ARSLAN, “KADINA YÖNELİK ŞİDDET SADECE BİR MEVZUAT SORUNU OLAMAZ”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye’de son 20 yılda kadın haklarının geliştirilmesi ve kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi konusunda çok önemli düzenlemeler yapıldığını anımsatarak, “Bunun daha ilerisi olabilir mi, elbette olabilir. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak kadına yönelik şiddet ve mücadele konusunun sadece mevzuat sorunu olmadığını, aynı zamanda bunun bir zihniyet sorunu olduğunu görüyoruz” dedi.
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 26 Kasım 2021 tarihinde, Konfederasyonumuza bağlı Öz İplik-İş Sendikamızın düzenlediği “İş Yerinde Kadına Yönelik Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Projesi”nin Sosyal Diyalog Platformu Toplantısına katıldı. Toplantıya, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz İplik-İş Sendikamızın Genel Başkanı Rafi Ay, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanımız Fatma Zengin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Industriall Genel Sekreteri Luc Triangle, Öz İplik-İş Sendikası yöneticileri, Öz İplik-İş Sendikası Kadın Komite Başkanı Pınar Özcan ile ILO temsilcileri ve proje paydaşları katıldı.
“Zihniyet Sorunu”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Türkiye’de son 20 yılda kadın haklarının geliştirilmesi ve kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi konusunda çok önemli düzenlemeler yapıldığını anımsatarak, “Bunun daha ilerisi olabilir mi, elbette olabilir. HAK-İŞ Konfederasyonu olarak kadına yönelik şiddet ve mücadele konusunun sadece mevzuat sorunu olmadığını, aynı zamanda bunun bir zihniyet sorunu olduğunu da görüyoruz” dedi.
Kadına yönelik şiddetin sadece ülkemizi değil tüm dünyayı ilgilendiren bir sorun olduğunu söyleyen Arslan, “Medeniyet değerlerimiz, kültürlerimiz, farklı olsa da şiddet mevzusu tüm ülkelerde aynı sorundur. Türkiye’deki şiddeti, kültürel değerlerimizle bağdaştırmaya çalışanlar Türkiye’ye haksızlık etmiş olur” diye konuştu.
Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda öncü çalışmalar yaptığını belirten Arslan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında HAK-İŞ teşkilatının 81 ilde eş zamanlı basın açıklamaları gerçekleştirdiğini söyledi. Arslan, bu faaliyetlerin kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturulması açısından önemli olduğunu ifade etti.
“C190 Sayılı Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi Hakkında İnisiyatif Aldık”
HAK-İŞ’in sadece üyelerine karşı değil tüm topluma karşı sorumlu hissettiğini söyleyen Arslan, “HAK-İŞ olarak, C190 sayılı Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi hakkında inisiyatif aldık. Konuyu ilgili bakanlıklarla, parti temsilcilerine ve sosyal taraflara anlattık. C190 sözleşmesiyle ile ilgili taleplerimizi ileterek, neden imzalanması gerektiğinin altını çeşitli platformlarda çizdik. Hatta daha da ileriye giderek, C190 sayılı sözleşmenin imzalanmasını beklemeden örgütlü olduğumuz işyerlerinde imzaladığımız toplu iş sözleşmelerine dahil etme noktasında çalışmalara başlattık. Bu çalışmayı da son aşamaya getirdik ve ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.
“Şiddetle Mücadele Kolay Değil”
Konfederasyonumuzun 2011 yılında aldığı “Ülkemizin, bölgemizin ve küremizin tüm mazlum ve mağdurları HAK-İŞ’ten alacaklıdır” kararını hatırlatan Arslan, “Öz İplik İş Sendikamızın hem projeleriyle, hem imzaladığı toplu iş sözleşmeleriyle kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi konusunda önemli adımlar attığını görüyoruz. Şiddetle mücadele kolay değil, hala yapmamız gerekeni atmamız gereken önemli ve büyük adımlar var” dedi.
Ay: “Yaşanabilir Bir Dünyanın Davacısı ve Taşıyıcısıyız”
Programda konuşan Öz İplik-İş Sendikamızın Genel Başkanı Rafi Ay ise “Öz İplik İş Sendikası olarak kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi için var gücümüzle çabalıyoruz. Çünkü biz yaşanabilir bir dünyanın davacısı ve taşıyıcısıyız. Bu dava; insanca yaşam, tüm canlılara saygı, adil ücret, sıfır şiddet, temiz üretim, temiz çevre, sevgi, hukukun üstünlüğü gibi konular üzerine kuruludur. Şiddet konusundaki hassasiyetimiz de bundandır” dedi.
Programda ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Industriall Genel Sekreteri Luc Triangle de bir konuşma gerçekleştirdi.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu