ARSLAN VE HAK-İŞ'Lİ KADINLARDAN BARIŞ PINARI HAREKÂTINDAKİ ASKERLERE SELAM

17 Ekim 2019 14:38, Haberler


ARSLAN VE HAK-İŞ'Lİ KADINLARDAN BARIŞ PINARI HAREKÂTINDAKİ ASKERLERE SELAM


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz İplik-İş Sendikamız tarafından gerçekleştirilen programda, HAK-İŞ'li kadınlarla birlikte Barış Pınarı Harekâtına destek verdi. Arslan ve kadınlar harekata katılan askerlere selam gönderdi.  



Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 17 Ekim 2019 tarihinde konfederasyonumuza bağlı Öz İplik-İş Sendikamız tarafından yürütülen, “Çalışma Ortamında İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması” Projesi eğitim toplantısına katıldı.

Programa, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, Öz İplik-İş Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri, HAK-İŞ Konfederasyonu Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Öz İplik-İş Sendikası Proje Koordinatörü Fulya Pınar Özcan, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu Proje Koordinatörü Cecilia Bisgen Jansson, Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, HAK-İŞ Antalya İl Başkanı Muhammed Talha Kandil, konfederasyonumuza bağlı sendikaların kadın komitesi başkan ve temsilcileri ile eşleri, proje ekibi, eğitmenler katıldı.

Arslan ve HAK-İŞ’li Kadınlardan Mehmetçik’e Selam

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye’nin Suriye sınırında yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı'nın Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sınır dışı harekatlarından birisi olduğunu belirterek, “Sınırımızda terörist unsurların saldırılarını önlemek, iç savaş nedeniyle ülkemize gelen 3,5 milyon Suriyelinin ülkelerine dönebilecek alt yapıyı oluşturmak, bundan sonra da sınır güvenliğimizi sağlayacak şekilde bir güvenli bölgeyi oluşturmak. Bu üç unsuru inşallah kısa sürede gerçekleştiririz. Güvenliğimiz her şeyin üstündedir. Türkiye, güvenliğini sağlamak için kimseden icazet almaya mecbur değildir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşu bu operasyonu gerçekleştirmiştir. Bu harekâtı destekliyoruz. Mehmetçiklerimize başarılar diliyorum” dedi. 

Arslan ve toplantıya katılan HAK-İŞ’li kadınlar, askerlerimize muvaffakiyetler dilemek, onlarla kalp kalbe olduğumuzu göstermek için asker selamı verdi.

Arslan, “Barış Pınarı Harekâtı’nda şehit düşen askerlerimiz ve sivillerimiz oldu. Şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Kalbimiz, dualarımız, yüreğimiz operasyonu gerçekleştiren kahraman askerlerimizle birliktedir” dedi.

“Emekçi Kadınlara Yönelik Çalışma Başlattık”

Kadın konusunun dünyanın en gelişmiş, en demokratik ülkelerinde olduğu gibi geri kalmış ülkelerin de ortak konusu olduğunu belirten Arslan, “Kadınla ilgili dünyanın her yerinde ortak bir durum var. Felsefi tartışmaları, hakları ve hukuki tartışmaları var. HAK-İŞ olarak hayatını kazanmak için bin bir zorluğa göğüs gererek çalışan emekçi kadınlara yönelik çalışma başlattık. Kadınlarla ilgili tartışmalar bizim gündemimizde değil. Sendika olarak üyelerimiz bizden sorunların çözümünü istiyor. Şiddet gören, mobbing gören, cinsel saldırıya uğramış, ayrımcılık görmüş, aşağılanmış, dışlanmış bizim üyemiz olan veya olmayan bütün kadınlara çare olmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

“Kadına Şiddet Zihniyet Problemidir”

Kadına şiddetin bir zihniyet problemi olduğunu belirten Arslan, “Zihin dünyamızdaki kadının yerini değiştirmemiz gerekiyor. Bu ne bizim kültürümüzle ilgili, ne medeniyet değerlerimizle uyumlu, ne tarihsel sorumluluklarımızla uyumlu, ne de çağdaş demokrasilerdeki uyumlu bir durumdur. Türkiye zihniyet sorununu yasal mevzuatları değiştirerek çözemez. Çocuk yaşta başlayan bir eğitimle şiddetin önüne geçmek için sorumluluk almamız gerekir” ifadelerini kullandı.

HAK-İŞ Kadın Komitesinin sendikaların önemli organlarından birisi olduğunu vurgulayan Arslan, HAK-İŞ’in 170 bin kadın üyesi olduğunu söyledi.

Emekçi kadınların işyerlerinden, mevzuat ve çevresel etkenlerden kaynaklı sorunları çözmek için HAK-İŞ Kadın Komitesini kurduklarını söyleyen Arslan, “Kadın Komitelerimiz kadınlarımızın sendikal harekette daha etkin rol almalarını sağlamak içindir. Kadınların işyerlerinde karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmak ve sendikalarda daha görünür olmalarını sağlamak için ciddi bir çalışma yapıyoruz” sözlerine yer verdi.

 “Sorun Kadına Bakış Açısından Kaynaklanıyor”

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusuna erkeklerden başlamak gerektiğini dile getiren Arslan, “Bizim bu şiddeti uygulayan erkeklere yönelik eğitimler yapmamız gerekiyor. HAK-İŞ olarak kadına şiddet konusuna dikkat çekmek için erkekler üzerinden bir mesaj vereceğiz. Bütün kurumlar bunu ciddiye alırsa mesafe alabiliriz. Kadına şiddetin öznesi erkeklerdir. Bunları kadınla konuşmanın bilinç oluşturmak, mücadele yöntemini öğretmenin ötesinde kadına şiddeti önleyecek erkekler üzerinde projeler yapıyoruz. Sorun kadınlardan kaynaklı değil, kadına bakış açısından kaynaklanıyor. Kadına yönelik şiddeti önlemek için pek çok düzenlemeler yapıyoruz. Yargı kararları çok ağır ama bunlara rağmen cinayetleri önleyemiyoruz” ifadelerine yer verdi. 

“Kadını Destekleyen Çalışmalar Yapıyoruz”

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, Öz İplik-İş Sendikası olarak kadınlara büyük önem verdiklerini söyledi. 

Kadınların kendi güçlerinin farkında olmasını önemsediklerini vurgulayan Ay, “Kadın-erkek bir bireydir, insandır. Bu yapmak istediğimiz bir iyiliktir. Kadın konusunda yaptığımız eğitimlere bu çerçevede yaklaşıyoruz. Sendikamızın toplam üye sayısının yüzde 30’undan fazlasını kadın çalışanlar oluşturmaktadır. Kadınların siyasal, sosyal ve çalışma yaşamına katılımlarını artıran, eğitim düzeyleri ve niteliklerini yükselten, kayıt dışı alanlardan kayıtlı istihdama geçişlerini kolaylaştıran, sosyal hakları konusunda farkındalıklarını sağlayan, karar alma mekanizmalarına katılımlarını destekleyen çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Konuşmasında Barış Pınarı Harekâtı’na değinen Ay, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz 9 gündür Suriye’nin kuzeyinde Barış Pınarı Harekâtı’nda hain terör örgütlerine karşı mücadele etmektedir. Güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmeye çalışırken şehit düşen askerlerimiz ve sivillerimiz var. Onlara Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Kalbimiz, dualarımız operasyonda bulunan askerlerimizle" dedi. 

“Kadının Güçlü Olduğu Yerde Aile de Güçlüdür”

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, kadınların tarihin farklı dönemlerinde değişik statüler içinde yer aldığını ve ilk kez sanayi devrimi ile işçi olarak yer almaya başladıklarını söyledi. 

Güçlü toplumun oluşturulmasının temelinde güçlü ailenin geldiğinin altını çizen Zengin, kadının güçlü olduğu yerde ailenin de güçlü olacağını dile getirdi. 

“Çalışma Ortamında İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması” Projesi eğitim toplantısında, Öz İplik-İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı ve Proje Koordinatörü Fulya Pınar Özcan, MEMUR-SEN Kadın Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu Proje Koordinatörü Cecilia Bisgen Jansson birer konuşma yaptılar.

HABERE AİT GÖRSELLER :

17 Ekim 2019 14:38, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu