CHP’Lİ HEYET’TEN HAK-İŞ’E ZİYARET
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, CHP’li ekonomi heyetini HAK-İŞ’te ağırladı. CHP’li Faik Öztrak, Akif Hamzaçebi, Abdüllatif Şener ve Veli Ağbaba’dan oluşan ekonomi masası heyeti, 9 Ekim 2018 tarihinde HAK-İŞ’i ziyaret ederek Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Şahin, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız ve Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti ile görüştü.
“Sendikal Örgütlülüğün Güçlendirilmesi Gerekiyor”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Türkiye’nin ekonomide yaşadığı sorunlar toplumun her kesimini etkilediği gibi HAK-İŞ’i de etkilemektedir. Bu tür dönemlerde sendikal örgütlülüğün güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekmek istiyorum. Sendikal örgütlenme konusunda Türkiye belli bir yükselme göstermesine rağmen bugün geldiğimiz noktada işçilerin yüzde 12,8’i sendika üyesidir. Bu durumu çözülmesi gereken bir hedef olarak görüyoruz” dedi.
“Kayıt Dışı İle Mücadelede Sendikal Örgütlülük Önemli”
Toplu sözleşme düzeni ve sisteminin geniş kitleleri kapsayacak şekilde yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, “Türkiye’nin istikrarı için işsizlik oranlarının kabul edilebilir olan yüzde 5’ler seviyesine indirilmesi, kayıt dışının en azından OECD ortalaması olan yüzde 15’lere çekilmesi bizler için çok önemlidir. Kayıt dışı ve gelir adaletsizliğiyle mücadelede sendikal örgütlülük önemli bir etkendir” ifadelerini kullandı.
“Enflasyonun En Büyük Mağduru İşçilerdir”
Yüksek enflasyon konusunda ortak bir akıl ile hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Arslan, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve bakanımız ile yaptığımız görüşmede acilen Üçlü Danışma Kurulu’nun toplantıya çağrılması talebinde bulunduk. İş Yasasına göre belli dönemlerde toplanması gereken Kurulun ekonomik olarak sıkıntılı günler geçirdiğimiz bu dönemde toplanmasını ve sorunların masaya yatırılmasını istiyoruz. Hükümetimizin enflasyon konusundaki mücadelesini destekliyoruz. Çünkü enflasyonun en büyük mağduru işçilerdir. Enflasyonla mücadelede HAK-İŞ olarak istekli, arzulu ve kararlıyız” dedi.
“Emekliler de Enflasyona Karşı Korunmalı”
2019 yılında kamu sözleşmelerinin yapılacağını anımsatan Arslan, “Yaklaşık 200 bin kamu ve 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerin toplu sözleşmesi yapılacak. Sözleşmeler yapılırken yüksek enflasyonun dikkate alınmasını, özellikle de işçi emeklilerinin yüksek enflasyon karşısında korunmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Asgari Ücret Konusunda Öneriler
Asgari ücretin yüksek enflasyon, döviz ve faiz üçlemi içerisindeki olumsuzluklardan kurtarılması gerektiğini ifade eden Arslan, şunları kaydetti: “Asgari Ücret Tespit Komisyonunda sendikal örgütlülüğün olduğu işletmelere vergi indiriminin yapılmasını talep ediyoruz. Özellikle işverenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılanları yeterli görmüyoruz. İşletmelerin üzerindeki vergi yükünün asgariye indirilmesini ve çalışanlara ciddi bir şekilde destek sağlanmasını istiyoruz.”
Ekonomik Sosyal Konseyin uzun zamandır toplanmamasının büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Arslan, “Bu konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik. En kısa zamanda Konseyin toplanmasını, şu anda ve gelecekte yaşanabilecek sorunların masaya yatırılmasını talep ediyoruz” dedi.
“IMF İle Ayrılan Yolların Birleşmesini Kesinlikle İstemiyoruz”
IMF-Türkiye ilişkileri konusuna değinen Arslan, “HAK-İŞ olarak IMF-Türkiye ilişkileri konusunda geçmişten bugüne en çok duyarlılık gösteren kuruluşlardan birisiyiz. Ancak IMF ile yeniden bir anlaşmayı asla kabul etmiyoruz. IMF ile ayrılan yolların birleşmesini kesinlikle istemiyoruz. IMF ile hükümetin yola devam etmeyeceğini açıklamasını bizler de destekliyoruz. Çünkü Türkiye’nin IMF’nin politikalarına ihtiyacı yoktur” dedi.
“HAK-İŞ Olarak Model Önerimiz Var”
“Serbest piyasa ekonomisini güçlü ülkeler tarafından güçsüz ülkelere dayatılan bir reçete olarak görüyoruz” diyen Arslan, “HAK-İŞ olarak bir sosyal model önerimiz var. İşveren ve işletmelerin her gün daha da güçlendiği bir sosyal model hedefini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Krizlerden ve sorunlardan kurtulmak için ortak bir anlayışa ihtiyacımız var. Çünkü kriz dönemlerinde işçiler işini ve aşını ekmeğini kaybediyor. Ortak fedakarlık olacaksa herkes fedakarlık yapmalı” sözlerine yer verdi.
HAK-İŞ’ten 43. Kuruluş Yıldönümünde Ekonomi Konulu Toplantı
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in 22 Ekim tarihinde 43. Kuruluş Yıldönümünü kutlayacağını belirterek, yıldönümü münasebetiyle Türkiye ekonomisinin masaya yatırılacağı bir toplantı gerçekleştirileceğini ifade etti.
“IMF’ye İhtiyaç Yok”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Masası Genel Koordinatörü Faik Öztrak, Ekonomik ve Sosyal Konseyin bir an önce toplanması ve meselelerin uzlaşma içerisinde çözülmesi gerektiğini belirterek, “Toplumun her kesiminin bu konuda adil davranıldığını bilmesi gerekir. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın da altını dikkatle çizdiği gibi önümüzdeki günlerde kamu toplu sözleşmeleri gerçekleştirilecek. Eğer enflasyonla mücadele konusunda tüm yük çalışanlara yüklenecekse IMF’ye ihtiyaç yok. Biz ülkenin IMF’ye gitmesini asla onaylamıyoruz” dedi.
Konuşmasında sendikaların önemine değinen Öztrak, “2008’de ekonominin içine düştüğü krizlerin en önemli sebeplerinden birisi de sendikalaşmanın eksikliğidir. Bu sendikasızlaşmanın nedenini Türkiye’de hızla çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Öztrak, HAK-İŞ’in 43. Kuruluş Yıldönümünü kutlayarak, yıldönümü münasebetiyle ekonomi konulu özel bir toplantı düzenlemesi dolayısıyla tebriklerini iletti.
Konuşmaların ardından Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından Öztrak’a HAK-İŞ armalı bir vazo hediye etti. Hediyeleşmenin ardından yapılan toplu fotoğraf çekimi ile toplantı son buldu.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu