Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in “Anayasa Değişikliğine Tam Destek, Geleceğimiz İçin Evet” sloganıyla başlattığı “40 günde 40 ilde” anayasa değişikliği kampanyası kapsamında, Kastamonu; Karabük ve Zonguldak’ta bilgilendirme toplantılarına katıldı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “40 Günde 40 İlde” yürüteceğimiz kampanya programı kapsamında üyesi olduğumuz Sivil Dayanışma Platformu tarafından 10-12 Mart 2017 tarihlerinde Kastamonu, Karabük ve Zonguldak’ta gerçekleştirilen toplantılara katıldı.
Arslan, Kastamonu Milli İrade Platformu’nun organize ettiği toplantıda, “Yeni Sistem Büyük Türkiye” konferansında Kastamonu’da hizmet veren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Düzenlenen konferansta konuşan Arslan, 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasının önemine değindi.
Bugün yaşanan birçok sorunun temelinde mevcut anayasanın bulunduğunu belirten Arslan, yaşanan sorunların temel kaynağını darbecilerin, cuntacıların halka zorla dayattığı, toplumun yapılış sürecinde yer almadığı, meşruiyeti tartışmalı 82 Anayasası olduğunu ifade etti.
Halk oylamasında mevcut anayasadaki bazı bölümlerin değiştirileceğini vurgulayan Arslan, “Bugün anayasa değişikliğini tartışırken, ‘Biz devlet kurduk, bu devletin anayasası nasıl olmalı’ gibi bir tablo ile karşı karşıya değiliz. Anayasa yaparken mevcut 82 Anayasası’na bakıyoruz, bunun bazı bölümlerini değiştiriyoruz. Yeni bir anayasa yapmıyoruz.” diye konuştu.
Sistemin kendi kendine krizler ürettiğini, bunların devam edeceği endişesinden yola çıkarak değişikliğin üzerinde durduklarını anlatan Arslan, şöyle devam etti:
“Bugün 82 Anayasası’nın önümüze koyduğu cumhurbaşkanının yetkilerini korumaya devam edersek, Türkiye’de kaçınılmaz olarak krizler yaşanmaya devam ederiz. Bu krizler aynı hareketin içerisindeki insanlar olduğu zaman bile yaşanabilir. Türkiye’nin güçlü bir sisteme sahip olması gerekiyor. Benim ülkemin içeride dışarıda yeterince sorunları var. Bu ülke içeriden dışarıdan kuşatılmaya çalışılmış. Böyle bir ülkede, böyle bir coğrafyada güçlü bir ülke olmalı. Bizim gücümüzün önündeki en büyük engel sistemdir. İleride yaşanabilecek krizlerin önüne geçmek için halk oylamasında ‘evet’ çıkması gerekiyor.”
Konferansta Sivil Dayanışma Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kılıç, AK Parti Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Işıl İlgin Oktay da sunum yaptı.
Arslan, Kastamonu’nun ardından Karabük’te temaslarda bulundu. Milli Türk Talebe Birliği Karabük İl Başkanlığının organize ettiği ‘Yeni Sistem Büyük Türkiye’ panelinde konuşan Arslan, mevcut parlamenter sistemin getirdiği zorluklara dikkat çekerek, “Geçmişten bugüne yaşadığımız bütün krizlerin arkasında eğer parlamenter sistem sorunlarımızı çözmüş olsaydı, biz bugün bunları tartışmayacaktık” dedi.
Panele Genel Başkanımız Arslan’ın yanı sıra, Sivil Dayanışma Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Muharrem Kılıç ve AK Parti Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Işıl İlgin Oktay katıldı.
“Ben ülkemi seviyorum, potansiyeline güveniyorum ve bölgesinde güçlü etkin oyun kurucu bir ülke olmasını istiyorum” diye konuşan Arslan şunları kaydetti:
“Ben ülkemdeki değişim ve dönüşüme katkı vermek istiyorum ama bu sistem benim önümü tıkıyor. Benim istemediğim, beklemediğim ve arzu etmediğim bir istikamete bizi zorluyor ve biz o krizlerinde faturalarını da en ağır şekilde ödüyoruz. 1980 darbesinin temel gerekçelerinden bir tanesi işçilerdir. Askeri cuntanın lideri sendikacıları hedef almıştır. 12 Eylül darbesini yapmamızın nedenlerinden bir tanesi sendikalardır demiştir. Fatura olarak sendikalara çıkarılan darbeler elimizden başta kıdem tazminatlarımızı, ikramiyelerimizi ve pek çok mevzuatta alanda bizi sınırlandırmıştı. Bunu parlamento mu yaptı, hayır, askeri darbeyi yapan cuntacılar böyle uygun gördüler ve böyle yaptılar. Kim kaybetti, işçiler kaybetti. Parlamenter sistemi orda şeklen koruyarak, sorunlarımızı çözebildik mi maalesef çözemedik. 1971, 12 Mart muhtırası, 1960 darbesi ve 28 Şubat süreçleri dahil bütün süreçlerde ve koalisyonlar dönemlerinde yaşadığımız krizlerde kaybeden milletimizle birlikte çalışanlar olmuştur. Ben ülkemde sorumluluk sahibi bir sendikacı ve işçi olarak sorumluluklarımı yerine getirerek ülkeme hizmet ederken, işletmelerimiz üretimine katkı verirken, neden krizlerin faturasını biz ödeyelim. Bu krizlerin sebebi biz değiliz ki, sebebi sistemin getirdiği zorluklar.”
Genel Başkanımız Arslan, Karabük’te Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen “Yeni Sistem Büyük Türkiye” konferansına da katılarak bir konuşma yaptı.
HAK-İŞ’in yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu her zaman dile getirdiklerini ve bununla ilgili çeşitli çalışmalar da yaptıklarını anlatan Arslan, “Keşke bugün Türkiye Cumhuriyeti yeni bir anayasayı referanduma götürecek olsaydı. Keşke biz bütünüyle toplumsal talepleri karşılayan, çoğulcu, katılımcı, demokratik ve özgürlükçü yeni bir anayasayı elde edebilseydik” diye konuştu.
Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacının olduğunu, mevcut sistemin kriz üretme üzerine inşaa edildiğini savunan Arslan, “Ben ülkemin bekasından, geleceğinden, krizler yaşayacağından endişe ediyorum. Çünkü bu sistem bize çatışma ve kriz, sorun üreten bir yapı sunuyor. Ortada gerçekten sürdürülemez bir tabloyla karşı karşıyayız. Biz bu sistemle yürüyemeyiz, yürümek istersen tökezler, yaşanan krizlere yeni krizler ilave etmek zorunda kalırız. Bu kişilere bağlı değil, sistemin önümüze koyduğu bir kriz. Bu anayasa değişikliğini yapamazsak yeni krizlerin yaşanacağının altını çiziyoruz” dedi.
Darbelerin ve krizlerin en ağır faturalarını hep çalışanların ödediğinin altını çizen Arslan, o yüzden bu anayasa değişikliğini desteklediklerini, Türkiye’nin şimdikinden asla geri gitmeyeceğini, asla kötü olmayacağını, Cumhurbaşkanının şimdikinden daha fazla yetkilere sahip olmayacağını, aksine daha güçlü bir Türkiye olacağını dile getirdi.
“Endişe ve kaygılar varsa bunu gidermek bize düşüyor”
Arslan, rejimin asla değişmediğini, tartışmaların ideolojik ve bir algı üzerine yapıldığını belirterek, “‘Evet’ yada ‘Hayır’ diyenlerin endişe ve kaygıları varsa bunu gidermek bize düşüyor. Biz bunu yapabildiğimiz ölçüde 16 Nisan’a giderken, 16 Nisan’dan sonra Türkiye’nin yeni bir döneme girmesini sağlamak için referanduma ‘Evet’ diyerek bunu taçlandırma arzusu ve temennisindeyiz” dedi.
AK Parti Karabük Milletvekili Burhanettin Uysal, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Kardemir Karabükspor Başkanı Hikmet Ferudun Tankut ve vatandaşların katıldığı konferansta, Sivil Dayanışma Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Muharrem Kılıç ve AK Parti Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Işıl İlgin Oktay da yeni anayasa hakkında bilgiler verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Zonguldak’ta düzenlenen "Anayasa Değişikliği Sempozyumu"a da katılarak bir konuşma yaptı. Sempozyumda Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun ve vatandaşlar katıldı.
Genel Başkanımız Arslan, Kastamonu, Karabük ve Zonguldak temasları kapsamında HAK-İŞ İl Başkanları ve teşkilatımızın temsilcileri ile biraraya geldi. İllerde çeşitli resmi temaslarda bulundu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu