SENDİKACI KADIN LİDERLER ANKARA’DA BULUŞTU

06 Mart 2020 09:35, Haberler


SENDİKACI KADIN LİDERLER ANKARA’DA BULUŞTU

9. ULUSLARARASI KADIN EMEĞİ BULUŞMASI

“DUYGUSAL ZEKÂDAN SOSYAL ZEKÂYA: SENDİKACI KADIN LİDERLER”


Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 9. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması, 6 Mart 2020 tarihinde “Duygusal Zekâdan Sosyal Zekâya: Sendikacı Kadın Liderler” temasıyla Ankara’da HAK-İŞ’li sendikacı kadın liderlerin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Veysal Ateş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, Genel Başkan Yardımcılarımız Dr. Osman Yıldız, Yunus Değirmenci, Mehmet Şahin, Hüseyin Öz, Genel Sekreter Yardımcılarımız Eda Güner, Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Hizmet-İş Sendikası Onursal Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, çok sayıda milletvekili ve bürokrat ile HAK-İŞ'e bağlı sendikalarımızın genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, HAK-İŞ'e bağlı sendikaların kadın komite başkan ve üyeleri ile HAK-İŞ’li sendikacı kadın liderler ve üyelerimiz katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. HAK-İŞ Kadın Komitesinin bir yıllık faaliyetlerini anlatan film izlendi. İdlib şehitlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimiz için Kur-an’ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konuşmasının başında İdlib’de vatan savunmasında şehit olan askerlerimiz başta olmak üzere bütün askerlerimize, polislerimize, korucularımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize, baş sağlığı dileğinde bulundu.

Arslan, “Dün akşam Rusya ile Türkiye arasında yapılan görüşmelerde yapılan ateşkesi HAK-İŞ olarak destekliyoruz. Umuyoruz ve bekliyoruz ki bu ateşkes kalıcı olur ve ülkemizde ve bölgemizde barış kalıcı olur” dedi.

“Devletimizin Terörle Mücadelesinde Yanındayız”

Arslan, “HAK-İŞ olarak, ülkemizin birliğini, bütünlüğünü ve kardeşliğini tehdit eden bütün unsurlara karşı gereken cevabın en sert şekilde verileceğine inancımız tamdır. Acımız büyük, yüreklerimiz yanıyor, ocaklara ateşler düşüyor, evlatlarımızı kaybediyoruz. Ancak bütün bunlar olsa da ülkemizi savunacak gücümüz, irademiz, inancımız, azmimiz daha da artarak büyüyor. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da devletimizin terörle mücadelesinde başarılı olması için her türlü katkı ve desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

Arslan, hayatı ilmek ilmek dokuyan, işine, evine, sevdiklerine emek veren, emeğin kıymetini bilen onurlu bir yaşam için mücadele eden tüm kadınların, Dünya emekçi kadınlar gününü kutladı.

 Emekçi kadınların, geleceğin erdemli sendikal inşaasında önemli rol ve katkılarının olacağına inancını dile getiren Arslan, “O’nun için buradayız, onun için birlikteyiz. Üzerinde yaşadığımız coğrafyaya can veren, emekleriyle dokuyan, alınteriyle bu bereketleri toprakları yoğuran ve bin yıl önce coğrafyamızı vatan haline getiren, duruş sahibi kadınların aydınlattığı yolda, Dünya Kadınlar Günü’nde birlikteyiz. Bugün tüm dünya emekçi kadınlarının, kendilerini ifade edebilecekleri, varlıklarını hissettirecekleri bir gündür” diye konuştu.

“Coğrafyamızın Vatana Dönüşmesinde Kadınların Önemli Bir Yeri Var”

Tarihte önemli bir yeri olan Anadolu Kadınlarının verdikleri mücadele ile açtıkları yolda, modern zamanların kadın emeğine de zemin hazırladıklarını vurgulayan Arslan, “Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın vatana dönüşmesinin yanında, kahraman kadınlarımız Milli Mücadelede yani Kurtuluş Savaşında da önemli bir rol oynamışlardır. Kadınların bir taraftan cepheye sırtlarında mermi taşıyan azimleri, diğer taraftan, vatan savunması için “Ya şehid ya gazi ol”  duasıyla askere kınalı kuzularını gönderen anneler bizim yolumuzu aydınlatmaktadır” sözlerine yer verdi.

“Yürekli Kadınlarımız 15 Temmuz’da Hainlerin Karşısına Dikildi”

Kurtuluş Savaşı kahramanı kadınların torunları olan kadınların da 15 Temmuz’da cesaret abidesi olarak darbeci hainlerin karşısına dikildiğini hatırlatan Arslan, 15 Temmuz’un kadın şehitlerinin isimlerini anımsattı.

Arslan, “Onlar şehit olarak zamanımızın kadın kahramanları oldular. Gelecek nesillere onurlu bir miras bıraktılar. Allah hepsinden razı olsun, ruhları şad olsun” temennisinde bulundu.

“Kadınların Temel Hakları Sınırlandırılamaz”

Kadınların eğitim-öğretim, çalışma ve siyaset yapma hakkının en temel insan hakkı olduğu dile getiren Arslan, “Bu haklar hiçbir gerekçeyle sınırlandırılamaz ve yasaklanamaz. Başta çalışma hayatı olmak üzere kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın onların varlığına yönelmiş bir tehdit olarak algılıyor ve herkesi bu konuda duyarlılığa çağırıyoruz. Özellikle kadın emeğinin sömürü ve istismar aracı yapılarak sosyal güvenceden yoksun, ucuz işgücü olarak görülmesi ve kullanılmasının önlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Arslan, “Şiddet, yıldırma ve dayatmaları silip atan başta Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere AK Parti hükümetine ve diğer siyasi aktörlere huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyorum. Türkiye demokratikleştikçe, özgürlük alanları genişledikçe, zihinler korku ve vehimlerden kurtuldukça, birbirimizi ötekileştirmekten vazgeçtikçe kadın sorunlarının çözümünün kolaylaşacağına inanıyorum” dedi.

“Emekçi Kadınların Temsil Ettiği Değerler HAK-İŞ’in Vizyonuyla Anlam Kazandı”

Sorunlar karşısında yılmayan, yorulmayan, yol arayan, kadınlık onurunu her alanda temsil etmenin hakkını veren, kadınların dün olduğu gibi, bugün ve yarın da var olacağını söyleyen Arslan, “İşte bunun adı HAK-İŞ’li emekçi kadınlardır. Dün tarihte olduğu gibi, bugün de modern dünyanın her alanında, siyasette, sosyal ve ekonomik hayatta, kültür-sanat dünyasında var olan kadın emekçiler, temsil ettiği değerler, mücadele verdiği ideallerle HAK-İŞ’in kadın emekçi vizyonunda anlam kazanmışlardır” şeklinde konuştu.

“Kadınları Değer Sahibi Bireyler Olarak Görüyoruz”

HAK-İŞ’in kadınları istatistiklere konu nesneler-objeler olarak değil, sendikal harekette etkin roller üstlenen değer sahibi bireyler olarak gördüklerini söyleyen Arslan, “Kadınlarımıza HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızın çatısı altında faaliyet gösterecekleri zeminler açıyoruz. Yüzyılımızda giderek çözülmeye başlayan aile yapısının en önemli yapı taşı kadındır. Kadın aynı zamanda ailenin kurucusu ve koruyucu emekçisidir” dedi.

Kadınları HAK-İŞ’in kutlu yürüyüşünün öncüsü, emek hareketinin vicdanı, sendikal hareketin yarınları olarak gördüklerini söyleyen Arslan, kadın emekçilerin sendikal mücadeleye katkılarını artırmak, her kademede kadınların sendikal mücadeleye dahil edilmesini sağlamak için HAK-İŞ’e bağlı 21 sendikada kadın komitelerini oluşturduklarını söyledi. 

HAK-İŞ olarak, kadın konusunda özgün projelere, kadınların çalışma hayatında aktif olarak var olabilmeleri için istihdam politikalarının geliştirilmesine, kadın istihdamının artırılması, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması konusunda projeler geliştirdiklerine, kadınların sendikalı olmaları konusunda yürüttükleri kampanyaları anlattı. 

“Sendikacı Olun Lider Olun”

Arslan, “Kadın çalışanları HAK-İŞ çatısı altında örgütlenmeye davet ettik. ‘Sendikalı Kadın, Güçlü Kadın’ dedik. Ayrıca sendikalı olan kadınlara da bir çağrı yaptık, ‘Sendikacı olun, lider olun’ dedik, onları cesaretlendirdik, fırsat verdik ve büyük bir gururla söyleyebilirim ki karşılığını da aldık. Şu anda sendikal karar alma mekanizmalarında 4 bine yakın sendikacı kadın liderlerimiz aktif olarak görev alıyor” dedi.

“Sizlerle Gurur Duyuyoruz”

Konuşmasında sendikacı lider kadınlara seslenen Arslan, “HAK-İŞ mücadelemizin koca yürekli, sendikacı lider kadınları, sizlerle gurur duyuyorum. Size güveniyorum. Sizlerle birlikte HAK-İŞ’i ve sendikalarımızı hem nitelik olarak hem nicelik olarak daha da güçlendireceğiz. Yeni dönemde yeni hedeflere, yeni başarılara birlikte ulaşacağız” şeklinde seslendi.

Zengin: “HAK-İŞ’li Sendikacı Kadınlarımız Yüzlerce, Binlerce”

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ’in her insanı kaynak olarak değil, bir değer olarak gördüğünü ve öz bilincine saygı duyduğunu belirterek, “HAK-İŞ, duygusal zekası yüksek kadınlarımızın örgütsel bütünlüğüne güç kattığına inanmaktadır” dedi.

Zengin, “HAK-İŞ, 2 bin sendikacı kadın lideri sendikal harekete kazandırmıştır. HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızın yönetim kurullarına ve teşkilatımıza, HAK-İŞ’li kadınlar adına teşekkür ediyorum” dedi.

HAK-İŞ teşkilatının çeşitli kademelerinde önemli görevlerde bulunan 200 sendikacı kadın liderin salonda bulunduğunu dile getiren Zengin, “Bu sadece temsili bir sayı. HAK-İŞ’li sendikacı kadınlarımız yüzlerce, binlerce. HAK-İŞ, sendikal örgütlülükte çığır açmış, temsilcilikten delegeliğe, kadın komitesinden genel başkanlığa, uluslararası örgütlerde temsiliyete, sendikal örgütlülüğün her kademesinde kadınların olması gerektiği inancıyla hareket etmekte, kadınların varlığını ve etkinliğini her alanda göstermektedir” şeklinde konuştu.

“Sendikal Mücadeleye Kadın Elinin Değmesi İçin Çalışıyoruz”

HAK-İŞ’in 700 bin üyesinin 170 binini kadınların oluşturduğunu anlatan Zengin, “Her alanda olduğu gibi sendikal mücadeleye kadın elinin, emeğinin ve zerafetinin değmesi için çalışıyoruz. Bu anlayışımızı sürekli güncelleyerek üstün gayretle, 21 sendikamızla birlikte yeni hedeflere yürüyoruz” dedi.

Türkiye’de ve dünyada her gün onlarca kadının cinayete kurban gittiğini anımsatan Zengin, “Kadınlarımız için sosyal olarak kapsayıcı, erişilebilir, demokratik, öğrenen, öğreten, yeniliklere açık, tüm zorluklara karşı dirençli, sağlıklı, huzurlu ve kadın ve aile dostu bir şehir planlaması talep ediyoruz. Ailede, işyerinde ve sosyal hayatta şiddetin her türlüsünün önlenmesi için toplumsal değerlerimizi güçlendirmeyi korumayı önceliyoruz” ifadelerini kullandı.

Proje Yarışması Ödül Töreni

HAK-İŞ Kadın Komitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın Çalışanları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle düzenlenen 3. Gençlik Farkında Proje Yarışması ödül töreni gerçekleştirildi.

Proje Tema Fikri Yarışmasında birincilik ödülünü Ankara Hacı Bayram Üniversitesi’nden Fatma Nur Mutlu, ikincilik ödülünü Anadolu Üniversitesi’nden Nurullah Sönmez, üçüncülük ödülünü Gazi Üniversitesi’nden Fatma Büşra Hatipoğlu, mansiyon ödülünü ise Gizay Baş aldı. 

Ödül töreninin ardından programın ana teması olan “Duygusal Zekâdan Sosyal Zekâya: Sendikacı Kadın Liderler” konusunda Davranış Bilimleri Uzmanı Ceren Cebeci tarafından “Duygusal Zekâdan Sosyal Zekâya: Sendikacı Kadın Liderler” sunumu gerçekleştirildi. 

06 Mart 2020 09:35, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu