25 BİN ORMAN İŞÇİSİ İÇİN TİS İMZALANDI
ÇSGB BAKANI ÇELİK’TEN 2821-2822 SÖZÜ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 25 bin orman işçisini kapsayan 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imza töreninde, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın 2821 ve 2822 sayılı yasaların biran önce çıkarılması konusundaki talebi üzerine, “İnşallah yeni yıla girmeden, 2821 ve 2822 sayılı kanunları değiştirip, sizleri yeni bir çalışma mevzuatıyla buluşturacağız” dedi.
25 bin dolayındaki orman emekçisi için toplu iş sözleşmesi imzalandı. 1 Ocak 2011 tarihinden 31 Aralık 2012 tarihine kadar olan 2 yıllık süreyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesinin imza töreni, 8 Eylül 2011 tarihinde gerçekleşti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Toplantı Salonunda yapılan imza törenine, ülkemizin çeşitli illerinden gelen yüzlerce orman emekçisi de büyük bir coşkuyla katıldı. İşçiler, 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin kendileri için getirdiği yeni hak kazanımlarını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bahçesinde davul-zurna eşliğinde halay çekerek ve zeybek oynayarak kutladı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın da katıldığı imza törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız ve Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay ve HAK-İŞ Genel Teşkilat Sekreteri Mehmet Şahin ile başta Öz Orman İş Sendikamız olmak üzere HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile bürokratlar katıldı.
Arslan: “Ağır Mevzuat Yükü Altında Kıvranıyoruz”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “HAK-İŞ bağlı bütün sendikalarımız, Hükümetle vardığımız Çerçeve Protokolu dâhilinde sözleşmelerini imzaladılar. Bugün sonuncu sözleşmeyi imzalıyoruz. Toplu İş Sözleşmelerimizin barışçı ve istediğimiz noktada sonuçlanması hepimizi sevindirmiştir” dedi.
Arslan, “Orman işçileri ve Öz Orman-İş Sendikamız, emek mücadelemizde her zaman görevlerini yapmışlardır. Onları tebrik ediyorum. HAK-İŞ’in, sendikamızın ve işçilerimizin özverili gayretleriyle önemli başarılara imza attık. Bugün artık bir aylık, iki aylık çalışma sürelerini unuttuk, 6 ay çalışan işçilerimizin kadrosunu konuşuyoruz. Dahası, taşeron uygulamasının nasıl kaldırılacağını konuşuyoruz” dedi.
HAK-İŞ’in en genç sendikalarından olan Öz Orman-İş’in, Türkiye’nin en önemli sendikalarından biri olduğuna dikkat çeken Arslan, şunları kaydetti:
“Öz Orman-İş’i bu noktaya taşıyan, tüm emeği geçenleri kutluyorum. Orman ve Su İşleri Bakanımıza da teşekkür ediyorum. Endüstri ilişkilerine yeni bir anlayış getirmeye çalışıyoruz. İşçi-işveren ilişkilerini, ‘sosyal ortaklık’ kavramı içinde düzenlemeye ve yürütmeye çalışıyoruz. Bunun en güzel örneği olarak Sayın Bakanımız, ‘Her şeyi birlikte yapıyoruz’ dedi. Bu çok önemli. Öz Orman-İş Sendikamızın bu noktadaki vizyonu ve Sayın Bakanımızın desteği, iradesi çok önemli. Bu birlikte çalışmayla, çok başarılı işler yapacağımıza inanıyorum.
HAK-İŞ olarak, çalışma hayatımızın beklentilerini karşılayacak yasal düzenlemelerin de bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Çok ağır bir mevzuat yükü altında kıvranıyoruz. Öz Orman-İş’in yanına yeni kardeş sendikalar getirmeye çalışıyoruz. Ama önümüzdeki mevzuat engeli sarmalını aşmak için 100 metre engelli yarışından daha beter engellerle karşılaşıyoruz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın, çalışma mevzuatıyla ilgili daha önceki bakanlığı döneminde başlattığı düzenlemeleri bu dönemde yeniden gündeme getirmesinden dolayı mutluyuz. 12 Eylül döneminin dayattığı bu mevzuatı değiştirmenin zamanı gelmiştir. 30 yıldır bu yasaların değişmesini engelleyen mahfillerin oyununa gelmeden, onların engellemelerine teslim olmadan bir irade ortaya koymamız gerekiyor. Biz bu noktada üzerimize yapacağız.
Bu sözleşmenin orman işçilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”
Bakan Çelik: “Yeni Yıla Girmeden Yasaları Çıkaracağız”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, çalışma hayatının önemli meseleleri bulunduğunu belirterek, “Alt işveren dediğimiz taşeron uygulaması, bugün çalışma hayatımızın önemli bir sorunudur. Kıdem tazminatı konusunu, kimseyi hak kaybına uğratmadan çözmeyi hedefliyoruz. İhtilal anayasasının ürünü olarak karşımızda duran sendikal mevzuatın değiştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunuyor. İnşallah yeni yıla girmeden, 2821 ve 2822 sayılı kanunları değiştirip, sizleri yeni bir çalışma mevzuatıyla buluşturacağız. Önümüzdeki dönemde, ‘Toplum Yararına Çalışma’ adı altında ciddi bir istihdam gerçekleştireceğiz. İstihdam edeceğimiz çalışanların ana görevlerinden birisi, Türkiye’nin yeşertilmesi olacak. Türkiye’yi bir baştan diğerine ağaçlandırmak için hep birlikte seferber olacağız. Sizlerden gelen taleplere kapımız açık. Onları değerlendireceğiz, Türkiye’nin imkânlarıyla, şartlarıyla, mevzuatıyla buluşturup, mümkün mertebe bunların çözümü için irade ortaya koyacağımızdan endişeniz olmasın.”
“Başarımız, Dünya Ormancılık Zirvesi’ni Türkiye’ye Getirdi”
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanlarımız, en önemli tabii kaynaklar olduğunu ve Türkiye bu konuda çok büyük mesafe kat ettiğini belirterek, bunda emeği geçen, başta işçiler olmak üzere herkese teşekkür etti.
Orman yangınlarıyla mücadelede, orman işçilerinin ne büyük fedakârlıklarla çaba gösterdiğini bildiğini ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:
“Yangınla mücadelede, Türkiye dünya lideridir. Sadece ülkemizdeki yangınları söndürmekle kalmıyoruz; İsrail’den Rusya’ya, Arnavutluk’tan Yunanistan’a, Gürcistan’a ve Suriye’ye kadar pek çok yangını söndürdük. Bu alanda yüksek bir teknolojiye sahibiz. Sendikamızla birlikte bir mutabakata vardık. Birlikte çalışacağız, beraber başaracağız. Dünya ormancılığında kesin olarak lider olacağız. 2015 yılında dünya ormancılığında ilk 10’a, 2023’te de ilk 7’ye girmeyi hedefliyoruz. Orman Teşkilatımız, yeniden yapılanmayla birlikte çok daha güçlü bir idare haline geldi.”
Settar Aslan, “Geçici Orman İşçileri Kadroya Alınsın”
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, yaptığı konuşmada, “Sendikacılık uzlaşmaya açık, tavizsiz ve kararlı bir mücadeleyi gerektirir. Ama bir o kadar da ne istediğini bilen, istediğini müzakere masasında iyi anlatabilen bir yeteneğe sahip olmayı da gerektirir. Sendikacılık, çıkar çatışmasına değil dengeli ve makul bir karşılıklı yarar esasına dayanmalıdır. İşçilerimizin hakkını almak kadar, aldıklarınızın karşılığını ödemek de vatandaş olmanın tabii bir sonucudur. Biz, bu sorumluluk anlayışıyla hareket ettik. Talep ettiğimiz haklar, anamızın ak sütü kadar helal ve o kadar da gerçekçi idi. Biz dersimizi iyi çalıştık. Sorunları ayrıntılı ve net bir şekilde dile getirdik. Makul, çözüm odaklı ve samimi taleplerimiz aynı anlayışla karşılık buldu. Nihayet bir noktada buluştuk” dedi.
İmzalanan sözleşmenin, mevcut şartlar içinde yapılan en iyi sözleşmelerin başında geldiğini ifade eden Aslan, “Bu sözleşmenin en dikkate değer özelliklerinden biri de, orman işçilerinin ülkemizin süsü, ciğeri ve ekonomimizin önemli bir değeri olan ormanlarımıza verdiği katkının biraz daha çok anlaşıldığını göstermesidir” dedi.
Aslan, geçmişte kadro alamayan 1.500 orman işçisi için kadro talebini yinelerken, bugün bu sayının 6.500’ü aştığına dikkat çekti. Arslan, “Orman emekçilerimizin bu haklı ve yerinde taleplerinin, Hükümet ve Parlamento nezdinde karşılık bulması ve hayata geçirilmesi için, geçmişteki hizmetleriyle iz bırakan bakanlarımız Sayın Faruk Çelik ve Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’ya gereğini arz ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesi; Kamu Toplu İş Sözleşmelerinin Koordinasyonundan Sorumlu olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu ve TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek tarafından imzalandı.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu