HAK-İŞ’TEN G20, L20 ve SOSYAL POLİTİKALAR ÇALIŞTAYI
HAK-İŞ Konfederasyonu, Türkiye’nin dönem başkanlığını yürüttüğü ve Antalya’da 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan G20 zirvesi öncesinde, “Küresel Aktör olarak G20, L20 Sosyal Politikalar ve HAK-İŞ” konulu bir çalıştay gerçekleştirdi. Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Neşe Yıldız tarafından HAK-İŞ için hazırlanan “Küresel Aktör Olarak G20, L20ve Sosyal Politikalar” kitabının tanıtımı yapıldı.
''Küresel Aktör Olarak G20, L20, Sosyal Politikalar ve HAK-İŞ” Çalıştayı 7 Kasım 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Başkanımız Mahmut Arslan'ın açılış konuşması ile başlayan çalıştaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, L20 Organizasyon Komite Şerpası Uğraş Gök ve B20 Türkiye Komite Şerpası Sarp Kalkan katılarak birer konuşma yaptı.
“Türkiye’nin G20 Dönem Başkanı Olması Büyük Başarı”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek olan G20 zirvesi öncesinde gerçekleştirilen söz konusu çalıştayın, hem sendikacılar hem kamuoyu için bir farkındalık oluşturmasını dileğinde bulundu.
G20 ülkelerinin dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90'ını kontrol ettiğine dikkat çeken Arslan, “G20 demek, dünya demek. Böyle devasa bir örgütte yer almak, 10. yılında dönem başkanı olmak büyük başarı. Bu ana kadar yapılan bütün organizasyonlarda hemen hemen daha öncekilerle kıyaslanmayacak kadar başarılı, etkili, katılımcı bir yapıyı Türkiye başarmış durumda” dedi.
Arslan, Türkiye’nin G20 içerisinde bulunmasının önemine dikkat çekerek, “2001 yılında yaşanan büyük ekonomik kriz ve ardından adeta 70 sente muhtaç duruma gelen Türkiye ekonomisinin nasıl istikrarlı büyüdüğünü ve 10 yıl önce oluşturulan G20'nin üyesi olarak yerini almasının ne kadar büyük anlam ifade ettiğini değerlendirmenizi istiyorum. Kısa zaman içinde 24. sıradan dünyanın 16. büyük ekonomisi olmak büyük başarı” diye konuştu.
“G20 Türkiye İçin Bir Başarı Öyküsü”
G20 ülkelerinin dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90'ını kontrol ettiğinin altını çizen Arslan, “G20 demek, dünya demek. Böyle devasa bir örgütte yer almak, 10. yılında dönem başkanı olmak büyük başarı. Bu ana kadar yapılan bütün organizasyonlarda hemen hemen daha öncekilerle kıyaslanmayacak kadar başarılı, etkili, katılımcı bir yapıyı Türkiye başarmış durumda. G20, Türkiye için başlı başına bir başarı öyküsü” ifadelerini kullandı.
G20 bünyesindeki L20'de çalışan kesimin temsil edildiğini belirten Arslan, L20 kapsamında neler yapılabileceği konusunda uzun süredir çeşitli platformlarda çalışmalar yapıldığını ve bu toplantının da bu çalışmalardan biri olduğunu söyledi. Arslan, “Bu çerçevede pek çok katıldık. Devlet Başkanları Zirvesine katılarak katkıda bulunmayı sürdüreceğiz. Hem Türkiye'de hem dünyada çalışma hayatında söz sahibi olabilmek için bu tür organizasyonlardan yararlanmak gerekiyor” dedi.
Arslan, 1 Kasım'da yapılan seçim sonuçlarına ilişkin de bir değerlendirmede bulundu. Arslan, seçiminin ciddi bir güvenlik sorunu yaşanmadan ve halk iradesinin yüzde 97'sinin Meclis'te temsil edilmesini sağlayacak şekilde sonuçlandığını belirterek, “Toplum istikrardan yana tavır koymuştur. Son 5 ayda yaşanan ekonomik, siyasi gelişmeler, yaşadığımız gerginlikler, olumsuzluklar, yakın coğrafyamızda yaşanan gelişmeler, bütün bunlara baktığınızda istikrarın, birlik, bütünlük içinde olmanın önemini vatandaşlarımız gördüler” dedi.
Arslan, Türkiye Cumhuriyeti Devletini kendi gelecekleri için son kale olarak gören milyonlar bulunduğunu belirterek, “1 Kasım sadece ülkemiz için değil, bölgemiz, hatta küremiz için çok anlamlı, önemli bir sonuç ortaya çıkarmıştır” dedi.
“Taşeron Konusunda Kafa Karıştırıcı Açıklamalar Yapılmamalı”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, hükümetin önünde ciddi sorumluluklar bulunduğunu belirterek, hükümet programı ilan edilmeden çeşitli çevrelerden başta taşeron konusu olmak üzere çalışma hayatına yönelik kafa karıştırıcı açıklamalar yapıldığına dikkat çekerek, net çalışmalar yapılmadan, sosyal tarafların görüşleri alınmadan ve bir sonuca varılmadan bu tür açıklamalarının yapılmaması gerektiğini söyledi. Arslan, HAK-İŞ’in başta taşeron, mevsimlik ve geçici işçilik konusu olmak üzere çalışanların sorunlarını yakından bildiğini ve bunların çözümü konusunda çalışmalar yaptığını kaydetti.
ÇSGB Müsteşar Yardımcısı Sayın
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Sayın da Türkiye'nin Avustralya'dan devraldığı ve 1 yıla yakın süredir yürüttüğü G20 dönem başkanlığında birçok etkinlik gerçekleştirildiğini belirterek, dönem başkanlığını Çin'e devredeceğini hatırlattı.
G20'nin dünya ekonomisinin çok önemli bir bölümünü kapsadığına işaret eden Sayın, küresel ekonomik krizle öneminin daha da arttığını söyledi. Ekonomi temelli işbirliğine ağırlık veren G20'nin, çalışma, istihdam ve sosyal politika konularını da ele almaya başladığını belirten Sayın, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında yapılan çalışmaların, kapsayıcılık, yatırım ve uygulama çerçevesinde ele alındığını bildirdi.
B20 ve L20 Şerpaları
B20 Türkiye Komite Şerpası Sarp Kalkan da G20 küresel aktör olma iddiasının Türkiye gibi ülkeler için çok daha fazla önem taşıdığını söyledi. Kalkan, Antalya’da gerçekleştirilecek olan G20 zirvesinde küresel ekonominin geleceği, mülteci sorunu, güvenlik sorunu ve bölgemizdeki savaşlar gibi önemli konuların tartışılacağını kaydetti. Kalkan, bu kapsamda iş dünyasını temsil eden B20 ile çalışan kesimi temsil eden L20 olarak iyi bir sınav verdiklerini, bugüne kadar “birbirlerine küs kardeşler” gibi olan B20 ve L20'yi aynı masaya oturtarak, ortak çalışmalarını sağladıklarını anlattı.
L20 Organizasyon Komitesi Şerpası Uğraş Gök ise Türkiye'nin sosyal diyaloğa verdiği önemin L20 açısından olağanüstü değerli olduğunu, ülkenin imajı açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti.
ILO Türkiye Direktörü Özcan
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan da HAK-İŞ'in düzenlediği çalıştayın zamanında yapılmış çok önemli bir toplantı olduğunu söyledi. Burada yapılacak tartışmaların, G20 ve L20'nin rolünün daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını belirten Özcan, G20'nin en aktif üyelerinden ILO'nun bu kapsamdaki çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Protokol konuşmalarının ardından, “Küresel Aktör Olarak G20, L20, Sosyal Politikalar ve HAK- İŞ” konulu bir panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü, Gazi Üniversitesi, İİBF, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Erdinç Yazıcı’nın yaptığı panelde, Karabük Üniversitesi, İşletme Fakültesi, Uluslararası İşletmecilik Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Neşe Yıldız Küresel Aktör Olarak G20, L20 ve Sosyal Politikalar, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Murat Yüceşahin Uluslararası Göç ve G20 Gündemi konusunda sunum yaptı.
Yar. Doç. Dr. Neşe Yıldız'ın slayt gösterisi için tıklayınız...
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu