ARSLAN, “ÇALIŞMA HAYATINDA ENGELLİLER ÇALIŞTAYI”NA KATILDI

02 Aralık 2021 13:11, Haberler


ARSLAN, “ÇALIŞMA HAYATINDA ENGELLİLER ÇALIŞTAYI”NA KATILDI

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 2 Aralık 2021 tarihinde Hizmet-İş Sendikamızın Genel Merkez Engelliler Komitesi tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlediği “Çalışma Hayatında Engelliler Çalıştay”ına katıldı.  

Emek Konukevinde düzenlenen programa Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ Engelliler Komite Başkanımız Elif Yıldırım, Hizmet İş Sendikamızın Engelliler Komite Başkanı Hanefi Karadağ, engelli komitesi üyeleri, Komite Başkanları, uzmanlar ve basın mensupları katıldı.

“HAK-İŞ Engelliler Konusunda da Öncülük Yapacaktır”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “Engellilerin HAK-İŞ’te ve Sendikamızda daha fazla görev almasını sağlayarak öncülük yapmamız gerekiyor.  HAK-İŞ her alanda olduğu gibi bu konuda da öncülük yapacaktır” dedi. 

“Engellilik Günlük Yaşamamızın Bir Parçası”

“Çalışma Hayatında Engelliler Çalıştay”ının önümüzdeki dönemlerde yapılacak çalışmalara ışık tutacağını söyleyen Arslan, “Biz engelliliğin tüm kesimler için anlamlı olduğunu düşünüyoruz. İnsanlar ya engellidir ya engelli adayı. O yüzden engelliliği günlük yaşamımızın bir parçası olarak görüp ona göre çözüm üretmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Engelliler konusunda herkesi duyarlı olmaya davet eden Arslan, engellilere ilişkin kamu-sivil toplum örgütleri ve engelli örgütlerine düşün sorumlulukları şöyle sıraladı: “Bir; kamu bu konuda ciddi bir duyarlılık göstererek kamu spotlarıyla bu farkındalığı daha büyük kesimlere ulaştırmalı. İki; sivil toplum örgütleri bu konuyu gündemlerine almalı. Üç; engelli örgütleri bu konuyu daha ayrıntılı bir şekilde kamuoyuyla paylaşmalıdır” dedi. 

Engelliler konusunda Türkiye’nin yaptığı çalışmaların küçümsenmemesi gerektiğini söyleyen Arslan, Cumhurbaşkanımızın bu konudaki inisiyatifleri toplumda ciddi bir değişim ve dönüşümün başlangıç noktası oldu” şeklinde konuştu. 

Engellilerin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlara değinen Genel Başkanımız Arslan, “Engelli istihdamı 2000’li yıllarda 5 bin civarındayken bugün 62 bine ulaştı. Ama özel sektörde çalışmak isteyen engellilerimizin ciddi problemi var. Özel sektör, istihdam konusunda cezayı ödeyip engellileri istihdam etmeme gibi bir yol izliyor. Engelliler de hem şiddet, hem ayrımcılık hem de mobbinge muhatap olacağız endişesi ile özel sektörde çalışmak istemiyor. Bunu çözmemiz gerekiyor” dedi. 

“Mesleki Eğitim, Mesleki Yeterlilik Modeli Üstünde Çalışmamız Gerekiyor”

Devletimizin mesleki eğitimlerle engellilerin çalışma hayatına hazırlanması konusunda yeni adımlar attığını söyleyen Genel Başkanımız Mahmut Arslan, “İŞKUR’un engelli koçluğu modelini heyecanla takip ediyoruz. Ama bunun geliştirilmesi gerekiyor. Engelli bireylerin istihdama hazırlanması motivasyonla olur. Engellilerin edindikleri meslekleriyle istihdam edilmesi için mesleki eğitim, mesleki yeterlilik modeli üstünde çalışmamız gerekiyor. Mesleğe göre atama çok az olduğu için insanlar mesleğini bir kenara koyup istihdam edildiği alanda çalışmaya mecbur kalıyor. Bu gerçekten üzüntü verici” dedi. 

 “Ya Engelliyiz yada Engelli Adayıyız”

Engellileri çalışma hayatına yönlendirecek politikalar geliştirmeliyiz diyen Arslan, “Engellilere daha iyi imkanlar sunmalıyız. Maalesef ülkemiz de engelliler sosyal hayattan kopuyor.  Devletimiz bu konuda duyarlı ancak bir politikayı geliştirmemiz gerekiyor. Dünyanın her yerinde engelli insanları çalışma hayatına kazandırma adına katı kurallar getiriliyor. Engellileri bir şekilde istihdam içinde var edeceğiz ve onlara desteğimizi iş yerlerimizde göstermemiz lazım. Ya engelliyiz ya da engelli adayıyız. Engellilere merhamet ve acıma duygularımızla bakmak yerine onlar adına güzel şeyler yapmayı hedefleyeceğiz” dedi.  

Toplantıda, HAK-İŞ Engelli Komite Başkanımız Elif Yıldırım da HAK-İŞ’in engellilere yönelik yaptığı çalışmalar ve ürettiği politikalara ilişkin bilgiler verdi. Yıldırım, HAK-İŞ’in çalışmalarının temelini genel kurul kararlarımızın oluşturduğunu belirterek, engelliler konusunda da genel kurul kararlarımız doğrultusunda Genel Başkanımızın liderliğinde ve Yönetim Kurulumuzun desteğiyle başarılı ve önemli çalışmaların hayata geçirildiğini ifade etti. 

Hizmet İş Sendikamızın Engelliler Komite Başkanı Hanefi Karadağ da toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Hizmet-İş Sendikamızın engelliler konusunda yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

02 Aralık 2021 13:11, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu