkil etmiştir. Bu krizlerden de en büyük zararı halk ve küçük işletmeler görmüştür.

28 Şubatta emek hareketinin önü kesilmiş, baskı ve korkularla görevlendirmelerle, sivil ve demokratik refleksler zayıflatılmıştır. Sendikalar, 1990’larda 12 Eylül travmasını atlatmış, sivil ve demokratik reflekslere yeniden dönmüşken, 28 Şubat, sendikaların demokratikleşme, sivilleşme ve güçlü, sivil ve bağımsız kurumlar haline gelme çabalarını durdurarak yeniden geri çevirmiştir. 28 Şubat sürecinde, sendikalar içerisinde ciddi bir ayrım mekanizması kullanılarak kendi otoriter karakterine ve anti demokrasiye itaatkar bir sendikal hareket yaratılmak istenmiştir.

28 Şubat “postmodern” darbesinin 17 yıl sonra tekrar sorgulanıyor ve yargılanıyor olmasını önemli buluyoruz. Yargılama neticesinde, 28 Şubat faillerinin hak ettikleri cezaya çarptırılacaklarına inanıyoruz. Bu süreçle beraber mağdur olanların da mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyoruz.

HAK-İŞ Konfederasyonu, öteden beri, 12 Eylül askeri darbesine, 28 Şubat ‘Postmodern’ darbesine ve 27 Nisan ‘e-bildirgesine’, siyasi parti kapatmalarına karşı çıkmış her koşulda demokrasiden yana taraf olmuştur. Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı adımları ve yeni anayasa çalışmalarını destekleyen HAK-İŞ, bugün yaşananlara karşı da demokrasiden yana taraftır. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, yeni; sivil ve demokratik bir Anayasa talebimizi güçlü bir şekilde dile getiriyoruz.

İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplum örgütleriyle toplumun odaklanması gereken temel konu, toplumun huzur ve selameti ile güçlü ve müreffeh modern devlet olmalıdır.

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, ülkemize ve bu ülkenin geleceğine güveniyoruz. Yaşanan bütün darbelere ve darbe girişimlerine, operasyonlara, demokrasi dışı müdahalelere karşı Türkiye demokrasi yolunda ilerlemeye devam etmektedir. Umutlarımızı kaybetmeden, geleceğe ait beklentilerimizden ve hedeflerimizden vazgeçmeden, kendimize güvenerek bu sorunlarla mücadele etmeliyiz. Türkiye bu tartışmaları aşacak, dünya ve özellikle bölgesinde güçlü bir ülke olmaya devam edecektir.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

27 Şubat 2014 14:00, Basın


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu