ILO 10. AVRUPA BÖLGESEL TOPLANTISI SONA ERDİ

05 Ekim 2017 17:26, Haberler


ILO 10. AVRUPA BÖLGESEL TOPLANTISI SONA ERDİ

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak katkı verdiğimiz ve 2-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı’nın bugün kapanışı gerçekleştirildi. 

‘Yüzyıl İçin İstanbul Girişimi Bildirgesi’ okunarak oylamaya sunuldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve Guy Ryder’ın değerlendirmelerinden sonra toplantı sona erdi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 2-5 Ekim tarihleri arasında İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı’nın 5 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilen İşçi Grubu toplantısında konuştu.

Arslan, ILO 10. Avrupa Bölge Toplantısı için 4 gün boyunca takip eden konfederasyonlara ve sendikalardaki tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.

“Panelde İşçi Hareketini En İyi Şekilde Temsil Eden Herkese Çok Teşekkür Ediyorum”

İşçi hareketinin bütün süreçlerde herhangi bir eksiklik göstermeden görevini yerine getirdiğine dikkati çeken Arslan, “Dünkü tartışmalardaki sorunları aşmada bütün tarafların çabası oldu. Başta Guy Ryder olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Jülide Sarıeroğlu, işçi temsilcisi arkadaşlarımız, işverenleri temsilen bulunanların gerçekten tam bir çaba içerisinde olduklarını gördük. Bu çabalarının sonucunda güzel bir bildirinin ortaya çıkması sağlandı. Ben bu süreçte bizimle dayanışma içerisinde olan özelikle işveren kesimini kutlamak istiyorum. Panelde işçi hareketini en iyi şekilde temsil eden herkese gönülden teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

1 yıldan fazladır ILO 10. Avrupa Bölge Toplantısı’nın İstanbul’da toplanmaması için çaba sarf eden ve bu konuda inatla ve ısrarla engellemeye çalışanlara bu bildiriyle güzel bir cevap vermiş olduklarına vurgu yapan Arslan, “Keşke onlar da burada olsaydı da bu bildirinin işçiler lehine çıkması için daha güçlü bir çaba sarf etmiş olsalardı. Ama onlar gelmedi diye biz vazgeçmedik. Bütün bu platformlarda arkadaşlarımız ellerinden gelen tüm çabayla görevlerini yerine getirmeye çalıştılar” diye konuştu.

Arslan, “Yüzyıl İçin İstanbul Girişimi Bildirgesi tarihi bir bildirge olacak ve hep bu yönüyle de hatırlanacaktır. Ben diğer ülkelerden gelenlerin panellerde gösterdikleri gayret ve çabaları için çok teşekkür ediyorum” dedi.

“Daha Güzel ve Etkin Bir Metni Nasıl Ortaya Çıkarabiliriz Gayretlerimiz Gün Boyu Devam Etti”

Toplantıda işçi grubu adına ILO Raporlama Komitesi görevini sürdüren HAK-İŞ Genel Sekreteri Dr. Osman Yıldız, “ILO 10. Avrupa Bölge Toplantısı’na katılan başkanlarımıza ve üyelere çok teşekkür ediyorum. Komite üyeleri olarak gruplar arasındaki görüşmelerimiz devam etti. Daha güzel ve etkin bir metni nasıl ortaya çıkarabiliriz konusunda gayretlerimiz gün boyu devam etti” dedi.

“Yüzyıl İçin İstanbul Girişimi Bildirisi Gündeme Uygun Bir Başlık Oldu”

Bildirin başlığının ne olacağı konusunda tartışmaların yaşandığını kaydeden Yıldız, “Deklerasyon mu yoksa sonuç bildirisi mi olsun tartışmaları sürerken tüm bunları sona erdiren daha farklı bir çözüm bulundu. ‘Yüzyıl İçin İstanbul Girişimi Bildirisi’ şeklinde gündeme de uygun bir başlık oldu. Bu başlık yenilikçi bir başlık oldu. Başlığın sürece önemli bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Bu konuda da daha önce yüzüncü yılla ilgili bir önerimiz olmuştu. Onunla ilgili işçi grubunun önerdiği paragraf da metne girmiş oldu” ifadelerini kullandı.

“Hazırladığımız Metinde Tam Bir Mutabakat Sağlamış Olduk”

Yoğun bir çalışmanın sonucunda yüzde yüz bir mutabakatın sağlanmış olduğunu açıklayan Yıldız, “İşçi grubu olarak nasıl güzel bir metin nasıl ortaya çıkarabiliriz, herkesin takdirini kazanacak bir metni nasıl oluşturabiliriz şeklinde bir gayretimiz oldu. Yoğun çalışmalarımız sonucunda hazırladığımız metinde tam bir mutabakat sağlamış olduk” diye konuştu.

“Metnin Başlığı ve İçeriği Açısından Bir İstanbul Ruhu Ortaya Çıkardığımızı Düşünüyorum”

İşçilerin ve sendikaların genel talepleri açısından geriye eksik bir konunun kalmadığı düşüncelerini dile getiren Yıldız, şu açıklamalarda bulundu; “Gerek bildirinin başlığı, gerek metnin içeriği olarak bir İstanbul ruhu ortaya çıkardığımızı düşünüyorum.  Son derece realist ve çerçevesi olan bir bildirinin ortaya çıkarıldığını düşünüyorum. Bu bildiri ILO’nun 2 yıl sonra yüzüncü yıl kutlamaları olduğu için yeni bir ruh olacak. Bu toplantının başlığından içeriğine kadar heyecanlı bir şekilde yapılması aslında ILO’nun yüzüncü yıl kutlamalarını İstanbul ruhu ve heyecanı ile bir güç vermiş olduk. Buradaki başarının en büyük göstergesinin bu olduğunu düşünüyorum. İşçi grubunu ve İstanbul konferansını mahcup edecek değil gurur verecek bir noktaya geldiğimizi ifade etmek istiyorum. Hiçbir eksikliği hissettirmeyecek şekilde işçi grubu olarak görevlerimizi en güzel şekilde yapmaya çalışarak İstanbul’dan güçlü bir mesaj verme noktasında olduk.”

HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Ekim 2017 17:26, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu