HAK-İŞ’Lİ KADINLAR ANKARA’DA BULUŞTU
“81 RENK, TEK SES OLDU”
HAK-İŞ’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği HAK-İŞ’li kadınlar buluşuyor: “81 renk, tek ses oluyor…” başlıklı uluslararası konferans Ankara’da gerçekleştirildi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ yönetim kurulu üyeleri, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile 81 ilden gelen kadın üyelerimizin katılımıyla gerçekleştirilen konferansa, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, AK Parti Sosyal İşler Birim Başkan Yardımcısı ve Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, TBMM İdare Amiri, Çorum Milletvekili ve HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı Salim Uslu ile Sağlık Bakan Yardımcısı Ağah Kafkas da katıldı.
ARSLAN: “KADIN OLMANIN SORUMLULUĞUNUN FARKINDAYIZ”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in 21-23 Ekim 2011'de gerçekleştirilen 12. Olağan Genel Kurul ve 36. Kuruluş Yıldönümünde medeniyetlerin buluşmasından küresel sendika inşaya ulaşmak için kadın sendikacıların nasıl büyük bir rol oynadıklarının altını çizdiklerini anımsatarak başladı. Arslan, şunları kaydetti:
"HAK-İŞ’in kadın bakış açısını merak edenler, HAK-İŞ'in tarihine ve genel kurul kararlarına baktıklarında göreceklerdir. Bizim medeniyet coğrafyamızda kadının yeri ve rolü hiçbir zaman tartışılmamıştır. Kadını dışlayan, yok sayan, kadını yerinden ve rolünden uzaklaştıran bir anlayış asla olmamıştır. Bugün kadınların karşılaştığı sorunları bizim değerlerimize yüklemek bu medeniyete haksızlıktır. Bugün yaşadığımız sorunların tamamını modern zamanın sorunlarına bağlamak gerekirken, bizim medeniyetimize bağlamayı haksızlık ve adaletsizlik olarak görüyorum. Siz hiçbir komplekse kapılmayın, hiçbir mahcubiyet duymayın. Bizim tarihimizin, bizim medeniyetimizin kadına verdiği değeri ve önemi tekrar ortaya çıkarırsak bu sorunları ortadan kaldırmış olacağız. Türkiye'de ve dünyada kadın olmanın ağır bedelleri ve sorumlulukları var. Gazze'de gözü önünde çocuğunu kaybeden kadının yaşadıklarını, Filistin'de eşini, çocuklarını kaybeden kadının yaşadıklarını nasıl tarif edersiniz? Hep savaşların, tabi felaketlerin, olağanüstü durumların faturalarını kadınlar ödüyor. Onun için kadın olmanın sorumluluğunun farkındayız. Kadınların iç dünyalarını bir erkek olarak anlamak mümkün değil, anlamaya çalışıyoruz. HAK-İŞ bunu anlamaya çalışıyor. Yaşadığınız haksızlıkların sizin dünyanızda hangi olumsuzlukları ortaya çıkardığını anlamaya çalışıyoruz. HAK-İŞ, iddialı bir şekilde bu sorumluluğun farkındadır. Bu bir fedakarlıktır. 81 ilimizden, kışın en zor şartlarının yaşandığı bu dönemde HAK-İŞ'in yanında olmak için geldiniz, teşekkür ediyorum.”
HAK-İŞ’in çalışanların başını bugüne kadar asla öne eğdirmediğini ve bundan sonra da eğdirmeyeceğini belirterek, HAK-İŞ’in kadın ve gençlerle birlikte geleceği inşa edeceğini söyledi. “HAK-İŞ olarak bugün tarihe not düşüyoruz, HAK-İş'le geleceğe yürümeye var mısınız” diye sordu. Salondan büyük bir coşku ve alkışla karşılık bulan bu sözler üzerine Arslan, “Sizinle birlikte geleceği inşa etmeye biz de varız. Sizlerle birlikte yürümekten büyük bir onur duyuyoruz” dedi.
“ERKEKLERE EV ÖDEVLERİ VERİLİYOR”
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için “8 Mart bugün kadınların erkeklere ev ödevlerini bildirdikleri gündür. Kalan 364 günde erkeklerin ev ödevlerini çalışacakları günlerdir. Buna böyle bakmak lazım” dedi.
Kılıç, kadın sorunlarının çok değişik yönleri bulunduğunu söyledi. İstihdama dair, kırsaldakilerin, iş hayatlarındaki kadınların sorunları olduğuna dikkat çeken Kılıç, “Kılık kıyafetleri nedeniyle okul kapılarından geri çevrilen ya da iş hayatında tacizin en büyüğünü kılık kıyafet tercihinden dolayı yaşayan kadınlarımız var” diye konuştu.
Kadın sorununun en önemlisi, en travmatik olanının kadına yönelik şiddet olduğunun altını çizen Bakan Suat Kılıç, şunları kaydetti:
“Kadına yönelik saldırıların, engellemelerin, kısıtlamaların en alçakça, en izah edilemez, en ahlaksız boyutu kanaatimce kadınlar üzerindeki fiziksel ve psikolojik şiddettir. Türkiye kadına şiddete karşı. Başbakan, Parlamento düzeyinde çok sağlam irade ortaya koymuştur. Bu yılki kadınlar günü Meclis’te ‘Ailenin Korunması ve Kadınlara Karşı Şiddetin Engellenmesi Tasarısı'nın görüşülmesine denk gelmiştir.”
Merve Kavakçı olayını hatırlatan Kılıç, 15 sene önce Türkiye’de ‘bu kadına haddine bildirin’ diyen hükümet anlayışının bulunduğunu, bugünkü Türkiye’nin ise hak kavramıyla kadınları buluşturan bir hükümet anlayışıyla yönetildiğini aktardı. Kılıç, “Kadınlara haddini bildiren değil, kadınlara haklarını teslim eden bir hükümet anlayışı var. Kadın ve hak kavramını tarihte ilk defa ‘kadınların da üzerinizde hakları var’ diyen bir inanç insanlığa armağan etmiştir. Hak kavramıyla kadın varlığının buluşması bizim inancımızın kültürümüzün temel öğesi ve çıkış noktasıdır” ifadesini kullandı.
KADINLARA HAK-İŞ ÇATISI ALTINDA ÖRGÜTLENİN ÇAĞRISI
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili olarak, "Bugün kadınlar arasında hiçbir ayrım yapmadan, farklılıklarımızı zenginliğe dönüştürerek, birliğimizle, coşkumuzla tüm Türkiye'ye önemli bir mesaj verdiğimizi düşünüyorum. Bu buluşma HAK-İŞ'in son 10 yıldır titizlikle uyguladığı kadın odaklı çalışmaların çıktılarını verdiğinin göstergesidir. HAK-İŞ olarak artık örgütlü bir kadın hareketine sahibiz. Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Tüm çalışan kadınları HAK-İŞ çatısı altında örgütlenmeye ve 1 Mayıs'ta da alanlarda olmaya çağırıyorum" dedi.
AK Parti Sosyal İşler Birim Başkan Yardımcısı ve Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mine Lök Beyaz, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, TBMM İdare Amiri, Çorum Milletvekili ve HAK-İŞ Onursal Genel Başkanı Salim Uslu ile Sağlık Bakan Yardımcısı Ağah Kafkas da konferansta bir selamlama konuşması yaptı.
PANELLER
Protokol konuşmalarının ardından İstanbul Şehir Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Eda Ünlü Yücesoy Türkiye İşgücü Piyasasında Kadının Konumu konulu bir sunum yaptı. Çalışma Hayatı ve Kadın Politikalarına Kurumsal Bakışı konulu panel Gazeteci Petek Us Gülbitti’nin moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde AB Türkiye Delegasyonu Sektör Yöneticisi Mehmet Caner Demir AB Perspektifi, ETUC Kadın Komitesi Danışmanı Cinzia Sechi ETUC Bakış Açısı, PERC Kadın Komitesi Danışmanı Olga Nicolae PERC Bakış Açısı, Prof. Dr. Hanım Halilova Orta Asya ve Türkî Cumhuriyetler Bakışı konularında değerlendirmelerde bulundu.
Öğleden sonraki oturumda ILO Türkiye Direktörü Ümit Efendioğlu ILO Perspektifiyle Çalışma Hayatı ve Kadın Politikaları konusunda bir sunum yaptı. Sektör Odaklı Yaşanan Sorunlar ve Sendikaların Kadın Çalışmaları hakkında sendikalarımızın yaptıkları çalışmaların masaya yatırıldığı panelin moderatörlüğünü Özlem Albayrak gerçekleştirildi. Panelde, HİZMET-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Emel Ünal Kılıç, ÖZ İPLİK-İŞ Uzmanı ve ETUC Kadın Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Pınar Özcan, ÖZ GIDA-İŞ Uzmanı ve HAK-İŞ –PERC Gençlik Komitesi Başkanı Tuğba Balcı, ÖZ ORMAN-İŞ Uzmanı Reyhan Karababa, KKTC KAMUSEN Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ayşe Özdemirağ, OLEYİS Uzmanı İrem Çelen ile ÖZ BÜRO-İŞ Uzmanı Arife Aktansendikalarımızın kadın çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
Paneli takiben, NLP Uzmanı Muhammet Alpkent tarafından kişisel gelişim eğitimi verdi.
HAK-İŞ’li kadınlar buluşuyor: “81 renk, tek ses oluyor…” Uluslararası konferansından kareler..
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu