BSPSH GREVİNİN 30. YILDÖNÜMÜ ETKİNLİĞİNE KATILDIK
Genel Sekreterimiz Eda Güner, Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH)’nin öncülüğünde gerçekleşen ve diktatörlüğün yıkılmasına vesile olan genel grevin 30. Yıldönümü kapsamında 15 Mayıs 2021 tarihinde Arnavutluk’ta düzenlenen etkinliğe katıldı. Genel Sekreterimiz Eda Güner’e Dış İlişkiler Koordinatörümüz Merita Yıldız da eşlik etti.
Yıldönümü etkinliğinde konuşan Genel Sekreterimiz Eda Güner, konuşmasına "Bu güzel ülkeye ve çalışanlarına Türkiye’den başta Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve HAK-İŞ Yönetim Kurulu’nun ve tüm emekçilerimizin selamlarını ve başarı dileklerini" ileterek başladı. Güner, “Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu’nun 30 yıllık onurlu mücadelesinin belgeselini izledik. BSPSH’nin öncülüğünde Arnavutluk’taki diktatörlüğün devrilmesiyle sonuçlanan genel grevin 30. Yıldönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe bizleri davet etmeniz dolayısıyla teşekkür ederiz” dedi.
“Grev, Arnavutluğa Demokrasinin Gelmesini Sağlamıştır”
BSPSH’ye bağlı madencilerin 1991 yılında başlattığı genel grevin dünya tarihinde örneği az bulunan bir direniş olarak literatüre geçtiğini vurgulayan Güner, “Bu grev, totaliter komünist rejimine ağır bir darbe vurarak, ülkeye demokrasinin gelmesini sağlamıştır. Sendikal hareketin gücünün ortaya çıktığı bu önemli direnişi yöneten Başkan Gezim Kalaja olmak üzere BSPSH liderlerine selamlarımızı iletiyoruz” diye konuştu.
“HAK-İŞ Sendikal Hareket Adına Öncü Olmuştur”
HAK-İŞ’in bu yıl 45’inci yaşını kutladığını anımsatan Güner, “HAK-İŞ, 710 bini aşkın üyesiyle 20 sektörün tamamında örgütlü bir işçi konfederasyonudur. Türkiye’nin en büyük emek örgütlerinden birisi olan HAK-İŞ, ülkemizin en önemli dönüm noktalarında sendikal hareket adına öncü olmuştur. Oluşturduğu kavramlar, ürettiği politikalar ve getirdiği çözüm önerileriyle Konfederasyonumuz çalışma hayatına yön vermeye devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
“Küresel Emek Dayanışması Bir Gerekliliktir”
“HAK-İŞ olarak ulusal alandaki öncülüğümüzü uluslararası alanda da devam ettiriyor, etkin bir sendikal mücadelenin, etkin bir dayanışma ve sosyal diyalog anlayışı ile olacağını biliyoruz” diyen Güner, “Küresel emek dayanışmasının bir gereklilik olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda birçok ülkeden sendikalarla ilişkiler kurmaya ve mevcut ilişkileri geliştirerek kurumsal bir çerçeve kazandırmaya ayrı bir önem atfediyoruz” diye konuştu.
“BSPSH İle İşbirliği İçinde Olduk”
HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Arnavutluk Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (BSPSH) ile olan kardeşçe ilişkilere büyük bir önem verdiklerini dile getiren Güner, “1994 yılından bu yana BSPSH ile en zor dönemlerde işbirliği içinde olduk. Bir araya gelmenin en zor olduğu zamanlardan beri dostluk ve dayanışma temelinde iyi ilişkilerimiz var. Bu iki konfederasyon arasında var olan dostane ilişkiler ülkelerimizin de ilişkilerine olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Türkiye’de 3 milyonu aşkın Arnavut asıllı Türk vatandaşı vardır. İki toplum arasındaki yoğun tarihi ve kültürel ilişkiler iki ülke arasındaki ilişkilerin de güçlenmesini sağlamıştır. Sendikalar olarak, bu ilişkilerin geliştirilmesi konusunda birer köprü oluşturuyoruz. Bundan sonra da HAK-İŞ ile BSPSH arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesini arzuluyoruz” sözlerine yer verdi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu