ARSLAN: “İŞ KAZALARINI ÖNLEMENİN YOLU SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜKTÜR”

21 Kasım 2018 14:18, Haberler


ARSLAN: “İŞ KAZALARINI ÖNLEMENİN YOLU SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜKTÜR”


HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Zonguldak’taki özel bir maden ocağında yaşanan patlamadan dolayı üzüntüsünü dile getirerek, “İş kazalarını önlemenin yolu sendikal örgütlülüktür” dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 21 Kasım 2018 tarihinde konfederasyonumuza bağlı Öz Taşıma-İş Sendikamızın 6. Kuruluş Yıl dönümü etkinliğine katıldı.

Kuruluş yıl dönümü etkinliğine Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Şahin, Settar Aslan, Mustafa Toruntay, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, BELKO Genel Müdürü Recep Sivri, Öz Taşıma-İş Sendikası üyeleri ve konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz Taşıma-İş Sendikamızın 6 yıl gibi kısa bir sürede taşımacılık iş kolunun en büyük sendikası olduğunu söyledi.

Arslan, Öz Taşıma-İş Sendikası’nın 6. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak başarılar diledi.

“İş Kazalarını Önlemenin Yolu Sendikal Örgütlülüktür”

Konuşmasında bu sabah Zonguldak’taki özel bir maden ocağında yaşanan patlamaya değinen Arslan, “Türkiye'nin iş sağlığı ve güvenliği konusunda en iyi mevzuata sahip ülkelerden biri olmasına rağmen bir türlü kazaların önüne geçilemiyor. Sahip olduğumuz mevzuata rağmen ölümlerin önüne geçemiyorsak ortada ciddi bir sorun var demektir. İnşaat ve maden başta olmak üzere birçok sektörde ölümlü iş kazaların önlemenin en önemli yollarından birisi sendikal örgütlülüktür. Örgütlü iş yerlerinde, toplu sözleşme düzeni olan iş yerlerinde iş kazalarında ölüm oranı yüzde 1'in altında iken örgütlü olmayan, toplu sözleşme düzeninin olmadığı yerlerdeki ölümlü iş kazalarının oranı ise yüzde 99'dur” bilgisini verdi.

“Her Gün 4 Kişi İş Kazalarında Ölmeye Devam Ediyor”

İş kazalarının çalışma hayatının en can alıcı sorunlarından birisi olduğunu vurgulayan Arslan, “Maalesef iş kazalarındaki ölümlerin önüne bir türlü geçemiyoruz. Evine ekmek götürme derdinde olan işçilerimizin iş kazalarında hayatını kaybetmesi Türkiye'ye yakışmıyor. Şimdi arkadaşlarımızın kömür ocağından çıkarılan naaşları başında ağlayan, ağıt yakan kadınlar, babasız kalmış çocuklar göreceğiz. Biz ülke olarak bunu hak etmiyoruz. Maalesef her gün 4 kişi iş kazalarında ölmeye devam ediyor. Buradan çağrı yapıyorum, gelin bu konuyu sadece mevzuat konusu görmeyelim. Hep birlikte oturup konuşmamız, tartışmamız ve buna ait bir kısım sorumlulukları almamız gerekiyor, çünkü bir şeylerin eksik ve yanlış olduğu ortada” diye konuştu.

“Sendikal Hareket, Dinamik Bir Harekettir”

HAK-İŞ’in başarısını bütün meselelerde adım adım geldiği noktadan daha ileriye gitme süreci ve mücadelesine bağlayan Arslan, “Sendikal hareket, dinamik bir harekettir. Durduğumuz yerde durmak değil yavaşlarsak bile biliniz ki kaybediyoruz demektir. Hızlı koşmaya hatta koşarken daha da hızlanmaya mecburuz. Çünkü değişen, hepimizi etkileyen küreselleşme, dijitalleşme ve bunların getirdiği zorluklar ve sorunlar bizim daha fazla koşmamızı gerektiriyor. Onun için gelecekte yapacağımız yenilikleri, hedeflerimizi bugünden konuşmamız gerekiyor” dedi.

Ülkemizin Avrupa’nın en büyük filosuna sahip olduğunu anlatan Arslan, “Kara, deniz, hava başta olmak üzere taşımacılık sektörlerinde örgütlenerek dayanışmamızı ve gücümüzü arttırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 “Asgari Ücret Tespit Komisyonunun Antidemokratik Yapısı Değişmeli”

Her yılın Aralık ayında çalışma hayatının önemli bir gündemi olan asgari ücret tartışmaları konusuna değinen Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun antidemokratik yapısı değişmediği sürece, temsilden uzak, çoğulcu yapıdan uzak yapıda devam ettiği sürece sağlıklı bir asgari ücret çıkarma şansımız yok. Türkiye'de son 16 yılda içerisinde demokratikleşmeye yönelik büyük adımlar atıldı ancak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun antidemokratik yapısı bir türlü değiştirilemedi” dedi.

HAK-İŞ olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilerek işverenlerin, işçilerin ve hükümetin daha demokratik bir şekilde temsil edilmesi talebinde bulunan Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun daha çoğulcu bir yapı ortaya koyması gerektiğini ve herkesin üyesi oranında temsil edilmesi gerektiğini söyledi. 

Asgari ücret belirlenirken çalışanların enflasyona karşı ezdirilmemesi politikasının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Arslan, “Enflasyonun yüzde 25 seviyesinde olduğu bir dönemde, taşerondan kadroya geçen çalışanların 2021 yılına kadar sadece yüzde 4 zam vermek doğru değil. Yüksek Hakem Kurulu’nun asgari ücret rakamını yüksek tutması gerekiyor” dedi. 

“Azim, Kararlılık ve İnançla Çalışarak Bugünlere Geldik”

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Taşıma-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, 6 yıl önce HAK-İŞ’in desteğiyle büyük bir heyecanla kurdukları Öz Taşıma-İş Sendikasını azim, kararlılık ve inançla çalışarak bugüne kadar getirdiklerini söyledi.

Toruntay, “6 yıl gibi kısa bir sürede 22 bin üyeye ulaşarak taşımacılık iş kolunun en büyük sendikası olduk. Sendikayı kurduğumuzda taşımacılık iş kolunda 50 yıl önce 30 yıl önce kurulan sendikalar vardı. Bize inananların duaları ve destekleriyle bugünlere kadar geldik” dedi.

“Sosyal Sendikacılık Anlayışı Çerçevesinde Hareket Ediyoruz”

Kuruldukları günden bu yana her zaman garibin ve mazlumun yanında olmayı hedeflediklerini vurgulayan Toruntay, “Öz Taşıma-İş Sendikası olarak sosyal sendikacılık anlayışı çerçevesinde hareket ediyoruz. Bu konuda yaptığımız önemli işlerden birisi de eğitim yardımlarımızdır. Yaklaşık 3 yıldır sendikamız üyelerinin çocuklarına eğitim yardımı yapıyoruz. Bugün de yaklaşık bin 900 arkadaşımıza eğitim yardımı yapıyoruz. Öz Taşıma-İş olarak inandığımız yolda bu işleri yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, Öz Taşıma-İş Sendikası'nın önemini vurgulayarak, Öz Taşıma-İş Sendikası’nın 6. kuruluş yıl dönümünü kutladı.

HABERE AİT GÖRSELLER :

21 Kasım 2018 14:18, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu