YENİLİKÇİ YÖNTEMLERLE KADIN ÇALIŞANLARIN EĞİTİM YOLUYLA GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ’NİN KIBRIS EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi’nin beşinci eğitimi 8-9 Kasım 2018 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde konfederasyonumuza bağlı Kamu-Sen Sendikamızın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Eğitim toplantısına HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı ve Proje Koordinatörü Fatma Zengin, Proje Uzmanları Mert Demir, Elif Yıldırım, Eğitimciler Dr. Nuran Halise Belet, Dr. Neşe Yıldız, Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın, Av. Rukiye Demiryürek ve Rahim Aladağ katıldı.
Eğitimin açılış programında konuşan HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ’in 670 bin üyesiyle Türkiye'nin en etkin konfederasyonlardan birisi olduğunu ve HAK-İŞ’e bağlı 22 sendikanın faaliyet gösterdiğini anlattı. Kadınların hem özel sektörde hem de kamu sektöründe yaşadıkları sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Serdengeçti “Kadınlara uygun iş imkanları yeterli düzeyde oluşturulamıyor. Bu konunun çözülmesinde sendikalarımıza önemli görevler düşüyor” dedi.
Kadınların kapasitelerinin eğitim yoluyla güçlendirilmesi noktasında ve sorunlarının çözülmesinde HAK-İŞ’in örnek bir konfederasyon olduğunun altını çizen Serdengeçti, iki günlük eğitim programının başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Seminerin açılışında konuşma yapan Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan, “Türkiye’de örnek bir sendika olarak gösterilmek bizim için büyük bir gurur kaynağıdır” diyerek başladığı konuşmasında, Kamu-Sen Yönetim Kurulu’nda kadınların yüzde 50’lik kesimde olmasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Atan, “HAK-İŞ Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a bu konuda bize verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Umarım bir dahaki sefere bu konuları daha geniş kitlelere hitap edebileceğimiz şekilde seminerler düzenleriz. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Atan, “Türkiye'de 2008'de yüzde 24,5 olan kadın çalışan sayısı 2018'de yüzde 34,5'e yükseldi. Avrupa seviyeleri olan yüzde 60'a çıkması için çalışmalar yapıyoruz. Kadın hem eş hem de iş kadını misyonunu birlikte yükleniyor. Kadının bireysel varlığının yok olmaması için hem sahada eğitim veriyoruz hem de saha analizi yapıyoruz. Raporlar hazırlayarak gerekli yerlere ulaştırıyoruz. Sonuçlarını kitap haline getirip yayımlıyoruz. Birçok kitleye kadın sorunlarını bu şekilde ulaştırmış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, “Kıbrıs’ta bir ilki yaşattığımız için gurur duyuyorum. Türkiye’de kadınların sendikalarda daha etkin rol alabilmesi için 81 ili kapsayan bir proje yapılıyor. Kamu-Sen bu konuda bir rol modeldir. Kadınların Kamu-Sen’de çok etkin olduğunu görüyoruz. Yetişmiş kadınların aktivitelerini görüyoruz. Bu yüzden Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan’ı tebrik ediyoruz. Kamu-Sen’i Türkiye’de bu yönünden dolayı örnek gösteriyoruz. HAK-İŞ olarak haklarda eşitlik önceliğini benimsiyoruz” şeklinde konuştu.
Kadınları toplumsal cinsiyet ve mobbing konularında bilinçlendirdiklerini belirten Zengin, “Çoğu insan mobbing’e maruz kalıyor ama mobbing’in ne olduğunu bilmiyor. Kadının kendisine yapılan şeyin suç olduğunu anlamasını sağlıyoruz. Farkındalık oluştuğunda artık insanlar kendisine yapılan olumsuz davranışlara dur diyebiliyor” ifadelerini kullandı.
Kamu-Sen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri, Kadın ve Çocuk Hakları Komite Başkanı Ayşe Özdemirağ, Kamu-Sen’in çözüm vizyonu olan, bağımsız olarak izlenen etkili bir sendika olduğunu, kadın sorunlarında araştırmalar yaparak çözümler bulmaya çalışan, Meclis’te önerilerde bulunan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine inanan bir sendika olduğunu söyledi.
Kadın üyelerinin Yürütme Kurulunda yüzde 50 oranında olduğunu belirten Özdemirağ, “Toplumu bilinçlendirme ve farkındalık yaratma anlamında birçok eylemde bulunuyoruz. Bu organizasyonun Kamu-Sen’de yapılması bizi çok onurlandırmıştır. HAK-İŞ’e bize gösterdikleri yardımlardan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kadın erkek arasında süre gelen eşitsizlik anlayışı birçok problem doğurmaktadır. Bu sorun 21’inci yüzyılın en önemli sorunlarından birisidir. Halk sorunun önlenmesi için ilk adımın kadın toplumsal cinsiyet eşitliği kuralları konusunda şu anda eğitimden geçtiğine inanıyoruz. Şiddet yerine sevgi dolu günler için elimizden gelen her çalışmayı yapacağımızı kamuoyuna bildirmek isterim” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, Kamu-Sen üyelerinin yoğun olarak katılım sağladığı projenin modül eğitimlerine geçildi.
Birinci günün ilk eğitimi Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nuran Belet tarafından gerçekleştirildi. Eğitimci hoca tarafından katılımcılara, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algısı, Kapsamı ve Mobbing” konusunda eğitim verildi. Dr. Nuran Halise Belet, eğitim sonunda katılımcıların kendisine yönelttiği soruları cevaplandırarak eğitimi tamamladı.
Birinci günün ikinci eğitimi, Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Neşe Yıldız tarafından “Cinsiyet Eşitliği Alanında Uluslararası Referanslar” konusunda verildi. Dr. Öğretim Üyesi Neşe Yıldız eğitiminde; toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun sürdürülebilir kalkınma hedefleri arasında olduğunu, bu çerçevede kabul edilmiş uluslararası sözleşmelerden ve tavsiye kararlarının kabul edildiğini, G20 kapsamında cinsiyet eşitliği çalışmalarının var olduğunu, İslam İşbirliği Teşkilatı, ILO, BM, AB gibi uluslararası kuruluşların toplumsal cinsiyet alanındaki sorunlarını, antlaşmalarını, sözleşmelerini, bildirgelerini, tavsiye kararlarını, Strateji Belgelerini, Eylem Planlarını katılımcılara aktardı. Yıldız, eğitimin sonunda kendisine yöneltilen soruları cevaplandırarak eğitimi tamamladı.
Günün üçüncü eğitimi, HAK-İŞ Uzmanı Elif Yıldırım tarafından "Sivil Toplum ve Sendikal Hayatta Sosyal Diyalog Mekanizmaları ve Kadın Temsili-Aktif Vatandaşlık" konularında gerçekleştirildi. Elif Yıldırım eğitiminde, sivil toplum ve sendikal harekette gönüllü faaliyetlerin önemini, sosyal diyalog kavramını anlattı. HAK-İŞ Konfederasyonu'nun sendikal mücadeledeki yerini ve önemini, ulusal ve uluslararası sosyal diyalog mekanizmalarında temsil edildiği komiteleri, konseyleri ve kurulları katılımcılarla paylaştı. Ayrıca, HAK-İŞ'in sendikal harekette kadına verdiği değere ve HAK-İŞ'li kadınların yer aldığı sendikalardaki temsil durumlarına değindi.
Hizmet-İş Sendikası Avukatı Rukiye Demiryürek katılımcılara Türkiye’deki “Çalışma Yaşamındaki Kadın Hakları ve Hukuksal Referanslar” konusundaki hukuki haklarını anlattı. Demiryürek’in sunumunun ardından, KKTC’den Av. Suna Amca tarafından KKTC’deki kamu sektöründe çalışanların hakları konusunda bir sunum gerçekleştirildi.
Eğitimin ikinci gününde, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından “İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması” konusunda gerçekleştirildi. Eğitim sunumunda, kadınların gerek özel sektörde gerek kamu sektöründe iş ve aile yaşamlarının uyumlaştırılmasında yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini anlatan Özaydın, Türkiye’deki kadın profiline ilişkin bilgileri katılımcılara anlattı.
Kişisel Gelişim Uzmanı Rahim Aladağ tarafından "İletişim Teknikleri" konusunda eğitim gerçekleştirildi. Eğitime tüm katılımcılar interaktif bir şekilde katıldılar. Eğitime yoğun ilgi gösteren katılımcılar iletişim teknikleri ve davranış kuralları konusunda kapsamlı bilgiler edindiler.
Günün sonunda tüm katılımcılara "Katılım Sertifikası" ve çanta hediye edildi.
Sertifika töreninden sonra ise, 2 günlük eğitime katılan Kamu-Sen üyeleri ile birlikte toplu fotoğraf çekimi yapıldı.
Toplu fotoğraf çekiminin ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki eğitim programı başarıyla tamamlandı.
Zengin Kıbrıs Ada Tv’ye Konuk Oldu
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Kıbrıs’ta yayın yapan Kıbrıs Ada Tv’nin canlı yayın konuğu oldu.
Zengin programda, HAK-İŞ’in ve HAK-İŞ Kadın Komitesinin çalışmaları, faaliyetleri ve yürütmüş olduğu projeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
HAK-İŞ Kadın Komitesi tarafından yürütülen ‘Yenilikçi Yöntemlerle Kadın Çalışanların Eğitim Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi’ni hakkında açıklamalarda bulundu.
© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu