ARSLAN “GENÇ İNSAN ÜLKE KALKINMASININ MOTOR GÜCÜDÜR”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, İş-Kur ve Birleşmiş Milletler Ortak programı 'Herkes İçin İnsana Yakışır ulusal gençlik istihdam programı ve Antalya Pilot Bölge uygulaması projesi ulusal gençlik istihdam eylem planı tanıtım toplantısına katıldı.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, toplantıda yaptığı konuşmada, “HAK-İŞ olarak bir ülkenin uzun vadeli ekonomik kalkınma potansiyelini belirleyen en önemli zenginliğinin iyi eğitilmiş ve istihdama kazandırılmış genç insan kaynağı olduğuna inanmaktayız. Genç insan kaynağı, dinamik ve yaratıcı yapısıyla ülke kalkınmasının motor gücüdür. Yeni fikirlere açık, yaratıcı, enerjik, dinamik gençler, ekonomik büyümeyi pozitif yönde etkilemektedir Bu çerçevede Türkiye genç ve dinamik insan kaynağı yönünden oldukça avantajlı bir konumda bulunmaktadır” dedi.
Arslan, ancak bu avantajlı durumun tecrübe eksikliği, iş arama stratejilerini ve niteliklerine uygun işleri bilmemeleri, yeterli düzeyde yeni iş yaratılmaması, okuldan istihdama geçiş imkanlarının yetersizliği, arz/talep arasındaki nitelik uyuşmazlığı ve özellikle eğitimli gençlerin, ilk iş beklentisinin yüksek olması gibi nedenlerle gerektiği şekilde değerlendirilemediğini kaydetti. Son yıllarda bu konuda önemli adımlar atıldığına dikkat çeken Arslan, “Ancak bütün bunlara rağmen, Türkiye, genç nüfusundan ekonomide ve kalkınmada etkin bir şekilde yararlanamamaktadır” dedi.
Arslan, ülkemizde geçmişten miras kalan ve stok halde duran işsizlik ve genç işsizlik sorununun, alınan bütün tedbirlere karşın devam ettiğini kaydetti. Arslan, “Çalışmaların da etkisiyle önümüzdeki dönemlerde işsizlik ve genç işsizlik oranlarımızın daha da düşmesini temenni ediyoruz. Genç işsizliği ile mücadele çabalarına tüm kurum ve kuruluşların gerçekleştireceği çalışmalarla destek vermesi daha hızlı sonuç alınmasına katkı sağlayacaktır” dedi.
Arslan, HAK-İŞ’in gençlerin sorunlarını önemsediğini ve öncelediğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu nedenle ülke sorunlarına duyarlı ve çözüm odaklı yaklaşımımız nedeniyle yapılan çalışmalara katkı sağlamak için sorumluluk alıyoruz. Masa başında şikayet etmek yerine, sorunun odağına, alana inip, çözüme ortak oluyoruz. Yapılan yasal düzenlemelerin, hayata geçirilen uygulamaların altını dolduruyoruz.
HAK-İŞ olarak proje bazlı çalışma kültürü doğrultusunda, sendikal mücadelemizle birlikte, ülkemiz çalışma hayatının bugünkü ve gelecekteki sorunlarına ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek özgün ve örnek proje çalışmaları gerçekleştiriyoruz.
Bu çalışmalarımızda gençleri odak noktaya koyuyoruz. Hayata geçirdiğimiz çok sayıda proje kapsamında, yurdumuzun pek çok ilinde gerçekleştirdiğimiz eğitimlere genç ağırlıklı binlerce kişi katıldı. Sadece son bir yılda çeşitli dallarda 500 kişiye mesleki eğitim vererek, istihdam edilebilir hale getirdik.
HAK-İŞ olarak hayata geçirdiğimiz bu projelerde model, modül ve istihdam üçlüsünü ortaya koyan çalışmalar yapıyoruz. İşçi-işveren eğitim kurumu ortaklığında modüllerimizi oluşturuyoruz.Mesleki rehberlik ve danışmanlık merkezleri kuruyoruz.İstihdam odaklı mesleki eğitim kursları düzenliyoruz.Staj ve İşe yerleştirme hizmetleri gerçekleştiriyoruz.”
Toplantıya, Türkiye İş Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Kazım Yiğit, Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu, TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, DİSK Başkan Vekili ve Genel Sekreteri Tayfun Görgün, BM Türkiye Koordinatörü Shaid Najam ve Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye Direktörü Ümit Deniz Efendioğlu da katılarak birer konuşma yaptı.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu