ARSLAN; BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU

27 Temmuz 2012 14:00, Haberler


 

ARSLAN; BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU

  

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Settar Aslan, Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Şahin, Genel Başkan Yardımcımız Mustafa Toruntay ve Genel Sekreter Dr. Osman Yıldız, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticilerin katılımı ile 24 Temmuz 2012 tarihinde Ankara’da Basın çalışanlarıyla iftar yemeğinde bir araya geldi. Toplantıya ajans, gazete ve televizyonların çalışma hayatı muhabirleri ile sendikalarımızın basın danışmanları ve uzmanları katıldı.

Genel başkanımız Mahmut Arslan iftarda bir araya geldiği basın mensuplarına sendikal hayatı kaos içine sokan, TBMM gündeminde bulunan Toplu İş İlişkileri Kanunu hakkında değerlendirmelerde bulundu.
ARSLAN; Türkiye her alanda büyüyen değişen bir ülke olmasına rağmen, kendi anayasasını bile değiştirmek için çaba sarf eden bir ülke ne yazık ki 1980 yılı darbecilerinin önümüze koyduğu yasadan kurtulamayışımızın hüznünü ve üzüntüsünü yaşıyoruz. Bu üzüntümüzü her fırsatta dile getiriyoruz ama bildiğiniz gibi Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulun ‘da 4.sırada yerini almasına rağmen hala genel kurulda görüşmeleri yapılamadı ve sendikal hayat, endüstri ilişkileri sistemimiz çok ciddi bir kaos yaşamaktadır.

Toplu İş İlişkileri Yasası Bir An Önce Çıkmalı

Bizim tespitlerimize göre 904 iş yerinde 200 bin civarında işçinin toplu sözleşmesi, 1 Şubat ‘tan bu tarafa yapılamıyor. Önümüzdeki Eylül, Ekim ve Kasım aylarında eğer bu yasayı çıkaramaz isek yaklaşık 500 bin toplu iş sözleşmesi yapılması gereken işçi bu hakkını kullanamayacak, bu da Türkiye endüstri ilişkileri sistemi açısından sendikalar ve işçiler açısından önemli bir sorun olduğunu dile getiren, Arslan; konuşmasına şöyle devam etti.

Bu sorunun giderilmesi için HAK-İŞ ‘in girişimleri devam ediyor. Çalışma Bakanı ‘mız dün akşam geç saatlerde bir davet göndererek üçlü danışma kurulunu topladı. HAK-İŞ, TÜRK- İŞ, DİSK ve TİSK’in de içinde bulunduğu uzun bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda da toplu iş ilişkileri yasasının çıkmamasının önümüze koyduğu sorunları tartıştık. Bunlardan bir tanesi biraz evvel ifade ettiğim gibi 200binden fazla işçinin toplu sözleşmelerinin imzalanamamış olması, yetkilerinin verilememiş olması sorunuydu.
İkinci olarak erteleme yasasının süresi bittiği için SGK verileri dikkate alınarak istatistiklerin yayınlanması gerekiyor ve halen yayınlanamadı bu sorun tartışılıp konuşuldu.

 Üçüncü olarak daha önce yapılan ertelemelerde olduğu gibi 2009 yılındaki istatistikler esas alınarak yetki tespitlerinin verilmesi konusu tartışıldı. Tartışılan bu üç konuda da bir çözüm bulunamadığını ifade eden Arslan, Çünkü çözüm için yasal düzenleme gerekiyor. Yapılacak olan her türlü düzenlemenin bir hukuki karşılığı olması gerekiyor bunun için de parlamento’nun yasa çıkarması gerekiyor, bunun olmaması durumunda sorunlar nasıl çözülecek tartışmaları yapıldı.

Konfederasyonumuzun bu konudaki görüşü açık ve net ‘Biz bu sorunların varlığını kabul ediyoruz, bu konular çalışma hayatını ciddi şekilde etkiliyor, ciddi şekilde kaosa götürüyor mağduriyetler oluşturuyor ancak bunun yolu bir an evvel toplu iş ilişkileri yasasının meclis genel kurulunda görüşülerek kanunlaşmasıdır. Ancak parlamento tatilde nasıl olacak? Yine konfederasyonumuzun bugün üçlü danışma kurulundaki önerisi başta sayın başbakan olmak üzere mecliste grup olan siyasi patilerin genel başkanlarını ivedilikle ziyaret edip randevu alarak bu ziyaretimizde meclisin olağanüstü toplanarak bu yasanın ivedilikle çıkartılması talebimizi paylaşalım istedik. Konfederasyonumuzun bu görüşü genel olarak bu eğilim doğrultusunda diğer örgütler tarafından da kabul gördü. Önümüzdeki günlerde bu görüşme trafiğini başlatacağız. Bunun dışındaki çözüm çabaların iyi niyetli de olsa sonuç almaya yönelik olmadığını söylüyoruz, çünkü; yasal düzenlemenin yapılmadığı herhangi bir çalışma ve herhangi bir düzenleme hukuki karşılığı olmadığı için bizim sorunlarımızı çözmeyecektir.

Protokolü Hukuki Değil Yasanın Çıkmasına Engel

Arslan; Konfederasyonumuz ısrarla ve inatla bu güne kadar ifade ettiği gibi bir an evvel çıkartılması ve bu yasaya bağlı olarak da yetkilerin verilip toplu sözleşmelerin yapılmasını istiyoruz. Bu konuda farklı görüşler olabilir bu durumda farklı görüşlerle bir iyi niyet protokolü imzalayıp bu yetki tespitlerinin verilmesi konusunda bir çaba söz konusuydu bakanlığın hazırladığı bir protokol. Biz bu protokole hem hukuki bulmadık hem de bu protokolün yasanın çıkartılmasının önünde ciddi bir engel oluşturacağını düşünerek itiraz ettik.

 HAK İŞ ‘in itiraz etmesi kaosun devam etmesi anlamında değildir, biz yasal bir çözümün olmasından yana tavır aldık, o nedenle; zor olsa da meclisin olağanüstü toplanması ve bu olağanüstü toplantıda yasanın çıkartılmasını talep ediyoruz

Kıdem tazminatı konusu, HAK İŞ bu konuda toplu iş ilişkileri yasası parlamentoda görüşülmesi engellenince konfederasyonumuzda şöyle bir prensip kararı aldık. Toplu iş ilişkileri yasası çıkmadan çalışma hayatıyla ilgili diğer düzenlemelerin görüşülmesini, konuşulmasını, tartışılmasını istemediğimizi ifade ettik. Sayın bakana da ifade ettik üçlü danışma kurulunda toplu iş ilişkileri yasası çıkmadan hiçbir konuyu görüşmeyeceğiz. Bize gelen herhangi bir davette olsa, bu konuyu görüşelim de denilse dahi görüşmeyeceğimizi ilan ettik.

Sayın bakanla bugün tekrar görüştük ve gündemlerinde kıdem tazminatı olmadığını ifade etti ve ekledi sosyal taraflarla konuşmadan sosyal taraflara teklifimizi sunmadan ve bu konuda bir takvim yapmadan bizim görüşlerimiz olamaz dedi. Peki konuyu tüm ayrıntılarıyla kamuoyuna kim sunuyor? Bu metinleri kim veriyor? Burada bize ait bir dezenformasyon mu mevcut? Bunu anlamış değiliz.Fakat kimse de kaynağını açıkça söylemiyor.Bazıları çalışma bakanlığından aldıklarını söylüyor bazıları da çeşitli bakanlıklardan temin ettiklerini söylüyorlar.Biz şunu söylüyoruz ; bu taslağı kim sızdırıyorsa çıksın bizim taslağımız budur desin.Bakan kendi taslağı olmadığını haberdar olmadığını söylüyor dolayısıyla bizi bağlamaz , fakat  medyamızda bakanlığın taslağıymış gibi tüm ayrıntılarına kadar tartışılıyor ve burada toplu iş ilişkileri yasası ötelenmek isteniyor.

HAK İŞ olarak biz mücadeleyi sürdüreceğiz

Arslan; Bizim yasamızı çıkartmak istemeyen çevreler medyayı da kullanarak hedeflerine ulaşmak istiyorlar, o nedenle biz kıdem tazminatı konusunu ısrarla gündemimizin dışında tutmaya çalıştık fakat öyle bir noktaya geldik ki medya da HAK-İŞ sus pus haberleri baş gösterdi bizim suskunluğumuz yasamız çıkmadığı içindir. Bizim varlığımızın sendikacılığın tartışıldığı bir dönemde kıdem tazminatını konuşmak kendimizi inkâr olduğu için bunu yapmıyoruz. O nedenle HAK-İŞ ‘in kıdem tazminatı konusunda söyleyecekleri var, önerileri var, inandığı doğruları var ama bunları bugün değil yasamız çıktıktan sonra konuşmayı hedefledik. Bunun üzerinde çalıştık fakat bunu anlatamadık eleştiri aldık ama biz bu anlayışımızı sürdürmeye devam edeceğiz bizim için, çalışma hayatı için, endüstri ilişkileri sistemi için, sendikal yaşamın geleceği sendikalar ve toplu iş sözleşmesi yasası büyük önem arz ediyor.

HAK İŞ bir yılı aşkın süredir çalışıyor ve yasanın çıkması için bekliyor asla protokolü kabul etmeyecektir. Meclisi olağanüstü toplayarak yasanın çıkartılmasını istiyoruz, bu bizim hakkımız. Türkiye ‘ye Türk çalışma hayatına yakışmayan ve 12 Eylül rejiminin ürünü olan bu mevzuatın çöpe atılması zamanı geldi bunun için büyük destek veriyoruz, sizlerden de büyük destek aldık bu konuda kamuoyunda bunu dikkate alan arkadaşlara teşekkür ederek konuşmasını, HAK-İŞ olarak biz mücadeleyi sürdüreceğiz diyerek tamamladı.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

HABERE AİT GÖRSELLER :

27 Temmuz 2012 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu