ARSLAN: “TAŞERON İŞÇİLİK BÜYÜK TEHLİKE”

15 Kasım 2011 14:00, Haberler


    

ARSLAN: “TAŞERON İŞÇİLİK BÜYÜK TEHLİKE”

   

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ve beraberindeki heyet Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarete Genel Başkan Yardımcılarımız H. Ferudun Tankut, Mehmet Şahin ve Mustafa Toruntay da katıldı. Ziyarette BBP Genel Sekreteri Metin Gündoğdu, BBP Genel Başkan Yardımcıları Selahattin Şenliler ve Remzi Çayır da hazır bulundu.

    

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 21-23 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen HAK-İŞ’in 12. Olağan Genel Kurulu ve 36. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri hakkında hakkında bilgiler verdi. Arslan, taşeronlaştırma uygulamalarının büyük bir sorun olmaya başladığını anımsatarak, şunları kaydetti:

    

“Gerek yeni anayasa konusu gerekse taşeronlaşma bizim de kurultayda gündemimizdeydi. Ne yazık ki, taşeronlaşma ciddi bir problem olarak devam ediyor. Bu problemin çözümü konusunda girişimlerimiz var. Sayın Çalışma Bakanı ile görüşmelerimiz var. Sayın Bakanın ifade ettiğine göre sadece kamuda 410 bin taşeron işçi var. Birçok özel sektörde de taşeron uygulamasının olduğunu düşünürsek, şu anda taşeron işçi sayısı sendikalı işçi sayısından oldukça fazla. Bu işçiler açısından, sendikalaşma açısından Türkiye'nin çalışma hayatının geleceği açısından büyük bir tehdittir. Taşeronlaşmanın artmasıyla güçleneceğini sanan işverenler açısından da sendikal yapının zayıflaması büyük bir tehdittir. Bunu süratle çözmemiz gerekiyor.”

    

HAK-İŞ’in geçmişten bu yana yeni ve sivil bir anayasa hazırlanmasından yana olduğunu ifade eden Arslan, “Bugün yeni bir anayasa yapma imkanı vardır. Yeni anayasa konusunda geniş bir mutabakatı gerekli görüyoruz. Engellemek isteyenler olabilir, ama Türkiye kamuoyunun büyük bir çoğunluğu yeni anayasadan yana” diye konuştu. Arslan, HAK-İŞ üyeleri arasında yapılan anket sonuçlarına göre, üyelerimizin yüzde 81’inin yeni anayasa isteğini vurguladı. Arslan, HAK-İŞ’in bir anayasa komisyonu oluşturulduğunu ve yeni anayasa çalışmalarına tam destek verdiklerini söyledi.

    

BBP Genel Başkanı Destici de HAK-İŞ Konfederasyonu'nun her zaman işçilerin haklarını korumada, işçilerin haklarını savunmada önemli görevler üstlendiğini söyledi. Destici, gelinen noktada işçilerin hakları konusunda önemli iyileştirmeler yapıldığını, ancak son dönemde yapılan uygulamalar ile taşeron işçi çalıştırmaların yoğun bir şekilde yapıldığını vurguladı.

    

Taşeron işçi çalıştırma uygulamasının işçilerin sendikalaşmasının da önüne geçtiğini savunan Destici, “Bu bizim en başından beri karşı olduğumuz bir uygulama. Gelinen noktada taşeron işçilerin sayısı örgütlü olarak çalışan işçilerin sayısını geçmiş durumda. Bu uygulama hem sendikalaşmaya vurulmuş bir darbe hem de işçi kardeşlerimizin haklarını gasp etmeye yönelik kötü bir uygulama. Çünkü taşeron işçi olarak çalışan kardeşlerimizin tamamı açlık sınırındaki asgari ücretle çalıştırılıyorlar. Ücretlerinin az olmasının yanında sosyal haklardan da faydalanamıyorlar. Sendikalaşamadıkları içinde haklarını savunamıyor ve bu kötü şartlar altında çalışmaya mahkum ediliyorlar” dedi.

   

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

15 Kasım 2011 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu