ARSLAN: “OYUNA GELMEYECEĞİZ, KIDEM TAZMİNATINI TARTIŞMAYACAĞIZ”

16 Temmuz 2012 14:00, Haberler


 

ARSLAN: “OYUNA GELMEYECEĞİZ, KIDEM TAZMİNATINI TARTIŞMAYACAĞIZ”

 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 14 Temmuz 2012 tarihinde Hizmet-İş Sendikamızın Antalya Şubesinin ve 15 Temmuz 2012 tarihinde de Ankara 2 Nolu şubesinin Olağan Genel Kurul toplantılarına katıldı. Arslan,  Genel Kurullara hitaben yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Arslan, yoğun çalışmalar sonucunda TBMM gündemine getirilen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın yasalaşmadığını ve 1 Şubat'tan bu yana Türkiye'de toplu sözleşme yetkilerinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmediğini belirterek, sendikaların toplu sözleşme yetkisini alamadığı için 200 bin civarında işçinin toplu sözleşmesiz kaldığını hatırlattı. Kasım ayında bu toplu iş sözleşmesiz kalacak işçi sayısının 500 bin civarına çıkacağına dikkat çeken Arslan, “Buna Türkiye'nin, Sayın Bakanın, hükümetin hakkı var mı? Zar zor geçinen emekçilerin toplu sözleşmesiz bırakılmasına kimin hakkı var” diye sordu.

 

Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısının çıkarılması konusunda HAK-İŞ’in tek başına çaba sarfettiğine değinen Arslan, “HAK-İŞ yeni sendikalarla yola devam edecekken maalesef mevcut sendikalarımızın bile toplu sözleşme hakları elinden almak isteniyor. Ne yazık ki, bu konuda da HAK-İŞ’in dışında kimse yok. Diğer konfederasyonların böyle bir derdi yok. O nedenle HAK-İş olarak bu yasanın çıkması için büyük çaba sarf ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kıdem tazminatı konusu gündemimizde bulunmamasına, bu konuda herhangi bir tasarı ya da teklif tarafımıza ulaşmamış olmasına karşın, basın üzerinden bir tartışma yürütüldüğüne dikkat çeken Arslan, "Biz, 'Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadı, toplu sözleşmeler yapılamıyor, yetki alınamıyor, kriz yaşıyoruz' diye mücadele ederken, hiç gündemde olmayan kıdem tazminatı gündeme sürülüyor" dedi. Yasa çıkmadan hiçbir gündemi görüşmeyeceklerini ilan ettiklerini ifade eden Arslan, bu tartışmalarla esas sorunun gölgelenmek istendiğini belirterek, "Kimsenin sahip çıkmadığı bir konuyu niye biz Türkiye gündeminde ısrarla tartışıyoruz? Bu da bir oyunun parçası. Birileri bir oyun kuruyor, bizi de figüran olarak kullanmak istiyor. Biz, figüran olmak istemiyoruz. Onun için biz bu oyuna gelmeyeceğiz, kıdem tazminatı konusunu da tartışmayacağız” diye konuştu.


Kıdem tazminatının kaldırılması konusunda bazı çevrelerin bilerek çalışanların kafasını karıştırdığını ifade eden Arslan konuşmalarını şöyle konuştu:

 

 

“Bugün bir başka konu bilerek isteyerek bir kısım çevrelerin pompaladığı ve çalışanların moralini ve dengesini bozarak bir kısmını istifaya, bir kısmını emekli olamaya sevk etmeye yönelik bilinçli bir çalışma. Biz HAK-İŞ olarak, Toplu İş İlişkileri Yasası çıkmadan hiçbir konuyu görüşmeme kararı aldık. Üçlü Danışma Kurulu toplantılarına katılmayacağız. Bunun dışında hiçbir gündemi kabul etmediğimizi daha önce de ilan ettik. Sayın Çalışma Bakanı da bunu biliyor. Ama ısrarla bir kısım çevreler bir kısım medya kuruluşlarını kullanarak çalışanların kafasını, midesini bulandırmak için yoğun bir kampanya yürütüyor. Bir taslak geziyor ortalıkta. ‘Kıdem tazminatı kaldırılacak, kıdem tazminatı yerine ev tazminatı verilecek’ gibi bilgiler ortalıkta dolaşıyor. Ne hükümetten bize bir taslak gelmiş, ne Bakan bize bir taslak sunmuş, ne hükümet çıkıp böyle bir taslağımız var demiş, yok böyle bir şey. Ama birileri bir yerlerde pişiriyor, medyaya servis yapıyor.

Şuanda kıdem tazminatı konusunda her hangi bir yasa değişikliği yapılmadı. Arkadaşlarımızın şu anda endişe etmesine gerek yok. Ortada bir taslak yok. Böyle bir şeye biz de izin vermeyiz. Bizim prensibiz, kıdem tazminatında kazanılmış haklarımıza dokundurtmayız. Daha iyisini yapmamız gerekiyorsa yapalım, oturalım konuşalım. Ama bunların hiç birisi yokken kıdem tazminatı konusunda bir kafa karışıklığı yaratmak ve bunu daha sonra da çalışanların istifalarını, emekli olmalarını sağlayacak bir noktaya taşımak gerçekten çalışanlara büyük bir kötülük. Bunu tezgahlayanları, medya ile paylaşarak kamu oyunda kafa karışıklığı yapanları kınıyorum.”

 

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

16 Temmuz 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu