AVRUPA İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU (ETUC) İCRA KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

17 Haziran 2017 14:52, Komite Etkinlikleri


Avrupa işçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) İcra Kurulu toplantısı 13-14 Haziran 2017 tarihlerindeBrüksel’de gerçekleştirildi. 

Toplantıya ETUC Kadın Komitesini temsilen Uluslar arası İlişkiler Uzmanımız Pınar Özcan, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’i temsilen ise Uluslar arası İlişkiler Uzmanı Onur Sayılan katıldı. 

Toplantıda gündem ve tutanakların onaylanmasının ardından ETUC Cinsiyet Eşitliğinde sorumlu Konfederasyon Sekreteri ilk gündem maddesi olarak ETUC tarafından 10 yıldır gerçekleştirilen 8 Mart Kadın Anketine ilişkin bir sunum yaptı. Bu yılki anket konusunun ‘Cinsiyete Dayalı Emeklilik Farkı’ konusunda gerçekleştirildiğini söyleyen Mir, sendikalarda kadın üye sayılarının ve liderlik pozisyonlarının çok yavaş da olsa artış gösterdiğine dikkati çekti. 

10’uncu yılın ardından 8 Mart Anketi’nin isminin ETUC Cinsiyet Eşitliği anketi olarak değiştirildiğini söyleyen Mir,konuşmasının ardından sözü Uluslar Arası İlişkiler Uzmanımız ve ETUC Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Pınar Özcan’a bıraktı. 

Pınar Özcan, 2010 yılından beri HAK-İŞ Konfederasyonunun anketi eksiksiz bir şekilde tamamladığını ve 2010 yılında yüzde 10 oranında olan kadın üye sayısının 2017 yılında yüzde 23.5’e yükseldiğini, bu artışın çok önemli bir başarı olduğunu,  bu gelişimi ölçmek açısından ve kadın üye sayısının artması için bir motivasyonaracı olması açısından anketin çok önemli olduğunu söyledi. 


Aynı zamanda gerçekleştirilen anketin kongrede alınan karar sonucunda uygulanmaya başlandığını söyleyen Özcan, “Söz konusu anket kadın ve erkeklerin sendikalarda temsilini ölçmenin yanı sıra başlangıcından bu yana, eşit ücret, çocuk bakımı, krizin kadın çalışanlar üzerine etkisi, evde çalışanlar, kadına yönelik şiddet emeklilik farkları ve kadın oranlarına yönelik özel konulara ilişkin de üyelerin çalışmaları gözlemleniyor ve bu çalışmaların farklı kadın örgütleri için bir kaynak oluyor” diye konuştu.


Bu gündem maddesinin ardından Genel sekreterin raporu sunuldu. 

Avrupa’nın geleceği için ETUC yol haritasının görüşüldüğü toplantının ilk gününde, Avrupa’nın geleceği, Avrupa’nın Sosyal boyunu üzerine gölge rapor, Küreselleşme, Ekonomik ve Parasal Birliğin derinleştirilmesi üzerine gölge rapor, Sosyal Hakların Avrupa boyutu ve ETUC eylem planı, öneriler,  iş ve aile yaşamının uyumlaştırılmasına yönelik komisyon paketi, çalışma sürelerine ilişkin Avrupa Direktifi konuları görüşüldü

Toplantının ikinci gününde ise 2018-2020 Avrupa Sosyal Diyalog Çalışma Programı, AB Ticaret ve Yatırım Politikaları, AB Hizmet Paketi, BrexitKlavuzu ve Direktifleri, Enerji Birliği ve AB 2030 İklim ve Enerji Paketi, Avrupa Dayanışma konusunda ETUC pozisyonu, Avrupa Sendika Eğitim Enstitüsü Geleceği ve üyelik aidatları konularının görüşülmesinin ardından ETUC eski Genel Sekreteri MathiasHinterscheid adına bir anma töreniyle toplantı sona erdi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

17 Haziran 2017 14:52, Komite Etkinlikleri


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu