ÖZ GIDA İŞ SENDİKASI 12. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

15 Eylül 2011 14:00, Haberler


ÖZ GIDA İŞ SENDİKASI 12. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

    

Öz Gıda İş Sendikası 12. Olağan Genel Kurulu 10-11 Eylül 2011 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurula, Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve eski genel başkanımız Ak Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ile HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Settar Aslan ve Mustafa Toruntay, HAK-İŞ Genel Sekreteri Feradun Tankut ve Genel Mali Sekreteri Şenel Oğuz başta olmak üzere Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile siyasi parti temsilcileri ve delegeler katıldı.

  

     

ARSLAN: “1982 ANAYASASI’NDAN KURTULMANIN VAKTİ GELDİ”

    

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Kurula hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye sendikal hareketinin bugün içine düşürüldüğü adeta  "dibe vuran" mevzuattan kaynaklanan sorunlarının artık çözüm zamanının geldiğini söyledi. Arslan, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından bu yeni yasanın bu yılsonuna kadar çıkartılacağı sözünü aldık. Sayın bakanın ve hükümetin arkasında durmasını istiyoruz" dedi.

     

Arslan, HAK-İŞ’in örgütlenmesi konusunda değişik iş kollarından, değişik iş yerlerinden pek çok talep olduğunu, bunun en güzel örneğinin de Soma’da yaşandığını kaydetti. Arslan, Soma’da bir grup maden işçisinin Konfederasyonumuza bağlı bir sendika kurmak istediklerini ve bu yöndeki taleplerini ilettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

    

“Soma’daki maden işçileri bir sendika kurmuşlar ve adını Öz-Maden İş yapmışlar. Ardından da bize başvurdular. 'Siz kimsiniz' diye sorduğumuzda, 'biz maden işçileriyiz, sendikamızdan memnun değiliz, sizin konfederasyonunuza bağlanmak istiyoruz' dediler. Değişik iş kollarından, değişik iş yerlerinden o kadar çok talep var ki. Ama bu taleplerin önünde bir Çin Seddi gibi yasal mevzuat var. Yüzde 10 baraj gibi, noter şartı gibi bir garabet var. HAK-İş'in büyümesinin önündeki en büyük engel bu barajlardır, bu Çin Seddi kadar tahkim edilmiş engellemelerdir. 12 Eylül rejiminin ürünü olan 1982 Anayasasının bize armağan ettiği bu mevzuatın artık çöpe atma zamanı gelmiştir. "

   

Mahmut Arslan, hükümetin Anayasa değişikliği konusunda ciddi çalışmalar yaptığını, HAK-İŞ’in bu değişikliklere destek veren kurumların başında geldiğini söyledi. HAK-İŞ’in 12 Eylül 2010'daki referanduma "yetmez ama evet" dediğini anımsatan Arslan, şöyle devam etti:

    

“Bugün yeni bir anayasanın tartışıldığı bir dönemde, hala 12 Eylül ürünü olan 2821-2822 mevzuatımızda durmuş olması sendikacılık hareketinin önünü kesmek için barikat olarak kullanılmış olmasını kabul etmek mümkün değildir. Bu barikatlar sadece HAK-İŞ'in büyümesini önlemek için tek konfederasyon yapma hayalinin ürünüdür. Biz büyümek istiyoruz. Çalışanların taleplerini karşılamak istiyoruz. Ama bu mevzuat engeli önümüzde duruyor. Türkiye toplumunun üzerine deli gömleği olarak giydirilmiş bu 1982 Anayasasından kurtulma zamanı da gelmiştir.”

    

HAK-İŞ’in Somali’ye yönelik olarak “Yardım Et, Bir Can Kurtulsun” sloganıyla başlattığı kampanya hakkında da bilgi veren Arslan, “HAK-İŞ olarak Somali’deki insanlık dramına sessiz kalmadık. ‘Yardım Et, Bir Can Kurtulsun" adıyla bir yardım kampanyası başlattık. Şuana kadar 500 bin lira topladık. Toplanan yardımlar, amacına uygun şekilde yardım sahiplerine ulaştırılacaktır” dedi.

    

ŞAHİN: “SENDİKAL HAREKETİN REVİZYONA İHTİYACI VAR”

    

HAK-İŞ Genel Teşkilat Sekreteri ve Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Türkiye'nin, çok yönlü politikalarıyla dünyada etkin bir küresel aktör olma yolunda ilerlediğini ifade eden Şahin, "Özellikle bölgemizde yaşanan ve 'Arap Baharı' olarak adlandırılan hızlı ve olağanüstü gelişmelerde Türkiye'nin belirleyici rolü tüm dünyanın gözleri önünde cereyan etmektedir. Kimilerinin yaptığı gibi Mısır'da, Libya'da, Tunus'ta, Suriye ve diğer ülkelerde rol ve rant kapma yarışına giren Batılılardan farklı olarak Türkiye; mazlum ve mağdur toplulukların sesi ve hamisi olmalıdır" dedi.

    

Türkiye'de örgütlenme, sendikal haklar, iş güvencesi, ücretler, fırsat eşitliği, iş barışı, demokratik katılım ve benzeri birçok alanda birbiriyle ilgili ve birbirinden beslenen çeşitli sorunlar bulunduğuna işaret eden Şahin, "Bu çerçevede ülkemizde çalışma hayatının ve sendikal hareketin AB norm ve standartları doğrultusunda yeni bir revizyona ve geliştirilmeye ihtiyacı olduğunu vurgulamaktayız" diye konuştu.

   

Mehmet Şahin, Dünyayı kasıp kavuran küresel finans krizin şu anda giderek daha da yaygınlaştığına dikkat çekerek, “Bu krizi, ülkemizin az hasarla atlatması önemlidir. AB ülkelerinin aldıkları ekonomik tedbirler ve Avrupa sendikalarının gerçekleştirdiği yoğun eylemler krizin süreceğinin işaretidir. Temennimiz; ülkemizin sağlıklı yönetilecek bir süreçle ve alınacak tedbirlerle bu krize karşı hazırlıklı olmasıdır” dedi.

   

Tüm dünyada ve Türkiye'de sendikal hareketin kan kaybettiğini, sendikal örgütlenmenin ise çeşitli nedenlerle giderek zorlaştığını ifade eden Şahin, "2821 ve 2822 sayılı yasalar felsefe olarak da içerik olarak da iflas etmiştir" dedi. Şahin, bugüne kadar güçlü sendikacılık, toplu sözleşme hakkının etkin kullanımı, sendikaların etkinliğinin artması, çalışma barışının sağlanması, sosyal dengelerin kurulması gibi iddiaların yasaların önsözü olmaktan öte hiçbir şekilde hayata geçmediğini de kaydetti. .

    

Kıdem tazminatının çözüm bekleyen bir sorun olduğunu, sendika olarak bu konuda tavırlarının net olduğunu ifade eden Şahin, "Kıdem tazminatı konusunda tavrımız açıktır. Mevcut hakların geriye götürülmesini kabul etmemiz mümkün değildir. Kıdem tazminatı fonu kurulmasına karşı değiliz. Ancak çalışanların kıdem tazminatlarının garanti altına alınacağı bir düzenlemeyi tartışmamız gerekiyor” dedi.

       

USLU: “NE ZAMAN MİLLET İRADESİ EGEMEN OLDU, TÜRKİYE İSTİKRARA KAVUŞTU”    

Konfederasyonumuz eski Genel Başkanı Salim Uslu da “Sendikalarımızın politikaları, endüstriyel ilişkilerdeki politikaları, dönüşüm politikaları neyse ülkenin siyasal anlamdaki değişim ve dönüşüm politikaları da aynı anlama geliyor, yani emekten yana, haktan yana, hakikatten yana, halktan yana, yani hukuktan yana. Bundan ne zaman ayrıldık krizden ve kaostan beslenenler ortaya çıkıp darbe planları ve hevesleri içine girdiler. Ne zaman hukuka döndük ne zaman hukuku üstün kıldık, ne zaman milletin iradesini egemen kıldık işte o zaman Türkiye istikrara kavuştu” dedi.

 

    

Konuşmasının ardından Konfederasyonumuz ve Öz Gıda İş Sendikası Eski Genel Başkanı Salim Uslu’ya Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin tarafından bir plaket verildi.

  

Genel Kurulun ikinci günü yapılan seçimlere Mehmet Şahin başkanlığındaki tek listeyle gidildi. Seçimlerde, Genel Başkanlığa Mehmet Şahin, Genel Başkan Yardımcılıklarına da Emin Sürücü, Mustafa Paçal, Ahmet Kaya ve Mehmet Urgan seçildiler.

 

   

HABERE AİT GÖRSELLER :

15 Eylül 2011 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu