HAK-İŞ KONFEDERASYONU VE BAĞLI SENDİKALARININ İSMİ ŞİKAGO’DA 1 MAYIS ANITINDA ÖLÜMSÜZLEŞİYOR

28 Nisan 2017 19:31, Haberler


HAK-İŞ KONFEDERASYONU VE BAĞLI SENDİKALARININ İSMİ ŞİKAGO’DA 1 MAYIS ANITINDA ÖLÜMSÜZLEŞİYOR


1886'da Şikago'da toplanan Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 8 saatlik işgünü için 1 Mayıs'ı grev ve 8 saat uygulamasını fiili olarak hayata geçirme günü olarak belirledi.

1 Mayıs 1886'da, grev ve gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Irklar arasındaki dayanışma da o gün en yüksek noktaya ulaştı.  

Grev ve gösteriler, 1 Mayıs'tan sonra da sürdü. İşçilerin çoğu 3 Mayıs'ta sokaklara çıktılar.  İşçilere ateş eden polis, 4 işçinin ölmesine, onlarcasının yaralanmasına neden oldu. Bu saldırıyı protesto etmek için 4 Mayıs'ta Haymarket Alanı'nda miting düzenlendi. Miting tam dağılırken, kürsünün önüne, nereden geldiği belli olmayan bir bomba atıldı. Hemen polisin önünde patlayan bomba nedeniyle 7 polis öldü, 69'u ise yaralandı. Yüzlerce işçi asılsız ithamlarla tutuklandı. Tutuklanan işçilerden sekizi yargılanmak üzere seçildi: Albert R. Parsons, August Spies, Samuel J. Fielden, Michael Schwab, Adolph Fischer, George Engel, Louis Lingg ve Oscar Neebe.

Aralarından en gençleri olan Louis Lingg idamından bir gün önce intihar etti.

1889`da 1 Mayıs gününün tüm dünyada Birlik, mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanmasına karar verildi.


Illionois İşçi Tarihi Kurumu (ILHS) 1 Mayıs’ta hayatını kaybeden işçilerin gömülü olduğu Illinois Orman Parkı'nda bulunan Haymarket Anıtı'nın sahibi olup, 1 Mayıs kutlamalarının yapılması adına İşçi Bayramı onuruna heykel yapılmasına da vesile olmuş bir topluluktur.



Illionois İşçi Tarihi Kurumu (ILHS) her yıl bu alanda işçi konfederasyonlarını ölümsüzleştirmek ve yaptıkları başarılı çalışmaları onurlandırmak üzere dünyadaki sendika ve konfederasyonlardan bir tanesinin levhasını bu heykelin etrafına asıyor. 



ŞİKAGO 1 MAYIS KUTLAMALARININ BU YILKİ ONUR KONUĞU, HAK-İŞ


Bu yıl Konfederasyonumuz HAK-İŞ ve bağlı sendikaların logolarından oluşan levha 1 Mayıs'ta Chicago Hay Markete asılarak konfederasyonumuz ve bağlı sendikaları ölümsüzleşmiş olacak.


Konfederasyonumuz uluslararası ilişkiler Uzmanı Fulya Pınar Özcan, Illinois İşçi Tarihi Kurumu tarafından 1 Mayıs İşçi Bayramı Kutlamaları'na konuşmacı olarak katılarak konfederasyonumuz adına konfederasyonumuzun levhasını (plaque) Hay Markete asacak. 


Söz konusu kutlama Amerika'daki ve Chicago'daki örgütlü iş yerleri tarafından da desteklenmekte ve plak taktimi yapılmaktadır.


Son 10 yıl içerisinde İsveç, Fransa, Yeni Zelanda, Japonya, Irak, Meksika, Kolombiya, Amerika gibi pek çok ülkeden çeşitli konfederasyon mensupları misafir edilmiş ve konfederasyonları adına logo ve mesajlarından oluşan levha takdim etmeleri sağlanmıştır. Bu ülkemizdeki sendikal hareket için çok büyük bir öneme sahiptir. 


Bu sene de Konfederasyonumuz Hak-İş'i temsilen Uluslararası İlişkiler Uzmanımız aynı zamanda ETUC Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı olan Fulya Pınar Özcan yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşecek Hay Market Anma törenine katılarak levhamızı tekdim edecek ve binlerce kişinin katılacağı 1 Mayıs kutlamalarında konfederasyonumuzu temsil ederek bir konuşma gerçekleştirecektir. 


HAK-İŞ 1 Mayıs’ın doğduğu Şikago Anıtında tarihe geçecektir.

HABERE AİT GÖRSELLER :

28 Nisan 2017 19:31, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu