STAJ UYGULAMALARIMIZ, AB’NİN İYİ ÖRNEKLERİ ARASINDA YERİNİ ALDI

28 Mart 2022 15:54, Uzmanlar


STAJ UYGULAMALARIMIZ, AB’NİN İYİ ÖRNEKLERİ ARASINDA YERİNİ ALDI


Konfederasyonumuzun 1996 yılından beri gençlere sunduğu staj imkanları, Avrupa Çıraklık İttifakı’nın Barselona’da gerçekleştirdiği “2022 Avrupa Gençlik Yılı: Çırakların Sesi” adlı programda, “iyi uygulama örnekleri” arasında yerini aldı. 

Avrupa Çıraklık İttifakı tarafından 2022 Avrupa Gençlik Yılı kapsamında tertiplenen Çırakların Sesi adlı iki günlük hibrit program, 23-24 Mart 2022 tarihlerinde İspanya’nın Barselona kentinde gerçekleştirildi.

Avrupa Komisyonu – Avrupa Çıraklık İttifakı’nın İspanya – Katalonya Bölge Hükümeti, Bertelsmann Vakfı ve Avrupa Çıraklık Ağı ortaklığında gerçekleştirilen programda, gençlerin mesleki eğitime özellikle de çıraklık, staj gibi işyerinde öğrenme faaliyetlerine ilgilerinin artırılması amaçlandı. 

Avrupa Birliği üyesi ve adayı ülkelerden gençlik programı çalışmaları yapan kurum ve kuruluşları bir araya getiren programı HAK-İŞ Konfederasyonumuz adına Projeler Koordinatörümüz Recep Atar takip etti.

Avrupa Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Gençlik Programları ve Avrupa Çıraklık Ağı Başkanı Matthaus Fandrejewski’nin açılış konuşması ile başlayan hibrit programın ilk oturumunda 2022 senesinin neden gençlik yılı ilan edildiğine dair konuşmalar yapıldı ve İspanya’daki mesleki eğitim sisteminin ana hatları ile gençlere yönelik programlar tanıtıldı. 

Daha çok gencin bilgi ve beceri düzeyinin nasıl artırılabileceğine ve onların eğitim ve çıraklık süreçlerinde yüz yüze kaldıkları sorunların ne şekilde çözümlenebileceğine odaklanılan etkinlik boyunca yapılan konuşmalarda, gençlere daha cazip koşullarda, kapsayıcı ve beceri kazandırıcı mesleki eğitim olanakları sunularak onların işgücü piyasasına geçişlerinin kolaylaştırılması gerektiği üzerinde duruldu. 

Staj Uygulamalarımızı Anlattık

Projeler Koordinatörümüz Recep Atar, programının ilk günü, Avrupa Birliği üyesi ve adayı ülkelerde gençlere sunulan işbaşında veya işyerinde eğitim olanakları iyi uygulama örnekleri oturumunda, Konfederasyonumuzun 1996 yılından beri gençlere sunduğu staj imkanlarına dair katılımcıları bilgilendirdi. 

Bu kapsamda, Konfederasyonumuzun ağırlıklı üniversite öğrencisi olmak üzere, farklı yaş gruplarından ve eğitim düzeylerinden gençlere, ücret – sosyal haklar – sosyal güvenlik – iş sağlığı ve güvenliği gibi insan onuruna yakışır düzgün çalışma ortamları ve geniş imkanlar sağlayarak en az bir ay süreli staj imkanı sunduğunu belirten Atar, HAK-İŞ Konfederasyonumuzun çok sayıda eğitim kurumu ve üniversite ile işbirliği içerisinde çalıştığını ifade etti.

Sunumunda staj dönemleri boyunca gençlere aktif görevler verildiğinin altını çizen Atar, gençlerin bilgi ve becerilerini artırmak amacıyla Konfederasyonumuz Yöneticileri ve uzmanlarıyla bire bir görüşerek onların deneyimlerinden yararlanma fırsatı yakaladıklarını da vurguladı.  

Konfederasyonumuz bünyesinde faaliyet gösteren 9 daimi komiteden birisin Gençlik Komitesi olduğunu aktaran Atar, HAK-İŞ Konfederasyonumuzun gençler, özellikle genç çalışanlar yararına farklı projeler yürüttüğüne değindi.

HAK-İŞ’in 2018 yılında dahil olduğu Avrupa Çıraklık İttifakı’na 11 yeni üyenin (kurum ve kuruluşun) katıldığı programın ilk günü Avrupa Çıraklık Ağı’nın resmi açılış seromonisi ile tamamlandı. EAfA’ya yeni katılan 11 üye arasında Türkiye’den ülkemizin ilk yerli otomotiv girişimi TOGG ile ICTera adlı bilişim firması yerini aldı.  

Türkiye Ulusal Ajansı Mesleki Eğitim ve Gençlik koordinatörlükleri yetkililerinin de takip ettiği 2022 Avrupa Gençlik Yılı: Çırakların Sesi etkinliğinin ikinci günü saha ziyaretlerine ayrıldı. Bir meslek lisesi ile mesleki eğitim kuruluşu ziyaret edilerek İspanya’daki mesleki eğitim uygulamaları ile gençlere sunulan farklı hizmetler yerinde görüldü.

HABERE AİT GÖRSELLER :

28 Mart 2022 15:54, Uzmanlar


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu