ÖZ, İŞKUR 11. GENEL KURULUNA KATILDI

26 Kasım 2021 18:08, Haberler


ÖZ, İŞKUR 11. GENEL KURULUNA KATILDI 

“BİRLİKTE BAŞARMA KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”

Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, İŞKUR’un 11. Genel Kurul’una katıldı. Öz, kamu, işçi ve işveren örgütleri olarak İŞKUR’un yapmış olduğu çalışmalardan daha fazlasını hep birlikte yapmanın mümkün olduğunu belirterek, "Birlikte başarma kültürünü yaygınlaştırmalıyız” dedi.

Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, 26 Kasım 2021 tarihinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) 11. Genel Kurulu'na katıldı. Genel Kurula Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı  Opr. Dr. Ertuğrul Soysal, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, İŞKUR Genel Müdürü Oğuz Kağan Güldoğan, , sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve İŞKUR delegeleri ve uzmanlarımız katıldı. 

"İŞKUR’u Kilit Bir Kurum Olarak Görüyoruz"

Genel Kurula hitaben bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, HAK-İŞ'in  işsizlikle mücadelede çözümün parçası olmaya gayret gösterdiğine dikkat çekerek, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının hafifletilmesini talep etti.

İŞKUR’un Türk çalışma hayatında çok önemli işlevleri icra eden bir kuruluş olduğunu belirten Öz, İŞKUR’u hem ülkemiz, hem insanımız, hem de ekonomimiz için kilit bir kurum olarak gördüklerini ifade etti. 

İŞKUR’un işçi ve işveren arasında sadece aracılık yapmadığını, aynı zamanda işsizlikle mücadele kapsamında aktif iş gücü programlarını hayata geçirdiğini belirten Öz; “Kadınlarımızın, gençlerimizin, engelli bireylerimizin İŞKUR çalışmalarından yararlanma oranlarında meydana gelen artışı özellikle geleceğe umutla bakmamızı sağlayan olumlu gelişmeler arasında görüyoruz ve değerlendiriyoruz. İŞKUR’un işsizleri en doğru ve en hızlı yoldan işe yönlendirme konusundaki başarılarını takdirle anıyoruz. Bu vesileyle Sayın Bakan’ımız, bakan yardımcılarımız başta olmak üzere, İŞKUR’umuzun genel müdürünü ve çalışanlarını tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

"Birlikte Başarma Kültürünü Yaygınlaştırmalıyız" 

İŞKUR’un Kovid-19 pandemi sürecinde zor bir görevi üstlendiğini ve bu görevi devam ettirdiğini söyleyen Öz, kamu işçi ve işveren örgütleri olarak İŞKUR’un yapmış olduğu çalışmalardan daha fazlasını hep birlikte yapmanın mümkün olduğunu söyledi. Öz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, dezavantajlı kesimleriyle işsizlerimizi, çalışanlarımızı, işverenlerimizi, kısaca ülkemizi ilgilendiren çalışmaların daha etkin bir şekilde sonuç verebilmesi için sosyal paydaşların bu süreçte daha etkin rol almasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Birlikte başarma kültürünü yaygınlaştırmalıyız. İşsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarından biri olan 120 günlük kesintisiz çalışma şartının esnetilmesi önemli bir adımdır. Ancak buna rağmen başvuranların yüzde 56,3 oranında bir kısmının işsizlik ödeneğinden yararlanamadığını biliyoruz. Burada bir ileri adım daha atılmasına ihtiyaç olduğunu koşulların esnetilmesi gerektiğini ifade etmem gerekiyor. Dolayısıyla işsizlik ödeneğinden yararlanma konusunda süre koşulunun esnetilmesi ve ödenekten ödenen miktarların arttırılması gerekir diye düşünüyoruz.”

"Mevsimlik İşçilere Gelir Desteği Sağlanmalı"

Mevsimlik işçilerin sorunlarına da değinen Öz; “Kamu kurumlarında çalışan mevsimlik işçilerimiz bakımından önemli sorunlarımız var. Özellikle mevsimlik işçilerin yılın belli bir süresi içerisinde azami 6 ay çalıştığı dikkate alındığında kalan 6 aylık süre için kamunun İş Kurumu’nun desteğine ihtiyaç hissedildiğini ifade etmek istiyorum. Bu nedenle kamuda mevsimlik işçi olarak çalıştırılanlara dönemler içerisinde mutlaka gelir desteğinin sağlanması gerektiğine inanıyorum. İstatistiklere göre işsizlerin yüzde 94'ünün  işsizlik sigortasından yararlanamadığını biliyoruz. Dolayısıyla bu konuda koşulların esnetilmesinin ne kadar zorunlu olduğunu hepimizin görmesi gerekiyor” diye konuştu.

Gençlerimizin İşsizlik Sorunu Önceliğimiz Olmalı"

Öz, ülkemizde üniversite mezunu birçok gencin mezuniyet sonrası yıllarca işsizlik sorunuyla karşı karşıya kaldığını dikkat çekti. Eğitim hayatını tamamlayan gençlerin iş hayatı içerisinde yerlerini alabilmeleri için neler yapılması gerektiği üzerinde çalışılması gerektiğini dile getiren Öz, ülkemizde genç işsizlik oranının yüzde 21 civarında olduğunu ve bunun büyük bir rakam olduğunu vurguladı. “Gençlerimizin işsizlik sorunu en önemli önceliklerimizden birisi olmalıdır” diyen Öz, "Uzun süreli işsizliğin gençlerimizin umudunu tükettiğini ve yurtdışına gitmek üzere bir anlayışın ortaya çıktığını hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. Dolayısıyla ülkemizden beyin göçünün önlenmesi ve geri dönüşlerinin sağlanması bakımından sağlanacak desteklerin çok önemli olduğunu ifade etmem gerekiyor" dedi.

"İşsizlik Ödeneğinden Daha Fazla İşsiz Faydalanmalı" 

Ülkemizdeki en büyük sorunlardan bir tanesinin de sığınmacılar olduğunu söyleyen Öz; “Sığınmacıların çok az bir kısmının çalışma izni var. On binlerce sığınmacı ne yazık ki bugün bizim işgücü piyasamızda kayıt dışı olarak istihdam ediliyor. Sığınmacıların çalışma izinlerinin verilmesi konusunda daha cömert davranmak gerektiği gibi bir anlayışa sahibiz. Sığınmacıların kayıt dışı olarak ülkemizde istihdam ediliyor olması aynı zamanda sosyal güvenlik sistemimiz açısından da çok büyük bir risk ve tehdit oluşturuyor. Bu nedenle işsizlik sigortasından yararlanma konusunda koşulların hafifletilmesi ve işsizlik ödeneğinden daha fazla insanın faydalanması hususunda yeni bir anlayışa ihtiyaç olduğunu ifade etmek isteriz” dedi.

"İstihdam Seferberliğine Destek Verdik" 

HAK-İŞ olarak istihdamın arttırılması ve işsizlikle mücadele konusundaki çalışmaları her zaman desteklediğimizi ifade eden Öz, “Cumhurbaşkanı’mızın 2 yıl önce başlatmış olduğu istihdam seferberliğine destek verdik. Konfederasyon olarak sendikalarımızda istihdamın artması için, yeni istihdamlar için gerekli tedbirleri aldık. Konfederasyon olarak işsizliğin azaltılması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirme konusunda azim ve gayret içerisindeyiz. Bu ülkeye yapacağımız en güzel hizmetin yatırım ve istihdamı arttırmak olduğuna inanıyoruz. İşsizlikle mücadele hepimizin omuzlarında bir sorumluluk olarak duruyor. HAK-İŞ olarak işsizlikle mücadelenin bir parçası olarak bu anlamda çalışmalarımızı aralıksız şekilde devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.


HABERE AİT GÖRSELLER :

26 Kasım 2021 18:08, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu