ÜRETEN TÜRKİYE KONUŞUYOR

07 Mart 2017 13:56, Haberler


Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in de üyesi olduğu Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye Kanadını oluşturan sivil toplum örgütleri, “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantıları ile devletin iş dünyasına verdiği teşvikler, yapılan iyileştirilmeler 12 ilde girişimcinin ayağına giderek anlatacak. 

‘Üreten Türkiye Konuşuyor’ toplantılarının tanıtımı amacıyla 7 Mart 2017 tarihinde TOBB İkiz Kuleler’de düzenlendi. Toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye Kanadını oluşturan HAK-İŞ, TOBB, TESK, MEMUR-SEN, TİSK, TÜRK-İŞ, Türkiye KAMU-SEN ve TZOB ile iş dünyası sivil toplum kuruluşları ASKON, MÜSİAD, TİM, TÜGİAD, TÜGİK ve TÜMSİAD Başkan ve temsilcileri katıldı.

“Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantıları; Van, Eskişehir, Diyarbakır, Adana, İzmir, Samsun, Edirne, Antalya, Malatya, Bursa, Konya ve Gaziantep olmak üzere toplam 12 ilde gerçekleştirilecek.

Toplantının açılışında TOBB Başkanı M. Hisarcıklıoğlu bir konuşma yaptı. İş dünyası için çok sayıda iyileştirme ve çok önemli teşvikler sağlandığını ancak girişimcilerin bunlardan yeterince haberdar olmadığını hatırlatarak, bu imkânlardan yararlanmaları için detaylı bilgilendirmeler yapacaklarının altını çizdi.

Dünyanın yeniden kurulduğu, dengelerin yeniden tesis edildiği bir geçiş sürecinin içinde bulunduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Ancak bu dönem de geçecek. Önemli olan toz duman dağıldığında, adımlarımızı kararlı ve hızlı bir biçimde atabilecek gücümüzün olmasıdır. Böyle bir ortamda Türkiye’nin büyümesini sürdürmek için, yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak yeni adımlara ihtiyacımız var” dedi.

Son dönemde hükümetin, istihdamı, ticareti ve sanayiyi, tarımı destekleme yönünde yeni adımlar attığına değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ancak, üyelerimizin, vatandaşlarımızın pek çoğu, verilen yeni teşviklerden, desteklerden bihaber. Devletimiz teşvik veriyor, ama yeterli başvuru olmadığı için pek çok kaynak kullanılamıyor. İşte bu iletişimi sağlayabilmek için yeni bir kampanya başlatıyoruz” diye konuştu.

Bu toplantılarda bilgilendirmenin yanı sıra buradaki kuruluşların tabanlarını doğrudan bakanlarla buluşturacaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Sorunların ve taleplerin doğrudan bakanlarımıza, hükümetimize iletilmesini sağlayacağız. Ekonomik istişarelerde bulunacağız. Çalışan ve üretenlerimizin yaşadığı sıkıntıları, Bakanlarımız ile birlikte ilk elden dinleyeceğiz. Müzakereci demokrasi yöntemiyle, hem yerel ve bölgesel ekonomik meseleleri, hem de makroekonomik konuları ele alacağız. Yani Türkiye’nin daha fazla zenginleşmesi için Üreten Türkiye konuşacak; devletimiz, hükümetimiz de toplumun bütün kesimlerini dinleyecek.” ifadesini kullandı. Hisarcıklıoğlu toplantılar sonrasında TEPAV tarafından özet sonuç raporu hazırlanacağını ve 12 toplantının sonunda kapsamlı sonuç raporunu hükümet ile paylaşacaklarını anlattı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantılarına 14 Mart'ta, Van'da başlayacaklarını belirterek, “Bu toplantı dizisinin devamında ticaretin mevcut durumunu sektörlerle değerlendireceğiz, yeni politikalar ve çözümler üreteceğiz. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda, ticaret sektörünün gelecek vizyonunu belirleyeceğimiz Türkiye Ticaret Kongresini gerçekleştireceğiz” dedi.

AK Parti hükümetleri olarak, 14 yıl boyunca tacir, sanayici ve esnafla iş birliği halinde çalıştıklarına dikkati çeken Tüfenkci, “İstişare kültürünün gereği olarak attığımız tüm adımlarda vatandaşlarımızın taleplerini esas aldık. Ekonomimizi büyütmek için tüm taraflarla el ele verdik. Bu çalışmalarımız sonucunda 2002'den bu yana ülke ekonomisini çok ileri seviyelere taşıdık. Yapısal reform ve tedbirler sayesinde ülke ekonomimiz, tekrar büyüme sürecine girdi” diye konuştu.

Bu kapsamda çok sayıda ekonomik teşvik paketini yürürlüğe koyduklarını dile getiren Tüfenkci, “Reel sektör, ihracatçı ve KOBİ'lerin rahatlatılmasına yönelik reform niteliğinde birçok tedbiri uygulamaya aldık. Bakanlık olarak ekonomimize hız kazandıracak birçok yeniliğe de imza attık. Ancak sahada gördüğümüz manzara ve iş dünyasından aldığımız tepkiler, bu kadar çok iyileştirmelere ve teşviklere rağmen, bu uygulamaların bilinmediğini ve muhatapları tarafından yaygın şekilde anlaşılmadığını gördük” değerlendirmesinde bulundu.

Tüfenkci, Bakanlık olarak yaklaşık 3,5 milyon ticaret erbabına doğrudan hizmet verdiklerini, söz konusu hizmetlerin daha etkin ve verimli sunulması için doğru politikalar oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Doğru politika ve çözümlerin sektörle birlikte üretilebileceğini belirten Tüfenkci, “Türkiye'yi daha fazla büyütebiliriz. Bu sebeple 'Üreten Türkiye Konuşuyor' temalı toplantılar dizisiyle, Bakanlık olarak üretenlerin ayağına giderek onları dinleyeceğiz. Toplantıların temel hedefi, Başbakanımızın da ifade ettiği gibi, 'laf laf üstüne değil, taş taş üstüne koyacağız' anlayışını iş dünyasına yansıtabilmektir. Toplantılarla hükümetimizin ekonomide aldığı tedbirler, sağladığı teşvikler, ekonominin son durumu ve gelecek beklentileri iş dünyasının temsilcileriyle istişare edilecek” ifadelerini kullandı.

Söz konusu toplantıların farklı illerde de gerçekleştirileceğini bildiren Tüfenkci, toplantılara konularına ilişkin Bakanların da davet edileceğini söyledi. Tüfenkci, “Bu toplantılarla ülkemizin üreten insanlarının geleceğe olan güvenini artırmayı, üretimle ilgili sorunları ortaya koymayı, çözüm önerileri geliştirmeyi, üretimin önemi konusunda farkındalığı artırmayı, üreten kesimlerin temsilcileriyle bir araya gelmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Toplantılarda ticaret erbaplarının görüş ve isteklerinin de masaya yatırılacağını kaydeden Tüfenkci, şöyle devam etti:

“Üreten ekonominin ihtiyaç ve etki analizini yapacağız. Bu toplantılar tüm Türkiye'yi kapsayacak. Bu çerçevede 12 il merkez olmak üzere, her ilimizde toplantılara katılım sağlanacak. Toplantıyı yapacağımız iller; Van, Diyarbakır, Eskişehir, İzmir, Adana, Antalya, Samsun, Edirne, Malatya, Gaziantep, Bursa ve Konya'yı kapsayacak. İlk toplantımızı da, 14 Mart'ta Van'da yapacağız. Tüm Türkiye'deki ticaret erbaplarıyla buluşacağımız bu toplantı dizilerinin devamında ülkemizin başat sektörlerini ele alacağız. Ticaretin mevcut durumunu sektörlerle değerlendireceğiz. Yeni politikalar ve çözümler üreteceğiz. Tüm bu çalışmalarımız sonucunda, ticaret sektörünün gelecek vizyonunu belirleyeceğimiz 'Türkiye Ticaret Kongresi'ni gerçekleştireceğiz.”

Anayasa değişikliğine yönelik referandum süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, “16 Nisan Türkiye'de önemli bir tarih. Burada bir referandum gerçekleşecek. Bu referandumda anayasa değişikliği de oylanmış olacak. Bu anayasa değişikliğinin de bizim bu toplantılarımızın gündeminde olacağını şimdiden söyleyelim. Çünkü bu anayasa değişikliği tüm toplumu etkilediği gibi, en fazla iş dünyasını, çalışanları ve burada temsil edilen kitleyi yakından ilgilendiriyor. Onun için anayasa değişikliği oylaması, herkesten daha fazla üretenler ve ticaret erbaplarını ilgilendiriyor. Yönetimsel krizlerden en fazla reel sektör etkileniyor” diye konuştu.

HABERE AİT GÖRSELLER :

07 Mart 2017 13:56, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu