ARSLAN, “MEVSİMLİK VE GEÇİCİ İŞÇİLERİN SORUNLARININ TAM ÇÖZÜMÜNÜ İSTİYORUZ”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in 1 Mayıs Haftası Kutlamaları kapsamında Öz Gıda-İş Sendikamızı ziyaret ederek, “Mevsimlik ve Geçici işçilerin Sorunlarının Tam Çözümüne” ilişkin taleplerimizi bir kez daha dile getirdi.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız ve Genel Sekreterimiz Eda Güner ile birlikte 1 Mayıs Haftası kapsamında Öz Gıda-İş Sendikamızı ziyaret ederek HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcımız ve Öz Gıda-İş Sendikamızın Genel Başkanı Mehmet Şahin ile görüştü. Görüşmede, Öz Gıda-İş Sendikamızın Genel Başkan Yardımcıları Tevfik Ali Hançeroğlu ve Sultan Murat Karadağ da yer aldı. Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Genel Kurulundan sonra sendikalarımıza ziyaretler yaptığını, Öz Gıda-İş Sendikamızı da hem bu kapsamda hem de 1 Mayıs vesilesiyle ziyaret ettiklerini söyledi.
Arslan, “HAK-İŞ olarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarını da yakından biliyor ve tam çözümü için ilgili sendikalarımızla mücadele ediyoruz. Bu sorunu en çok yaşayan sendikalarımızdan birisi de Öz Gıda-İş Sendikamızdır. O nedenle bu konuyu bugün burada gündeme getirmek istedik” dedi. Mevsimlik işçilerin hizmet akitlerinin mevsim ve kampanya süresi sonunda askıya alındığını, bu sürede işçilerin sosyal güvenlik primlerinin ödenmediğini ifade eden Arslan, “HAK-İŞ olarak, mevsimlik kamu işçilerinin hizmet akitlerinin askıda olduğu sürelerde işsiz sayılmalarının sağlanması ve prim ödeme koşuluna bağlı yararlanamadıkları haklardan faydalanabilmesi için hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesini istiyoruz. Ayrıca, ülkemizdeki ormancılık faaliyetlerinin etkin bir şekilde devam etmesi için geçici işçilerin hizmet sürelerinin 12 aya tamamlanmasını istiyoruz” dedi.
“Çalışma Hayatının Önemli Konularını Gündeme Taşıyoruz”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ yönetim kurulu tarafından alınan karar gereği, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Gününü 2 yıldır 1 Mayıs Haftası şeklinde kutladıklarını belirterek, “Yönetim kurulumuzda aldığımız karar gereği, 26 Nisan’dan başlayarak 1 Mayıs’a kadar geçen süre zarfında her gün çalışma hayatının önemli maddelerini gündeme taşıyarak hem kamuoyunu bilgilendiriyoruz hem çalışanlarımızı motive ediyoruz hem de 1 Mayıs mesajlarımızı bütün kamuoyu ile paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.
“1 Mayıs’ı Dijital Ortamda Kutluyoruz”
1 Mayıs’ın bu yıl 135 yaşında olduğunu dile getiren Arslan, “Konfederasyonumuz HAK-İŞ, 1 Mayıs kutlamalarını Türkiye’nin değişik illerinde kutlamayı gelenek haline getirmişti. Ancak 2 yıldır Pandemi nedeniyle meydanlarla işçilerle buluşmak, kucaklaşmak, taleplerimizi, eleştirilerimizi kamuoyuyla meydanlardan ulaştırma imkanımız olmuyor. Bu nedenle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da HAK-İŞ olarak 1 Mayıs’ı bir hafta olarak değerlendirme kararı aldık. 26 Nisan Pazartesi günü kutlamalarımızı başlattık. 1 Mayıs’a kadar her gün çalışma hayatının temel gündemlerini oluşturan konularla ilgili çeşitli paylaşımlar, video paylaşımları, basın açıklamaları, ziyaretler, toplantılar, sosyal medya üzerinden çalışmalar ve Zoom üzerinden gerçekleştirdiğimiz çeşitli etkinliklerle 1 Mayıs haftası etkinliklerimizi başarılı bir şekilde gerçekleştiriyoruz” dedi.
“1 Mayıs Vesilesiyle Sorunlarımızı Gündeme Taşıyoruz”
1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününün sorunların kamuoyuyla paylaşıldığı, taleplerin ortaya konduğu, varsa eleştirilerin yapıldığı ve bütün çalışanlarla kucaklaştıkları bir gün olarak değerlendirdiklerini söyleyen Arslan, “Bugüne kadar bunu başarıyla gerçekleştirdik. Geçen yıl ve bu yıl da 1 Mayıs Haftası olarak konularımızı varsa sorunlarımızı bu vesileyle gündeme getiriyoruz. Bugün 1 Mayıs Haftası etkinliğimizin üçüncü günündeyiz. Bugünün gündemlerinden bir tanesi de geçici ve mevsimlik işçilerimizin sorunlarıdır. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın karşılaştığı zorlukları, sorunları gündeme getirerek haftayı tamamlamak istiyoruz” diye konuştu.
“1 Mayıs’ta Taksim’deyiz”
1 Mayıs günü HAK-İŞ yönetim kuruluyla birlikte HAK-İŞ İstanbul İl Başkanlığımızın organizasyonunda sabah 09.00’da Taksim meydanında olacaklarını belirten Arslan, “Kazancı yokuşunda 1977 yılında kaybettiğimiz 37 emekçi arkadaşımızın anısına orada saygı duruşunda bulunacağız. Karanfil bırakacağız. Daha sonra da Taksim anıtına çelengimizi koyacağız. Bildirimizi okuyup alandan ayrılacağız” dedi.
“Geçici ve Mevsimlik İşçilerimizin Sorunlarını Çözmek İçin Çalışıyoruz”
1 Mayıs haftası etkinlikleri kapsamında geçici ve mevsimlik işçiler konusunda en fazla işçi çalıştıran, en fazla üyesi olan Konfederasyonumuza bağlı Öz Gıda-İş Sendikamıza bir ziyaret gerçekleştirdiklerini dile getiren Arslan, “Öz Gıda-İş Sendikamızla uzun zamandır kamudaki geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözümü konusunda Çaykur Genel Müdürlüğü’nde yetkiyi aldığımız andan itibaren ciddi bir mücadele başlattık. Çaykur’daki büyük mücadelemizden sonra o zamanki genel müdürümüzün de katkılarıyla işçilerimiz için 6 aylık çalışma imkanı elde etmiştik” dedi.
Geçici ve mevsimlik işçilerin çalışmadıkları sürelerle ilgili ciddi sorunların olduğunu söyleyen Arslan, “Birincisi bu arkadaşlarımız maalesef emeklilik sisteminden mahrum oluyorlar. İkinci olarak ise arkadaşlarımızın hizmet akitleri askıda olduğu için işsiz sayılmıyorlar. İşsiz sayılmadıkları için de işsizlik ödeneğinden yararlanamıyorlar. Hizmet akitleri askıda olduğu için başka bir işyerinde çalışma imkanları da yok. Bu konuda Öz Gıda-İş Sendikamızla birlikte çalışarak bu işçilerimizin sorunlarını gidermek için neler yapılabilir hususunda ciddi bir hazırlık yaptık. Bu hazırlıklarımızı Sayın Maliye Bakanına ve o zamanki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımıza sunduk. Siyasetle ve hükümetle görüştük. Rize’nin siyasi aktörleriyle konuşarak belli bir aşamaya kadar getirdik. Umut ediyoruz ki bu beklentilerimizin, taleplerimizin karşılandığı bir çözümü sağlamış oluruz” ifadelerini kullandı.
“Amacımız Emekçilerimizin Çalışma Sürelerini 12 Aya Çıkarmak”
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak geçici ve mevsimlik işçilerin 12 ay çalışmalarını sağlayacak mücadelenin öncülüğünü yaptıklarını belirten Arslan, “Bu alanda Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızdan Öz Orman-İş Sendikamızın üyeleri Orman Genel Müdürlüğü’nde geçici ve mevsimlik işçiler olarak çalışıyor. Belediyelerde geçici ve mevsimlik işçiler çalışıyor. Biz her kurumun şartlarını da dikkate alarak, kurumun imkanları, kaynakları ve ihtiyaçlarını da dikkate alarak geçici ve mevsimlik arkadaşlarımızın sosyal güvenlik kesintilerinin sağlandığı, işsizlik ödeneğinden yararlanabildiği ve 12 ay çalışan işçilerin elde ettiği hakların hepsinin kendilerine de sağlanacağı bir model üzerinde çalışıyoruz. Amacımız, emekçilerimizin çalışma sürelerini 12 aya çıkarmaktır” şeklinde konuştu.
“1 Mayıs’ı Kutluyorum”
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, “Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ı ve HAK-İŞ yönetim kurulumuzu sendikamızda ağırlamaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Mayıs’ı dijital ortamlarda kutlayabiliyoruz. 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününü kutluyor, bütün emekçi kardeşlerimizi selamlıyoruz” dedi.
“Mevsimlik İşçilerin Sorunlarını Gündeme Getiriyoruz”
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun 1 Mayıs’ı en fazla faaliyetlerle, projelerle ve en etkin katılımla kutlayan konfederasyonların başında geldiğini vurgulayan Şahin, “Bu yıl da aynısını dijital ortamdan gerçekleştiriyoruz. Bu çerçevede sendikamıza yapılan ziyarette özellikle Türkiye’de kangren haline gelmiş olan mevsimlik işçi arkadaşlarımızın sorunlarını bir kere daha kamuoyunun gündemine getirmiş bulunuyoruz” dedi.
Öz Gıda İş Sendikası olarak yaklaşık 14 yıldır HAK-İŞ Konfederasyonu ile birlikte mevsimlik işçilerin sorunlarını gündeme taşıdıklarını dile getiren Şahin, “Mevsimlik işçilerimizin sorunlarının çözümü için mücadele ediyoruz. 14 yıllık süre zarfında bu meseleyi kurum nezdinde, bölgedeki önemli aktörler nezdinde, mecliste milletvekillerimiz nezdinde, bakanlık nezdinde, hükümet nezdinde ve Sayın Cumhurbaşkanımız nezdinde defaatle gündeme getirdik. Kendi çözüm önerilerimizi sunduk” dedi.
Şahin Çözüm Önerilerini Sıraladı
Mevsimlik işçilerin Türkiye’de en fazla haksızlığa uğrayan ve en mağdur kesimi teşkil ettiğini vurgulayan Şahin, “Bu arkadaşlarımız yasa ile en fazla 180 gün çalışmaya mahkûm edilmiş geri kalan sürede de iş akitleri askıya alınan ama işsiz sayılmayan arkadaşlarımızdır. İş akitleri askıya alındığı için çalıştıkları süre boyunca kendilerinden işsizlik fonundan kesinti yapılmasına rağmen, çalışmadıkları süre boyunca işsizlik ödeneğinden bir kuruş bile faydalanamamışlardır. Bu arkadaşlarımız neredeyse ömür boyu çalışsalar bile prim gün sayısını tamamlayamadıkları için emekli de olamamaktadır. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanımız nezdinde bir girişimde bulunduk. Bu meseleyi tekrar gündeme getirdik ve çözüm önerileri sunduk. Çözüm önerilerimiz basit. Birinci etapta biz 4447 sayılı yasada değişikliğe gidilerek bu arkadaşlarımızın iş akitlerinin askıya alındığı sürelerde işsiz sayımlarının önünün açılmasını istiyoruz. İkinci olarak da 3 yılda 600 gün prim ödeme zorunluluğunun 450 güne çekilmesini istiyoruz. Bir diğeri ise bu arkadaşlarımızın kamu kurumlarımızın imkanlarının izin verdiği ölçüde çalışma sürelerinin uzatılmasını istiyoruz” şeklinde taleplerini sıraladı.
“Çaykur İşçilerine 9 Ay Çalışma İmkanı Sağlansın”
HAK-İŞ’in ve Öz Gıda-İş Sendikası’nın verdiği mücadele sayesinde Çaykur’da emekçilerin 180 gün çalışabildiklerini ifade eden Şahin, “Kanun hükmünde Kararname ile arkadaşlarımızı 9 ay 29 güne kadar çalıştırabiliyoruz. Ama çay sektöründe maalesef henüz bu imkândan uzağız. Dolayısıyla iki beklentimiz var. Bunlardan birisi bu arkadaşlarımızın 180 gün olan çalışma sürelerinin KHK ile belirlenen üst limit kadar 9 ay 29 gün çalıştırma imkanlarının sağlanması bir diğeri de primleri ile ilgili olarak işsizlik fonundan imkan sağlayarak bu arkadaşlarımızın çalışmadıkları sürelerdeki primlerinin ödenerek emekli olabilmelerinin önünün açılmasını istiyoruz” dedi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu