ARSLAN, WETUM SENDİKA TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
Genel Başkanımız Mahmut Arslan 12 Temmuz 2017 tarihinde HAK-İŞ ile Malavi Su Çalışanları Sendikası (WETUM) arasındaki işbirliği protokolü çerçevesinde gerçekleştirilen Ortak Eğitim Programına katıldı.
Programa HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, Konfederasyonumuz Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, Malavi Su Çalışanları Sendikası (WETUM) Genel Başkanı Gerald Chinoko Ngulube, WETUM Genel Sekreteri Tonney C. Chiphwanya’nın yanı sıra konfederasyonumuza bağlı sendika başkan ve temsilcileri ile WETUM’a bağlı sendikaların yönetici ve temsilcileri katıldı.
“MALAVİ’DEN ÖĞRENEBİLECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR”
Programda konuşan Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in Avrupa’da bulunan birden fazla sendika ile işbirliği içerisinde olduğunu hatırlatarak, Malavi ve Zambiya’nın yıllardır barış içerisinde yaşamayı başarabildiklerini belirtti.
Arslan, “Malavi’den öğrenebileceğimiz çok şey var. Ekonomik sıkıntılar olabilir. Bunlar aşılır. Biz, derimizin rengi, ülkemizin dili ne olursa olsun insanız. Bizler, farklılıklarımızla birlikte zenginlik oluşturuyoruz. Asıl zenginliğimiz budur. Afrika Afrikalılarındır anlayışından hareketle biz Afrika’nın Afrikalıların olması için çaba gösteriyoruz” diye konuştu.
“AVRUPA’DA BULUNAN KONFEDERASYONLAR VE SENDİKALARLA İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”
Sömürgeci güçler tarafından Afrikalılara yaşatılanları hak etmediklerini düşündüğünü belirten Arslan, “Afrikalılar insanlık dışı muamelelere maruz kaldılar. Köle olarak çalıştırıldılar. Hem emekçilerimiz için hem ülkelerimiz hem de sendikalarımız için Avrupa’da bulunan konfederasyonlarla ve sendikalarla işbirliğini geliştirmemiz gerekiyor çünkü işbirliğine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Malavi ile gerçekleştirilen işbirliğinden son derece memnun olduğunu dile getiren Arslan, “HAK-İŞ ve Hizmet-İş olarak tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz” dedi.
Konfederasyonumuz HAK-İŞ’e bağlı olarak faaliyet gösteren Hizmet-İş Sendikasının su konusunda en iddialı sendikalardan bir tanesi olduğuna dikkati çeken Arslan, Hizmet-İş Sendikasının İstanbul’da gerçekleştirilen 5. Dünya Su Forumu’na katılan tek sendika olduğunu vurguladı.
“SUYUN ÖZELLEŞTİRİLMESİ İNSAN GELECEĞİNİN TEHDİDİDİR”
“Su ticarileştirilemez” başlığıyla bir etkinlik gerçekleştirdiklerini anlatan Arslan, “Suyun özelleştirilmesinin insanın geleceğini tehdit ettiğini unutmamalıyız. Burada tek amacımız sudan para kazanmak. Su özelleştirmeleri halkın suya erişimini engellemiş, sağlıklı suya erişimi engellemiş. Fransız su şirketi olan SUEZ’i Paris Belediyesi kovmuştur. Çünkü su, bütün insanlığın ortak malıdır. Bu konuda duyarlılığa ihtiyacımız var. EPSU bünyesinde de su konusunda ciddi etkinliklere imza attık. Su konusundaki duyarlılıkları geliştirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Suyun kamu şirketlerinin elinde dağıtılmasını istediklerini belirten Arslan, “ASKİ, İSKİ, KOSKİ gibi su şirketleri Türkiye’nin en başarılı şirketleridir. KOSKİ ile en ucuz suyu halkın hizmetine sunuyoruz” dedi.
Devletin içme suyu konusunda ciddi yatırımlar yaptığını belirten Arslan, “Biz suyla beraber sanitasyonu da önemsiyoruz. Biyolojik arıtma sistemleri yavaş yavaş devreye girmektedir. Biz birlikte neler yapabiliriz, onu konuşmamız gerekiyor. Birlikte ciddi çalışmaları gerçekleştireceğimiz kanaatindeyim” sözlerine yer verdi.
“MALAVİ’DE BİR BÜYÜKELÇİLİĞİNİN AÇILMASINI TALEP EDİYORUZ”
Malavi’de Türk Büyükelçiliğinin bulunmadığını bu yüzden Malavi’nin Zambiya Büyükelçiliğine bağlı bulunduğu açıklamasında bulunan Arslan, “İki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri seviyelere taşıyabilmek için Malavi’de de bir büyükelçiliğinin açılması talep ediyoruz. Türkiye 40 civarında Afrika ülkesi ile diplomatik ve ticari ilişkileri geliştirdi” dedi.
“REKABET İÇİNDE SENDİKACILIK YAPIYORUZ”
Türkiye’de rekabete dayalı bir sendikal hareketin olduğunu belirten HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, “Rekabet içinde sendikacılık yapıyoruz. Son 5 yılda, Genel Başkanımız Mahmut Arslan önderliğinde HAK-İŞ’in eylem kapasitesini ve uluslararası alanda sendikalarla olan işbirliğini geliştirdik, üye sayımızı artırdık. Yarım milyona yakın üye sayısına ulaştık” açıklamasında bulundu.
HAK-İŞ’in şablonlarla, sloganlarla hareket etmediğini, Avrupa Birliği’nden uluslararası ilişkilere, su konusundan kadın konusuna kadar pek çok konuda politika geliştirdiğinin altını çizerek, Avrupa Birliği ile projeler uyguladıklarını, teknik ve altyapı kapasitesini geliştirdiklerini ve 50 yıla yakın HAK-İŞ geçmişinde hem Türkiye’de hem de dünyada bilinen ve güvenilen aktif bir Konfederasyon olduğunu söyledi.
HAK-İŞ olarak dünyanın değişik ülkelerinden sendikalarla proje bazlı ilişkileri geliştirmek için çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Yıldız, “Biz her zaman mazlumlar, emekçiler ve sendikalar açısından daha iyi şeyler yapabiliriz diye düşünüyoruz” diye konuştu.
“BU MÜKEMMEL ETKİNLİK BİZLERE BİRÇOK KATKI SAĞLAYACAK”
Eğitim seminerinin düzenlemesinin önemli bir çalışma olduğunu belirten Malavi Su Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Gerald Chinoko Ngulube, “Bu mükemmel etkinlik bizlere sendikal konuda birçok katkı sunmanın yanında demokrasi konusunda da büyük kazanımlar sağlayacak. Bu eğitimle daha da kenetlenecek olan ilişkilerimizin sadece sendikal düzeyde kalmayacağını, bunun Türkiye ve Türk halkı ile olan ilişkiler büyük ölçüde katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.
Ngulube, “Sendikal amacımız su ve su kullanımı konusunda bir bilinç oluşturmaya çalışmaktır. Bunun için de öncelikle kadın ve gençlerimize yönelik eğitim ve çalışmalar yaparak onlara hem suyun korunması bilinci hem de demokrasi bilinci kazanmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
“TÜRKİYE YENİLİRSE MALAVİ DE YENİLMİŞ OLUR”
Türkiye’de geçtiğimiz yıl 15 Temmuz günü hain bir darbe girişiminin yaşandığını belirten Malavi Su Çalışanları Sendikası (WETUM) Genel Sekreteri Tonney C. Chipwanya, “Cumartesi günü 15 Temmuz’un yıldönümünü yaşayacaksınız. 15 Temmuz gecesi FETÖ terör örgütü zorbalıkla yönetimi devralmak istemişti. Sizler vatanperver davrandınız. Malavi olarak bu tavrınızdan çok fazla ders aldık. Bu uğurda kaybettiğiniz şehitlerinize Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.
Türkiye ekonomisinin güçlü olmasını istediklerini, Türkiye ekonomisi güçlü olursa kimsenin Türkiye’yi yenemeyeceğine dikkati çeken Chipwanya, “Türkiye yenilirse Malavi de yenilmiş olur” dedi.
Eğitim almak ve bir şeyler öğrenmek için Türkiye’de bulunduklarını vurgulayan Chipwanya, “Türkiye’deki sendikal hareket hakkında, HAK-İŞ ve HİZMET-İŞ hakkında, su politikaları hakkında bir şeyler öğrenmek için buradayız” diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Neşe Yıldız, bir sunum gerçekleştirdi. Yıldız, ülkemiz tarafından yürütülen ulusal ve uluslararası projeler hakkında açıklamalarda bulundu.
Yıldız, ILO konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Konuk sendikacılar da Malavi’de sendikal hareketin içinde bulunduğu durum, örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi süreçleri hakkında bilgi verdiler.
Eğitim semineri konuk sendikacılara sertifikaların verilmesi ve toplu fotoğraf çektirilmesiyle son buldu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu