HAK-İŞ ANAYASA KADIN PLATFORMU TOPLANTISINDA
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla sadece kadınların katılımıyla Ankara’da düzenlenen “Anayasa Vatandaş Toplantısı”na HAK-İŞ’i temsilen Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay katılarak bir konuşma yaptı. Toruntay, “8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle düzenlenen bu toplantının Anayasa Platformu çalışmalarına kadın bakış açısını yansıtacağı için oldukça önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.
TOBB ETÜ’de yapılan toplantıya, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun AKP, CHP, MHP ve BDP’li üyeleri, Anayasa Platformu Üyeleri, yerel ve ulusal STK temsilcileri ile 7 bölgeden kadınlar katıldı. HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay da HAK-İŞ’i temsilen katıldığı toplantıda bir konuşma yaptı.
Toruntay, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak bugün çok büyük bir ‘Uluslararası Kadın Konferansı’ düzenliyoruz. Buna rağmen bir heyet olarak buradayız. Çünkü ortak akla ve ortak çalışmaya inanıyor ve büyük önem veriyoruz” dedi. 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle düzenlenen bu toplantının Anayasa Platformu çalışmalarına kadın bakış açısını yansıtacağı için oldukça önemli olduğunu ifade eden Toruntay, “Kadınların hayatın her alanında yaşadıkları sorunların çözümü, kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik adımlar, anayasal zemine kavuşturulmuş düzenlemelerle daha da kolaylaşacaktır” dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonunun gündeminde öteden beri yeni ve demokratik bir Anayasa talebinin bulunduğuna dikkat çeken Toruntay, “Bilindiği üzere demokratik olmayan süreç ve aşamalardan geçirilerek yürürlüğe sokulan 1982 Anayasasının zaman içinde yapılan kimi değişikliklere rağmen anti-demokratik ruhu değiştirilememiştir. Türkiye’nin bu Anayasa ile özgür dünyada gideceği herhangi bir yol kalmamıştır. Türkiye’nin değişmesini ve dönüşmesini istiyoruz. Türkiye’nin değişmesinin, dönüşmesinin yolunun demokratik hak ve özgürlükleri daha da geliştiren Yeni bir Anayasa’dan geçtiğini biliyoruz. Bu çerçevede, bir taraftan kendi bünyemizde çalışmalar yapıyoruz, bir taraftan da diyalog temelli ortak çalışmalara katılım sağlıyoruz. Anayasa Platformu çalışmalarında yer almamızın yanı sıra, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın yönetici, uzman ve avukatlarından oluşan HAK-İŞ Anayasa Hazırlık Komitesi’ni kurarak Anayasa yapım sürecine katkı vermeye çalıştık. HAK-İŞ Konfederasyonu, T.C. Anayasa Önerisi içerisinde Kadın-Erkek fırsat eşitliği konusuna 9 ayrı maddede yer vermiştir. Ayrıca Kadın Hakları ayrı bir başlık altında düzenlenmiştir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahip olduğu, devletin, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlü olduğu belirtilmiştir. Yeni Anayasa yapım sürecine katkı sağlamak üzere yapılan tüm çalışmaları çok değerli buluyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantının yeni anayasa yapım sürecine kadın bakış açısını yansıtmak adına önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bugün sizin yapacağınız bu çalışma, her açıdan tarihe geçecek bir çalışmadır” diye konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Anayasa Milletin Mutabakatıyla Yazılmalı”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin kadınlarının bu ülkenin yol haritasını çizeceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, kadın ve erkeğin yan yana yürüyeceği bir ülke olunacaksa bu anayasanın da birlikte yapılması gerektiğine işaret etti. Giyilen elbisenin artık dar geldiğini ve yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bu elbise rahat hareket etmemizi engelliyor. Hızlı koşmamızı engelliyor. Bu elbiseyi artık değiştirmemiz gerekiyor. Ama bu sefer terzi milletin kendisi olmalı. Yeni elbise dikilecekse, bunu millet kendisi dikmeli. Anayasa kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı. Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın istiyoruz” dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bir ülkede demokrasinin var olup olmadığının, ne kadar var olduğunun en önemli göstergelerinden birinin, en başta anayasa ve yasalardaki kadın haklarıyla ilgili düzenlemeler olduğunu belirtti. Çiçek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün, kadın gerçeğinin, kadın haklarının ve kadın sorunlarının konuşulduğu, konuşulacağı, vurgu yapılacağı gün olması gerektiğini ifade etti. Bir ülkede demokrasinin var olup olmadığının ya da ne kadar var olduğunun en önemli göstergelerinden birinin, en başta anayasa ve yasalardaki kadın haklarıyla ilgili düzenlemeler olduğunu ifade eden Çiçek, “Demokrasinin kalitesi de bir ölçüde bununla alakalıdır. O nedenle Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran iradenin, Meclis'in ve hiç şüphesiz Büyük Atatürk'ün 1934'te kadınlara siyasi hakların tanınmasıyla önemli bir yol açmıştır. Bu sadece bizim için değil, tüm dünyada da önemli bir tarihtir. O günden bugüne bazı düzenlemeler yapıldı” dedi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu