HAK ARAMA VE KURTARMA/UMUT TİMİ KURULMASI PROJEMİZİ BAŞARIYLA TAMAMLADIK

15 Aralık 2021 11:37, Haberler


HAK ARAMA VE KURTARMA/UMUT TİMİ KURULMASI PROJEMİZİ BAŞARIYLA TAMAMLADIK

AFETLE MÜCADELEDE ÇALIŞANLARA YETKİNLİK KAZANDIRILMASI PROJEMİZİN KAPANIŞ TOPLANTISI BAKAN SOYLU'NUN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

 Afetle Mücadelede Çalışanlara Yetkinlik Kazandırılması “HAK Arama ve Kurtarma/Umut Timi” Kurulması Projesi Bilgilendirme ve Kapanış Toplantısı, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. 

Konfederasyonumuz HAK-İŞ tarafından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı desteği ile başarıyla uyguladığımız “Afetle Mücadelede Çalışanlara Yetkinlik Kazandırılması, HAK Arama ve Kurtarma / Umut Timi Kurulması” projemizin bilgilendirme ve kapanış toplantısı, 15 Aralık 2021 tarihinde Hilton Garden Inn Otelde gerçekleştirildi. 

Toplantıya, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Genel Başkan Yardımcımız Dr Osman Yıldız, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Sendikalarımızın Genel Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri, AFAD Başkanı Yunus Sezer, Afet Komitesi Başkanımız Recep Bişkin, AFAD yetkilileri ve eğiticileri, 120 kişilik HAK Arama ve Kurtarma / Umut Timi üyeleri ve basın mensupları katıldı. 

Faaliyetleri İçişleri Bakanlığı’nın ilgili AFAD işbirliğiyle yürütülen projemizin bilgilendirme ve kapanış programı, saygı duruşu ve İstiklâl Marşımızın okunması ve “HAK-İŞ Afet İşleri Komitesi Film Gösterimi” ile başladı.

“Bakan Soylu’ya Desteğimiz Tamdır”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Konfederasyonumuz HAK-İŞ tarafından kurulan Hak Arama Ve Kurtarma Umut Timi’nin fikir ve isim babasının İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu olduğunu anımsatarak, “Ülkemizin afetle mücadele konusunda dünyaya örnek olacak çalışmaları var.  Bunu halkımız da biliyor. HAK-İŞ olarak tüm faaliyetlerimizi samimiyetle yapıyoruz; şov için yapmadığımız için Cenab-ı Hakk bize yardım ediyor” dedi.

HAK-İŞ’i “Bu toprakların değerleriyle yoğrulmuş bir emek örgütü” şeklinde betimleyen Arslan, “HAK-İŞ olarak yeni bir sendikal anlayışıyla geleceğe yürüyoruz. Hz. Mevlana’yı 8 asır sonra keşfediyoruz. Mevlana Hazretlerinin dediği gibi bir pergel gibi dünyayı dolaşıyoruz. Ülkemizde ve dünyada başarılı çalışmalara imza atıyoruz.” dedi.  

Proje ve gelecekte yapılacak çalışmalarla hedefimizin 81 ilde Hak Arama Kurtarma ve Umut Timi’ni yaygınlaştırmak; bu doğrultuda Konfederasyonumuza bağlı tüm sendikalarımızın kendi bünyelerinde kendi arama-kurtarma ve umut timlerini kurmalarının önünü açmak olduğunu ifade eden Arslan, gelecekte yapacağımız çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Arslan, “Bu projenin devamı niteliğinde, 2022 yılında uygulanmak üzere hafif arama – kurtarma eğitimlerini bir sonraki aşamaya taşımak üzere yeni projemizi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza geçen ay sunduk. Afetle mücadele konusundaki çalışmalarımıza uygun fon kaynakları bulmak yönündeki arayışlarımızı sürdürüyoruz” dedi. 

“Başarılardan Mutluluk Duyuyoruz”

İçişleri Bakanımızı ve ekibini terörle mücadele, trafik kazalarının azaltılması, uyuşturucuyla mücadele gibi farklı sorun alanlarındaki başarılarından dolayı kutlayan Genel Başkanımız Arslan, “Bu başarılar insanlık için hayırlı bir iştir. HAK-İŞ olarak bu başarıdan mutluluk duyuyoruz.  Sayın İçişleri Bakanımızın Diyarbakır Annelerine ve mücadelelerine verdiği destek için ayrıca teşekkür ediyorum. HAK-İŞ camiası olarak, Konfederasyonumuz adına, bir baba olarak, saygın bir vatandaş olarak ve başarılı bir bakan olarak Sayın Soylu’ya desteğimizi sürdüreceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum” dedi. 

HAK-İŞ’i bir işçi örgütü ve bir sendika olmanın ötesinde ülkemizin her ne sorunu varsa onların çözümü için çaba harcayan etkin ve güçlü bir sivil toplum kuruluşu olarak tanımlayan Arslan, “HAK-İŞ olarak her alanda olduğu gibi afetle mücadele konusunda da üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceğiz. Rabbim bize güç versin, birlik ve mücadele içerisinde çalışmalarımızı başarıyla sürdürmemizi nasip etsin” dedi.

11 Birlik Müdürlüğümüze Bugün HAK-İŞ’i Ekledik

İçişleri Bakanı Soylu konuşmasının başında Konfederasyonumuzu “46 yıldır bu ülkede hak arama mücadelesini sürdüren” bir konfederasyon olarak tanımladı. HAK-İŞ’in elini ve gövdesini taşın altına sokarak üyelerine afetle mücadele yetkinlik kazandırmak için çalıştığını ifade eden Soylu, “Hak Arama ve Kurtarma Timi’nin kurulmasını önemli bulduğunu buluyorum. Üzerimdeki kıyafeti giymekten ve bugün aranızda bulunmaktan çok mutluyum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu toplantıya özel selam ve başarı dileklerini iletmek istiyorum” dedi.

HAK-İŞ’in 46 yıldır Türkiye’nin tüm meselelerinde “-mış” gibi değil, samimiyetle mücadele ettiğini ifade eden Soylu, “Afet dönemleri birbirimize güç verdiğimiz kritik vakitlerdir. Enkaz altında “acaba kurtulabilecek miyim?” sorusuna yanıt arayan afetzedelere uzanan bir yardım eli olabilmek nasip meselesidir. Bu salondaki Hak Arama Kurtarma Umut Timi üyelerinin bu salonda bir araya gelmesi bir nasip meselesidir” dedi. 

İçişleri Bakanlığımız tarafından 2021 yılının Türkiye Afet Eğitim Yılı ilan edildiğini, bu kapsamda ülkemiz genelinde valisinden muhtarına, sivil toplum kuruluşlarından sendikalara kadar toplum farklı kesimlerinden yüzbinlere bir dizi eğitim imkanı sunulduğunu ifade eden Soylu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  

“Ülkemizde son 2 yılda yaşanan afetler, iklim değişikliği, kuraklık, depremler, sel baskınları birbirimize daha çok destek olmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. 2009 yılında AFAD’ın kurulması, afet yönetimi ve müdahale planının hazırlanması önemli çalışmalardır. 81 ilin tamamı için il afet ve risk azaltma planları 2021 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacaktır. 1980-1999 dönemi ile 2000-2019 dönemi arası karşılaştırıldığında afetler kaynaklı ekonomik kayıplar ve can kayıpları hem dünya genelinde hem de ülkemizde kat kat artmıştır, agresif artışlar yaşanmıştır. 81 ilde AFAD İl Müdürlüğümüz ve 11 birlik müdürlüğümüz faaliyet göstermektedir. Bugün burada 11 birlik müdürlüğümüze bugün burada HAK-İŞ’i eklemiş olduk.”

Vatandaşlara AFAD teknik ekibince geliştirilen afet acil mobil uygulamasını kendi mobil cihazlarına, özellikle cep telefonlarına kurmaları çağrısı yapan Soylu, bu uygulama sayesinde afet anında ihtiyaç duyulan konum bildirme türünden hayati hizmetlerin vatandaşımızın ayağına getirildiğini aktardı. 

2021 yılının afetle mücadelede eğitim yılı ilan edilmesi kapsamında yürütülen çalışmalara dikkat çeken Soylu, “Afetle mücadele çalışmalarımıza birçok sivil toplum örgütü gibi HAK-İŞ de katkı vermektedir, sinerji katmaktadır” dedi. Aralarında HAK-İŞ’in yer aldığı konfederasyonlarla işbirliği protokolleri imzalandığını anımsatan Soylu, “Atılan bu adımların neticesinde son 2 yılda yaşanan onca felakete rağmen, şükürler olsun ki kaos yaşamadık. Ulaşamadığımız hane, ulaşamadığımız vatandaşımız olmadı. Her hangi bir kampanya düzenlediğimizde dünyanın dört bir köşesinden ve ülkemizden her yanından yardımseverlerin bağışlarıyla 1,2 milyar Dolar üzerinde yardım toplanmaktadır. Allah, bize de bu aziz milletin bir ferdi olmayı, onlara hizmet etmeyi nasip etti. Zorluklar karşısında pes etmeyen ve birbirine yardımcı olan bir milletimiz var” dedi.

Soylu, Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 46. Kuruluş Yıldönümündeki “HAK-İŞ sadece bir sendika değildir. HAK-İŞ her şeye rağmen Türkiye’yi dönüştürmek istemeyenlere rağmen, Türkiye’nin değişiminin ve dönüşümünün en önemli yapı taşıdır ve bu değişimin merkezindedir” sözünü hatırlatarak “HAK-İŞ’in üye sayısının 750 bine ulaşmasından gurur duyuyoruz. Hak Arama Kurtarma ve Umut Timi sayesinde 120 HAK-İŞ gönüllüsüne AFAD Ankara İl Müdürlüğü’nde hafif arama-kurtarma eğitimleri verildi. Artık mesai arkadaşıyız; sahada birlikte çalışacağız.” dedi.

Tam Donanımlı bir afet Mücadele Aracını Hizmetinize Göndereceğiz Müjdesi

Soylu konuşmasının sonunda “Her ne yapıyorsak bu aziz millet ve onun evlatlarının aydınlık geleceği için yapıyoruz. AFAD Başkanımız Yunus Sezer, tam donanımlı bir afete müdahale aracını HAK-İŞ’e Hak Arama Kurtarma ve Umut Timinin hizmetine göndereceği müjdesini buradan veriyorum” dedi. 

Soylu konuşmasını, HAK-İŞ Genel Başkanımıza, Yönetim Kurulu Üyelerimize, Umut Timi gönüllülerine, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı. 

“HAK Arama Ve Kurtarma Umut Timi Daima Göreve Hazır”

HAK-İŞ Afet İşleri Komite Başkanı Bişkin,  “Konfederasyonumuz HAK-İŞ tarafından hem sivil toplum kuruluşu olmanın gerekliliği hem de sendikal hayattaki öncü ve yol gösterici rolü ile bugün haklı bir gururu daha yaşamanın sevinci içerisindeyiz. Türk ve Dünya Sendikal hayatında ilkleri yaşayan ve yaşatan bir konfederasyon olarak, 2019 yılında Yönetim Kurulumuzun Kararı ile HAK-İŞ Afet İşleri Komitesi kuruldu. Akabinde, sahada çalışmalarımıza güç katarak, alana yönelik hedeflerle başarılı çalışmalara imza attık” dedi.


HAK-İŞ Afet Komitesi Başkanımız Recep Bişkin de projeye ilişkin bilgi verdi. Bişkin, “Proje kapsamında, HAK-İŞ Genel Merkez çalışanlarımızdan oluşan 20 kişilik Lider Ekibe, Üye sendikalarımızın genel merkez yöneticileri ve çalışanlarından oluşan 20 kişilik ekibe, HAK-İŞ’in 81 il başkanlığından katılan 4 ayrı ekip ile toplamda 120 kişiye AFAD İl Müdürlüğünde 5 gün süren  “Hafif Arama ve Kurtarma” eğitimi verildi” dedi. Bişkin, proje yürütme döneminde geliştirilen mobil uygulama ile HAK Arama-Kurtarma ve Umut Timi çalışmalarının geniş kitlelere ulaşması için yoğun mesai harcandığını belirterek, mobil uygulama içeriğindeki acil durum butonu ile afet durumlarında acil müdahaleyi gerçekleştirmek için gerekli teknolojik altyapının oluşturulduğunu; akabinde Hafif Arama ve Kurtarma Eğitim Modülü’nün hazırlandığını aktardı. 

2021 yılının afetlerle mücadele içerinde geçtiğine değinen Bişkin, geçen Ağustos ayında Karadeniz bölgemizin farklı noktalarında yaşanan sel felaketinde, HAK-İŞ Afet İşleri Komitesi olarak hızlı bir şekilde olay yerlerine intikal ettiklerini, İl Başkanlarımız ile koordineli bir şekilde Sinop-Ayancık, Kastamonu-Bozkurt ve Bartın-Ulus bölgelerinde devletimizle omuz omuza yardım dağıtımı ve arama kurtarma çalışmalarına katıldıklarını belirtti. 

Projemize verdikleri yoğun destekten ötürü İçişleri Bakanımız Soylu’ya, Genel Başkanımız Arslan’a, Yönetim Kurulu Üyelerimize, AFAD’a ve eğitmenlerine teşekkür eden HAK-İŞ Afet İşleri Komite Başkanı Bişkin, “Umuyoruz ki ülkemizde felaketler yaşanmasın. Olur da yaşanırsa HAK-İŞ olarak bu alanda da devletimizin yanında aktif bir şekilde rol alacağız. Bu anlayışla, HAK Arama ve Kurtarma Umut Timi daima göreve hazır olacaktır.”

Genel Başkanımız Arslan ve Afet İşleri Komite Başkanımız Bişkin, İçişleri Bakanımız Soylu’ya hediye takdim etti ve akabinde protokol ve Hak Arama Kurtarma Timi üyeleri Genel Başkanımız Arslan ve İçişleri Bakanı Soylu ile toplu fotoğraf çektirdi.

Programda “deprem sonrası altın 72 saat içerikli” farkındalık oluşturma video gösterimi yapıldı. 

AFAD Müdahale Daire Başkanlığı Ulusal Arama Kurtarma Çalışma Grup Başkanı Ahmet Daştemir tarafından Hak Arama Kurtarma ve Umut Timi mensuplarına yönelik afetle mücadele teknikleri içerikli sunum yapıldı.

Program, Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından Hak Arama Kurtarma ve Umut Timi mensuplarına sertifika takdimi ile son buldu. 

15 Aralık 2021 11:37, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu