ARSLAN, TOKAT’TA “ÇALIŞMA HAYATINDA VE SENDİKAL HAYATTA KADIN” EĞİTİM PROGRAMINA KATILDI

23 Mart 2022 11:21, Haberler


ARSLAN, TOKAT’TA “ÇALIŞMA HAYATINDA VE SENDİKAL HAYATTA KADIN” EĞİTİM PROGRAMINA KATILDI

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 23 Mart 2022 tarihinde HAK-İŞ Kadın Komitemiz tarafından Tokat'ta düzenlenen “Çalışma Hayatında ve Sendikal Hayatta Kadın” İl Eğitim programına katıldı.
Eğitim programına; Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp Eroğlu, Yeşilyurt Kaymakamı Halil İbrahim Yeşilyurt, HAK-İŞ Tokat İl Başkanımız Resul Demir, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanımız Fatma Zengin, siyasi partilerin Tokat İl Başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın Tokat Şube Başkanları ve Yöneticileri, Kadın Komite başkanları ve üyeleri, çalışanlar, Tokat sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

“Tokat’ta Ciddi Bir Gelişme İçerisindeyiz”

Arslan, “Toplantımızı, sendikal hayatı geleceğe nasıl taşıyacağız, kadın ve erkek üyelerimizle birlikte HAK-İŞ’i ve HAK-İŞ mücadelesini geleceğe nasıl birlikte devam ettireceğiz konusunda bir başlangıç olarak görüyoruz. Tokat mütevazi bir ilimiz ama HAK-İŞ olarak hızla üye sayımızı artıran bir ilimiz. Burada Öz İplik-İş, Öz Sağlık-İş ve Hizmet-İş Sendikalarımız ve diğer sendikalarımızla Tokat’ta ciddi bir gelişme içerisindeyiz. HAK-İŞ üye sayısının artışının Tokat’ta da olduğunu görmek bizleri çok mutlu ediyor” diye konuştu.

“Mücadele Vermezsek Olumsuzlukları Yaşamaya Devam Ederiz”

Emekçi tüm kadınların sendikal mücadelenin içerisinde görev alması gerektiğini hatırlatan Arslan, “İşyerlerinde kadın olmak, ülkemizde ve dünyada bir bedel gerektiriyor. Ama çalışan kadın ayrı bir bedel ödeyerek ayakta tutunmaya çalışıyor. Anne olmak, eş olmak ve sendikacı kadın olmak da bedeller ödemeyi gerektiriyor. Bu bedelleri ödeyemezsek, bu mücadeleye kendimizi koyamazsak, bu mücadelede geride kalırsak bütün yaşadığımız olumsuzlukları yaşamaya devam edeceğiz. O nedenle HAK-İŞ kadın üyelerinin öncelikle kendilerine güveni, kendilerinin ne kadar değerli ve kıymetli olduklarını ve sadece üreterek değil aynı zamanda toplumdaki varlıklarını anne olarak, eş olarak ve bir kadın hassasiyetiyle sürdürmelerini toplumunun geleceği ve barışı açısından aile kavramı dahil bizi bir arada tutan değerlerimiz açısından çok önemli ve kıymetli görüyoruz” diye konuştu. 

“Sorunlarımızı Hep Birlikte Çözeceğiz”

Arslan, HAK-İŞ’e bağlı 200 bin kadın üyenin sendikal mücadele de aktif olarak görev alması konusunda yoğun bir çaba sarf edildiğini belirterek, “Kadınlar ev işlerine, erkekler ise sendikal faaliyetlere daha çok katılıyorlar. Aslında bizler birlikte hayatı paylaştığımıza göre mücadeleyi de birlikte yapmamız gerekiyor. Kadınlarımızın bütün sorunlarını kadınlarla çözme imkanımız ne yazık ki yok. Birlikte çözebilecek bir iradeye ihtiyacımız var. Kadın ve erkek birbirlerinin rakibi değildir” hatırlatmasında bulundu.

“HAK-İŞ’e İnanın”

Tokatlı kadın emekçilere seslenen Arslan, her bir üyenin sendikal mücadeleye katkı vermesi gerektiğinin altını çizerek, “Sendikal mücadeleye daha çok katkı verin ve bu mücadeleye daha çok inanın. Kendinize güvenin, HAK-İŞ’e inanın. Böyle olursak başarılı oluruz. Bütün kadınlarımızla bu mücadeleyi başarmamız gerekiyor. Ülkemiz için de bu çok önemli. Her gün kadın cinayetlerinin olması benim ülkeme yakışmıyor. Ülkemizin asli unsurları arasında böyle şeyler yok. Bunları yaşıyoruz ama bunu da tersine dönüştürmemiz gerekiyor. Kadınımıza yönelik şiddet ve cinayet, ayrımcılıkları, yaşanan kötü deneyimleri durdurmanın yolu da bizlerden geçiyor” dedi.

“Biz Büyük Bir Aileyiz”

Arslan, HAK-İŞ olarak 700 bini aşkın üye ile büyük bir aile olduklarını sözlerine ekleyerek, “Biz büyük bir aileyiz. Bu ailenin bir parçası olmak, gerçekten ayrıcalıklı bir durumdur. Sizi anlayan, sizin mücadelenizi kendi mücadelesi olarak gören, yaşadıklarınızı, sorunlarınızı sizin kadar olmasa da tespit eden ve bunun için çözümler üreten bir HAK-İŞ var. HAK-İŞ’li olmanın ayrıcalıklarını daha da yaşamanız için sendikal mücadeleye daha fazla inanmanız ve bu işin içine girmeniz gerekiyor. Bunu başardığımız zaman hem çalışma hayatını hem de ülkemizdeki toplumsal barışı, ülkemizle ilgili kötü imajları hep birlikte ortadan kaldırmış olacağız” hatırlatmasında bulundu.

“1 Milyon İşçimiz Kadrolarına Kavuştu”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan konuşmasında, taşeron sistemin ortadan kaldırılmasıyla birlikte 1 milyon işçinin kadro olmasının tarihi bir reform olduğunu sözlerine ekledi. Arslan, “Gündem ile birkaç konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle kamuda taşeron sisteminin ortadan kaldırılması, Türkiye endüstriyel sisteminin en büyük reformudur. Bunu başardık. Bir milyona yakın arkadaşımızı kadrolarına kavuşturduk” dedi.

Kadro sisteminin hayata geçirilmesi sonrasında bazı zorlukların yaşandığına da dikkat çeken Arslan bu zorlukların aşılması konusunda gereken her türlü çalışmanın yapıldığına dikkat çekerek, “Kadro alan arkadaşlarımızın yaşadıkları zorluklar var ve bu zorlukların giderilmesi için geçen yıl Çalışma Bakanımızla kamu çerçeve protokolünde bir dizi kararlar aldık. Bu aldığımız kararların hayata geçirilmesi konusundaki talebimizi bir kez daha iletiyoruz, 2023 yılına kadar bunların tamamlanması gerekiyor” diye konuştu.

“Çalışma Bakanımıza Taleplerimizi İlettik” 

Taşeron sistemde yaşanan sıkıntıların giderilmesi konusunda Çalışma Bakanlığı’na taleplerin bir yazı ile iletildiğini ifade eden Arslan, “Kadro alamayan, taşeron şirketlerde ve KİT’lerde çalışan arkadaşlarımıza kadrolarının verilmesi, zorunlu emekliliğin ortadan kaldırılması, tayin ve becayiş konusundaki engellerin ortadan kaldırılması, yerel yönetimlerde verilmesi gereken tediyelerin yerel yönetimler için de sağlanması, geçici ve mevsimlik işçilerin kadrolarının verilmesi ya da en azından çalışma sürelerinin uzatılması gibi konularda Çalışma Bakanımızla imzalanan ortak bir protokolümüz var. Bunların inşallah bu dönemde hayata geçirilmesini ve bu konuda toplantıların bir an önce başlatılmasını istiyoruz. Çalışma Bakanımıza bu konuları bir yazı ile ifade ettik” şeklinde konuştu.

“Yaşanılan Sorunların Çözülmesini İstiyoruz”

Asgari ücretin yüzde 50’den fazla artırılması ile toplu sözleşme sistematiğinde de bazı zorlukların yaşandığına vurgu yapan Arslan, “Toplu sözleşme sistematiğinde yaşadığımız zorlukları, sözleşmeleri henüz gelmemiş ama enflasyona yenik düşmüş çalışanlarımızın ücretlerinin artırılması taleplerimiz, ek ödeme ve ek zam taleplerimiz var. Maalesef bunların belediyelerin büyük bölümünde ve bir kısım kurumlarda dikkate alınmadığını görüyoruz. Gerekçe olarak bizlere toplu sözleşme süreleri gelmedi, bazılarında ise zaten yeterince sorunlarımız var bunları görmek istemiyoruz diyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu çözümlere yönelik desteklerini, çalışanlarımızın ücretlerini enflasyona karşı koruyarak ek zamlar verilerek bu sorunun çözülmesini bekliyoruz” dedi.

“Asgari Ücretin Artırılması Mevzuata Bağlı”

Son günlerde artan enflasyon karşısında çalışanlara büyük zorluklar yaşadığının yakından takipçisi olduklarını ifade eden Arslan, “Birkaç gündür asgari ücretin Temmuz ayında yeniden değerlendirilmesi konusunda tartışmalar var. HAK-İŞ olarak bizler mevzuatı biliyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz ve mevzuatımız asgari ücretin en az yılda bir defa belirlenmesine imkan sağlıyor. Burada Temmuz ayında asgari ücret belirlenir mi diye soracak olursak, bir mevzuat değişikliği ile elbette ki belirlenir. Sayın bakanımızdan aldığımız bilgiler ve mevzuatımızın bizim önümüze koyduğu gerçekler, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması ve ücretin belirlenmesi için 1 Ocak 2023 yılının beklenmesi gerektiği yönünde. Temmuz ayında asgari ücret yeniden belirlenir mi sorusunun cevabı bugün için ne yazık ki olumsuz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Türkiye’yi Batmış Bir Ülke Sananlara Pabuç Bırakmayız”

Türkiye’nin ve dünyanın yaşadığı zorluklara da dikkat çeken Arslan, “Zorluklarımız var, sıkıntılar var, dünyanın ve bölgenin yaşadığı sorunlar var ama bu sorunlar bizi asla karamsar olmaya itmemeli. Bu sorunları birlikte aşacağız, bu ülkenin bu zorlukların üstesinden gelecek iradesi var” dedi.

“Bu Onurlu Mücadeleyi Sizlerle Birlikte Başaracağız”

HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, Tokatlı kadın emekçilerle buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Tokat’ta düzenlediğimiz etkinliğimizde, sendikal bakış açısıyla örgütlenmeyi, iş barışını, hukuki haklarımızı ve fıtratta farklılık ve haklarda eşitlik konularında eğitim verilecektir. Bu eğitimleri sadece sizler için değil, sosyal çevreniz için de faydalı olmasını temenni ediyoruz. Gayemiz milyonlarca emekçinin alın terini, haklarını, menfaatlerini korumak ve geliştirmektir. Bu onurlu mücadeleyi sizlerle hep birlikte gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“Çalışma Hayatına Yeni Kadın Liderler Kazandıracağız”

HAK-İŞ Tokat İl Başkanı Resul Demir yaptığı konuşmada “Konfederasyonumuz tarafından düzenlenen programın verimli geçmesini temenni ediyorum. Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın önderliğinde yaptığımız tüm çalışmalarla sendikal hayata özgün değerler katmaya devam ediyoruz. Çalışanlarımıza yönelik faaliyetlerimizde, çalışma hayatına sendikacı kadın liderler kazandırma hedefi içerisindeyiz” dedi.

Konuşmaların ardından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Merve Özaydın tarafından HAK-İŞ Bakış Açısıyla Sendikal Örgütlenme, Hizmet-İş Sendikamızın Hukuk Müşaviri Av. Kiraz Bilge Akçomak Süren tarafından Çalışma Yaşamında Kadın Hakları ve Hukuksal Referanslar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. üyesi Nergis Dama tarafından “Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik” Ekseninde Çalışma Hayatında Kadın ve İş Barışı konularında sunum gerçekleştirildi.

HAK-İŞ bakış açısıyla sendikal liderlik konusunda Öz İplik İş Sendikası genel denetim kurulu üyesi Çorlu Şube Başkanı Canan İşbilen de sendikal deneyimlerini aktardı. 


23 Mart 2022 11:21, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu