28 ŞUBAT DARBESİ İLE SENDİKAL VE SİVİL TOPLUMUN SINAVI:HAK-İŞ MÜCADELESİ PANELİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK

28 Şubat 2022 10:30, Haberler


28 ŞUBAT DARBESİ İLE SENDİKAL VE SİVİL TOPLUMUN SINAVI:

HAK-İŞ MÜCADELESİ PANELİMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK

HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 28 Şubat Darbesinin 25. Yıldönümünde “28 Şubat Darbesiyle Sendikalar ve Sivil Toplumun Sınavı: HAK-İŞ Mücadelesi” konulu panel düzenledik.

“28 Şubat Darbesiyle Sendikalar ve Sivil Toplumun Sınavı: HAK-İŞ Mücadelesi” paneli 28 Şubat 2022 tarihinde, Grand Ankara Hotelde gerçekleştirildi. Programa Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcılarımız Dr. Osman Yıldız, Yunus Değirmenci, Av. Hüseyin Öz, Genel Sekreterimiz Eda Güner, HAK-İŞ eski Başkanı Salim Uslu, Hizmet-İş Sendikamızın Kurucu Genel Başkanı ve HAK-İŞ Filistin ve Kudüs Komitesi Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yazıcı, Milat Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven, HSK Eski Üyesi, Danıştay Üyesi Av. Muharrem Özkaya,  Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın genel başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

Program kapsamında, Türkiye’nin darbeler tarihi ve Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in darbelere karşı mücadelesini anlatan kısa tanıtım filmi izlendi. 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın açılış konuşması ile başlan programda, HAK-İŞ eski Başkanı Salim Uslu özel konuşmacı olarak yer aldı. “28 Şubat Darbesiyle Sendikalar ve Sivil Toplumun Sınavı: HAK-İŞ Mücadelesi” panelimiz, Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız’ın moderatörlüğünde, Hizmet-İş Sendikamızın Kurucu Genel Başkanı ve HAK-İŞ Filistin ve Kudüs Komitesi Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yazıcı, Milat Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven, HSK Eski Üyesi, Danıştay Üyesi Av. Muharrem Özkaya, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

“HAK-İŞ Darbelere Karşı Onurlu Bir Duruş Ortaya Koymuştur”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, konuşmasında HAK-İŞ Konfederasyonumuzun her zaman demokrasiden, milli iradeden, milletten, özgürlüklerden, adalet ve haktan yana bir duruş sergilediğini vurgulayarak, “HAK-İŞ, henüz kurulmadığı döneme ait darbeler de dahil olmak üzere her zaman millet iradesini, demokraside seçimle gelip, seçimle gitmeyi esas alan bir yaklaşımı savuna gelmiştir. Özellikle 27 Mayıs ve 1971 muhtırası da dahil olmak üzere Türkiye’nin yaşadığı bütün darbelere ve darbecilere karşı bir tavır geliştirmiş, onurlu bir duruşu, saygıdeğer bir tavrı her zaman ortaya koymuştur” diye konuştu.

“Tüm Aktörlerin Hesap Vermesini Bekliyoruz”

Darbeleri Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinin “karanlık noktaları” olarak niteleyen Arslan, sivil toplum ve sendikaların da darbe süreçlerinde sınavı başaramadıklarını ifade etti. Arslan sivil toplum örgütleri ve sendikaların geçmişti yaşananlara ilişkin hiçbir zaman yüzleşme yapmadığını, yapmaktan da kaçındığını vurguladı.

“Bu Bizim İçin Büyük Bir Onur ve Gururdur”

28 Şubat darbesi ve benzeri süreçlerin bazı kesimler tarafından unutturulmak istendiğine de dikkat çeken Arslan, “HAK-İŞ olarak mütevazi, içe dönük ama aynı zamanda geleceğe ışık tutacak bir toplantıyı gerçekleştirmek için buradayız. Konfederasyonumuzun tarihi yürüyüşünde Allah’a çok şükür hangi şart ve durumda olursa olsun, demokrasiden, özgürlüklerden, millet iradesinden ve evrensel hukuk kurallarından vazgeçmeden hangi darbe hangi süreç varsa hepsine onurlu bir direniş gösteren Türkiye’deki tek işçi örgütüyüz. Bu bizim için büyük bir onur ve gururdur” dedi.

“Keşke Onlarda HAK-İŞ’in Yanında Durabilselerdi”

Darbe yanlısı tarafların demokrasi ve HAK-İŞ’in yanında yer almaları gerektiğini hatırlatan Arslan, “Keşke bu süreçlerde bizimle aynı kulvarda yürüyenle de bizlerle beraber saf tutabilselerdi. Demokrasiden, millet iradesinden yana saf tutabilselerdi. Buna ne yazık ki evet diyemiyoruz” dedi.

“Geçmişleriyle Yüzleşmeliler”

Darbe döneminde beşli çete olarak anılan Konfederasyonlar ve sivil toplum örgütlerinin yöneticilerinin darbe sonrasında hiçbir zaman biz yanlış yaptık, hata yaptık, özür diliyoruz demediklerini anımsatan Arslan, “Bütün bu darbelerde darbecilerle iş tutanlara ilişkin ne yaptınız? Genel Kurullarınızda karar mı aldınız? O gün yapılanlar yanlıştı, biz darbecilerle iş tutmamalıydık, bizi yanılttılar, bizi kandırdılar, baskı yaptılar, milletten ve üyelerimizden özür diliyoruz dediler mi? Demediler, demiyorlar.” diye konuştu.

Arslan, bu kuruluşlarda şuanda görev yapan yöneticilerle hiçbir sorunları olmadığını belirterek, “Bu görevlerde, bu kuruluşlarda olan arkadaşlarımızla bugün hiçbir sorunumuz yok. Rekabetimiz devam ediyor ama biz bu ülkenin demokrasisi adına, bu ülkenin geleceği adına, sendikal hareketin geleceği adına bu kaygılarımızı paylaşıyoruz ve bunun bir hesabının yapılmasını istiyoruz” dedi.

“Yargılanmalarda Eksiklikler Var”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, darbelere ilişkin yargılamalarda çok ciddi eksiklikler olduğuna vurgu yaparak, “28 Şubat darbesinin yargılanmalarında ciddi eksiklikler var, medya ayağı yok. Üniversite ayağı sadece bir taneden başka yok. İş adamları yok, sendikalar yok, sivil toplum örgütleri yok, bas bas bağırıyorlardı bunlar “Ordu Göreve” diye mitingler yapmışlardı. Kimseden hesap sorulmadı, yargı önüne çıkartılmadılar. Dolayısıyla 28 Şubat darbe yargılamalarında kuşkularımız devam ediyor. Bu dosyanın yeniden açılması gerekiyor. Bütün yönleriyle darbeye bulaşanlardan hesap sorulması gerekiyor. O zaman Türkiye’de darbe girişimine kimse tevessül edemez diye düşünüyorum. Aksi halde her şey bitti dediğiniz bir anda 15 Temmuz’la karşılaşmak mümkün olabilir” hatırlatmasında bulundu.

“6 Partinin Bugün Toplantı Yapması Çok Enteresan”

6 siyasal partinin 28 Şubat günü toplantı düzenlemesinin çok manidar olduğu vurgusu yapan Arslan, “6 siyasal partinin bir araya gelerek güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili ilkelerini, ilan edecekleri bir tarih. Enteresan bir tarihte. Başka hiçbir tarih yokmuş gibi, 28 Şubat’a denk getirilmesinin ardında başka şeyler olabilir mi acaba? Bugün bir araya gelen 6 partinin 5’i 28 Şubat sürecinin öyle veya böyle mağdurlarıdır. Peki kim kalıyor geriye? CHP. Enteresan değil mi?” diye konuştu.

“Ukrayna Savaşta Yalnız Bırakıldı”

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Arslan, “Ne yazık ki emperyalizmin ve küresel kapitalizmin sözcüleri ve liderleri batı dünyasının iki yüzlülüğünü, sahtekarlıklarını, nasıl toplumu manipüle ettiklerinin en somut göstergesini Ukrayna’da yaşıyoruz. Dün Gürcistan’da olup bitenleri, Kırım’da olup bitenleri görünce aslında bizim için sürpriz olmadığını görüyoruz. Ama bu saldırganlığa karşı Ukrayna’yı tahrik ederek, onu gazlayanlar, arkanda biz varız diyenlerin, Ukrayna’yı nasıl yalnız bıraktıklarının da şahidiyiz” dedi.

“Bütün Gerçekleri Unutturmak İstiyorlar”

Arslan, düzenlenen panelin hayırlı olması dileğinde bulunarak, “Önümüzdeki yıllarda bunu daha geniş kapsamlı, daha ayrıntılı bir çalışmayı yapmamız gerekiyor. Bizim dışımızda sendikal hareketin aktörlerini bunu unutturmak, unutturmaktan öte bir daha açılmamak üzere tarihin tozlu raflarına koymak istediklerini de biliyoruz. Biz buna hayır diyoruz demeye de devam edeceğiz” diye konuştu.

“Türkiye Tarihi Darbelerle Doludur”

TBMM İdare Eski Amiri, 24, 25 ve 26. Dönem Çorum Milletvekili, HAK-İŞ Konfederasyonu Eski Genel Başkanı Salim Uslu yaptığı konuşmada, “28 Şubat’ın yıldönümünde, bu önemli günde, önemli dersler almak üzere bir aradayız. Ülkemizde Abdülaziz döneminden bu yana 18 adet darbe ve muhtıra girişimi olmuştur. Tüm bu darbelerin hedefinde Türkiye’mizin birliği ve dirliği olmuştur. Bunu asla unutmayalım. Belli çıkar grupları ve belli odaklar Türkiye’de milletimize saygısızca davranarak, millet iradesine müdahale etmişlerdir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Belli Odaklar Türkiye’nin Büyümesini İstemiyorlar”

Uslu, belli odakların Türk milletine saygısızlık yaptığını ve millet iradesine müdahale ettiklerini hiçbir zaman unutmayacaklarını vurgulayarak, “Tüm darbeler dış güçlerle bağlantılıdır. Ülkemizin büyük ülke olması ve demokrasinin ülkemizde tam anlamıyla kurumsallaşması yolunda, milletin kendi istikametine karar verme hakkı gasp edilmiştir. Milletimize darbeler çok büyük zararlar vermiştir. Bu pis oyunlar o yıllarımızın kaybına neden olmuş ve ülkemizin büyük adımlar atması her zaman engellenmiştir” diye konuştu.

“Bugün Çok Özel Bir Gün”

Moderatörlüğünü Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız’ın gerçekleştirdiği “28 Şubat Darbesi İle Sendikalar ve Sivil Toplunun Sınavı” adlı panelde akademisyenler ve konuklar Türkiye’de gerçekleşen darbelere ilişkin bir sunum gerçekleştirdiler.

 Genel Başkan Yardımcımız Yıldız, “Bugün gerçekten çok özel bir gün. Siyasi tarihimizde çok önemli bir yere sahip bir günü tekrar hatırlamak ve Türkiye’nin geleceği için demokratik mesajlar vermek üzere Konfederasyonumuz tarafından bu toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantımızın gerçekleşmesinde Sayın Başkanımız Mahmut Arslan’a ve Yönetim Kurulumuza teşekkür etmek istiyorum. Tarihimizin köşe başlarına, dönüşüm noktalarına her zaman önem vermek lazım” dedi.

“Biz O Günleri Yaşayarak Bugünlere Geldik”

Yıldız, bir ülkenin gelişiminin ve demokratikleşmesinin kolay olmadığına dikkat çekerek, “Bizler o günleri yaşayarak, bugünlere geldik. Ben o zamanlar Salim Uslu Başkanımızın danışmanıydım. Kendisi o zamanlar ne yaşadıysa, ne hissettiyse aynılarını bende yaşadım ve hissettim. O günlere tanıklık etmenin ayrı bir onurunu taşıyorum. Çünkü HAK-İŞ mücadelesini, onurunu, kararlılığını, ilkesini bire bir Salim Başkanımızla birlikte yaşamış oldum. Ben o zamanki Yönetim Kurulumuza, HAK-İŞ teşkilatımıza, Salim Uslu Başkanımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“HAK-İŞ Yoluna Güçlenerek Devam Ediyor”

HAK-İŞ Konfederasyonunun aldığı bayrağı daha ileriye götürmek için tüm teşkilatı ile birlikte yoğun bir mesai harcadığına dikkat çeken Yıldız, “Bir kuruluşun inanmışlığını, bir ülkenin gelişmişliği ve demokrasisi için ne anlama geldiğini yaşamış bulunuyoruz. Bu kararlı duruş bizim kuruluşumuzdan beri var. Bunun altını hep çizmek istiyorum. O ilk günkü duruşu ve kararlılığını HAK-İŞ Konfederasyonu hiç kaybetmedi, tam tersi teslim aldığı bayrağı daha ileriye götürerek yoluna devam etti. Onun için 12 Eylül, 27 Nisan, 28 Şubat ve 15 Temmuz’da bu kararlılık fazlasıyla yerine getirilmiştir. Ülkemizin aydınlık geleceği için kararlılıkla bu bayrağı teslim alan herkes fazlasıyla görevini yerine getirmiştir” dedi.

Konuşmaların ardından, 28 Şubat Darbesi İle Sendikalar ve Sivil Toplunun Sınavı adlı panelde Hizmet-İş Sendikamızın Kurucu Genel Başkanı ve HAK-İŞ Filistin ve Kudüs Komitesi Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yazıcı, Milat Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven, HSK Eski Üyesi, Danıştay Üyesi Av. Muharrem Özkaya ve Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan bir sunum gerçekleştirdiler.

“Geleceğe Dipnot Düşmek Zorundayız”

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yazıcı, “28 Şubat’ın 25. Yılında sizlerle bir araya geldik. 25 yıl aslında çok uzun bir yıl ama sanki dün olmuş gibi hissediyorum. Kendi kendime 25 yıl geçmiş diyorum. Bir akademisyen olarak değil, fiilen içinde yer almış bir aktör olarak bu girişimlerin içerisinde bulundum. 28 Şubatı konuşmak, geleceğe dipnot düşmek anlamında, siyasi tarihimize, sendikal tarihe bir şeyler aktarmak açısından bu toplantılar hayati derece de çok önemli” dedi.

“Sorumlular Hesap Vermeli”

Milat Gazetesi Genel Yayın Koordinatörü Serdar Arseven ise konuşmasında, “Bütün darbelerin arkasında neler var çok iyi anlaşılması gerekiyor. Yaşadığımız pek çok olumsuz olay 28 Şubat’a giden yolu hazırlamıştır. Ben hep şunu düşünmüşümdür. Genel Başkanımız Mahmut Arslan çok haklı sadece o dönemin sivil toplum örgütlerinin yargılanması noktası da çok önemli. Çünkü o zamanlarda yapılanların hesabı sorulmalı. Bu suç sadece askerin üzerine yüklenerek ortadan kaldırılabilecek bir suç değil, o zaman onlara yardım eden medya, sivil toplum örgütleri ve bunların başlarında bulunanlar bu işe karışmışlardı” şeklinde konuştu.

“Türkiye Çok Önemli Badireler Atlattı”

Hizmet-İş Sendikamızın Kurucu Genel Başkanı ve HAK-İŞ Filistin ve Kudüs Komitesi Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi konuşmasında, “Burada bütün darbeleri ve en son 15 Temmuz darbe girişimini konuşabilmek bir güne sığdırabilmek elbette çok zor. Türkiye gerçekten önemli badirelerden geçti ve Türkiye siyasi tarihi, Cumhuriyet tarihi ve darbelerle geçti. Bizler Türkiye’nin 100. Yılını kutlamaya hazırlanırken, yüz yıldır darbeleri konuşuyoruz. Önce hazırlık süreçlerini ve sonra açtığı yaraları konuşur olduk. Gerçekten 1960 tarihi ile birlikte darbeleri ele aldığımızda bir sistem içerisinde, kurumsal aktörleri ve yöneticileri ile birlikte 1960’ta kimleri görüyorsak, 1980’de de aynı kişileri görüyoruz” şeklinde hatırlatmalarda bulundu.

“HAK-İŞ Her Zaman Hukuka ve Hakka Sahip Çıkmıştır”

Danıştay Üyesi Av. Muharrem Özkaya konuşmasında “28 Şubat’ta bizleri bir araya getiren HAK-İŞ Konfederasyonumuza içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. O günkü duruşunuz ve cevabınız, tarihin arşivlerinde de yer alıyor. Bugün izlediğimiz filmde 28 Şubat sürecinde başkanımız Salim Uslu ve yönetim kurulu üyelerimizin dimdik duruşunu, demokrasiden taraf olunmasını, demokrasiye sahip çıkılmasını ve haksızlığa karşı duruşlarını izledik. Bu duruş, bir HAK-İŞ okulu ve karakterine dönüşmüştür. HAK-İŞ’te görev yapmış birisi olarak bütün içtenliğimle şunu söylemek istiyorum. İnandığım, gördüğüm ve yaşarken karakterimize dönüştürülen şey, hukuka, hakka sahip çıkmamız olmuştur” dedi.

“Yarın Ne Olacağını Kimse Bilemez”

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Türkiye’deki tek partili dönemden çok partili döneme geçişi kısaca özetleyerek, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 1950 tarihinde millet tek parti ideolojisine hayır dedi. Ve Demokrat Parti’nin o zaman seçimleri kazanma sebebi budur. Türk insanı ibadetini yapmak, çocuklarının iyi bir eğitim almasını istedi. Çok partili hayata geçerken Anayasa tek parti anayasasıydı. Demokrat Parti Anayasanın ideolojik hükümlerini değiştirebilseydi, bana göre bu darbeler bu kadar kolay olmazdı. Darbelerde önümüze koydukları her zaman Anayasadaki ifadeler olmuştur. O yüzden ideoloji üzerinde düşünmeden, ideolojiyi anayasadan çıkarmadan, Türkiye’nin darbe baskısından kurtulması mümkün değil. Şu anda Türkiye’de güçlü bir liderlik var. Ama bu böyle gider diye düşünmeyin. Yarın ne olacağını kimse bilemez” uyarısında bulundu.

Program, Genel Başkanımız Mahmut Arslan tarafından programa katılanlara HAK-İŞ tarafından Hatay Ormanları Ağaçlandırma Arazisine adlarına yapılan fidan bağışı sertifikasını takdimi yapıldı. Ayrıca Hizmet-İş Sendikamızın Kurucu Genel Başkanı ve HAK-İŞ Filistin ve Kudüs Komitesi Başkanımız Hüseyin Tanrıverdi, arşivinde özel olarak sakladığı 12 Eylül'de HAK-İŞ’in kapatılmasında bina kapısına vurulan mührü, HAK-İŞ Konfederasyonumuzu arşivinde muhafaza edilmek üzere Genel Başkanımız Mahmut Arslan’a teslim etti. Hediyeleşmenin ardından program toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

28 Şubat 2022 10:30, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu