1 MAYIS’TA TAKSİM’DE 81 İLDE MEYDANLARDAYDIK HAK-İŞ, 1 MAYIS’I TÜRKİYE’NİN 81 İLİNDE COŞKUYLA KUTLADI

01 Mayıs 2022 11:24, Haberler


1 MAYIS’TA TAKSİM’DE 81 İLDE MEYDANLARDAYDIK

HAK-İŞ, 1 MAYIS’I TÜRKİYE’NİN 81 İLİNDE COŞKUYLA KUTLADI

HAK-İŞ olarak 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma gününü İstanbul Taksim’de ve Türkiye’nin 81 ilinde meydanlarda coşkuyla kutladık. 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcılarımız Dr. Osman Yıldız, Av. Av. Hüseyin Öz, Genel Sekreterimiz Eda Güner, HAK-İŞ İstanbul İl Başkanımız Mustafa İluk, Sendikalarımızın Genel Başkan ve Yöneticileri ile İstanbul Şube Başkanları ve Yöneticilerinden oluşan HAK-İŞ heyeti ve basın mensupları katıldı. Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 1 Mayıs 2022 tarihinde 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktıktan sonra Taksim Anıtı’na çelenk bıraktı.

“Kazancı Yokuşuna Karanfil Bıraktık” 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 45 yıl önce 1 Mayıs kutlamalarında hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşuna dikilen anıta karanfil bıraktı. 

Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs 1977’de hayatını kaybeden 34 emekçi ve HAK-İŞ’in 2019 yılı 1 Mayıs kutlamaları sırasında trafik kazasında kaybettiğimiz üyelerimiz ile iş kazalarında kaybeden tüm emekçiler anıldı.

“45 Yıl Önce 34 Emekçimizi Burada Kaybettik”

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Kazancı Yokuşu’nda yaptığı açıklamada, 1 Mayıs’ın 136 yıldır kutlanıldığına dikkat çekerek, “Bugün 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde Taksim’deyiz. Bu mekan bundan tam 45 yıl önce bir kaosun, bir katliamın, bir ihanetin olduğu yerdir. 1 Mayıs için bu alanı dolduran emekçiler ne yazık ki kirli, ihanet dolu bir organizasyonun, komplonun kurbanı edilmişlerdir. Birlik, mücadele dayanışma gününü kardeşçe, dostça, birlik beraberlik içinde kutlayan işçiler bir provokasyonla bu alanda sıkışmış ve 34 emekçi hayatını kaybetmiştir. Aradan 45 yıl geçmesine rağmen bu ihanetin failleri bulunamamıştır. Bu organizasyonda ülkemizi 12 Eylül 1980 darbesine götüren sürecin başlangıcı olmuştur” hatırlatmasında bulundu.

“Faillerin Cezalandırılmasını İstiyoruz”

Arslan, bu ihanetin faillerinin bulunarak en ağır şekilde cezalandırılması talebini hatırlatarak, “Ülkemizin her yerinde iş kazalarında, terörle mücadelesinde ve başka nedenlerle kaybettiğimiz bütün emekçilerimizi buradan rahmetle, minnetle, saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

1 Mayıs’ın dostluk ve kardeşlik içerisinde kutlanılması için HAK-İŞ Konfederasyonu’nun büyük bir sorumluluk aldığını ifade eden Arslan, “Bu meydanda 1 Mayısları birlikte kutladık. Bu meydanda zaman zaman Türkiye’nin en geniş katılımlı 1 Mayıslarını gerçekleştirdik. Emekçilerle başka meydanlarda buluşarak 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kutladık. HAK-İŞ olarak, bu meydanda olduğu gibi Türkiye’nin her köşesinde 1 Mayıs’ı geniş katılımlı etkinliklerimizle gerçekleştirmeyi başardık” dedi.

“Taksim Anıtına Çelenk Bıraktık” 

Arslan, Taksim anıtına çelenk bıraktıktan sonra yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 81 ilinde kutlamaların eş zamanlı olarak gerçekleştirildiğini hatırlatarak, tüm emekçilerin 1 Mayıs ve Ramazan Bayramlarını kutladı. Arslan, “Bugün 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüzde alanlardayız. 2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir adım atılmış 1 Mayıs yasaklardan, korkulardan, kaos günlerinden uzaklaştırılmak adına, Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan edilmiştir. 2010 yılında 1 Mayıs ilk defa tatil edilmiştir. 1 Mayıs Türkiye emek hareketi için önemli bir gündür“ diye konuştu.

“Taleplerimizi Yüksek Sesle Haykıracağız”

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun 1 Mayıs’ın ülkemizde kutlanması noktasında önemli mücadeleler verdiğini ifade eden Arslan, “1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüzde her zaman zorluklar, kaoslar, baskılar ve müdahaleler olmuştur ve bu dönemlerde emekçiler, emek hareketinin mensupları hayatlarını kaybetmiş, pek çok arkadaşımız yaralanmış, pek çok emekçimiz mağdur edilmiştir. Bizler 2010 yılından itibaren Türkiye’nin her yerinde 1 Mayıs’ı çalışanlarla birlikte geniş katılımlarla beraber barış türküleri söyleyerek, mehter marşı çalarak, dualar yaparak kutladık, aynı zamanda taleplerimizi, yüksek sesle ve barışçıl bir dille yerine getirerek eleştirilerimizi yaptık, çalışanların taleplerini sıraladık, yapılması gerekenleri söyledik ve bunları yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“İşçilerimiz 1 Mayıs Bildirimizi Okudu”

Taksim’de çalışma hayatının sorunlarını ve işçilerin taleplerini tüm kamuoyuyla paylaştıklarını söyleyen Arslan, “Bugün burada HAK-İŞ Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan 1 Mayıs bildirimizi işyerlerinden gelen emekçi kardeşlerimiz tarafından okunacak ve taleplerimizi yüksek sesle buradan başta hükümetimiz olmak üzere bütün çalışanlar adına bütün muhataplarımıza iletmeye çalışacağız” dedi.

“Enflasyondan Kaynaklı Sorunların Farkındayız”

Son zamanlarda enflasyonda meydana gelen yükselişlerin tüm işçi kesimini olumsuz etkilediğini ifade eden Arslan, son yıllarda piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve yüksek enflasyon nedeniyle yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Arslan, “Yoksul kesimin, işçi kesiminin yaşadığı sıkıntıların, zorlukların farkındayız. Yoksulluğun ve gerçekten içine düştüğümüz dehlizden çıkmanın yollarını da ifade etmemiz gerekiyor, taleplerimizi de bu doğrultuda altını çizerek ifade edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Tüm İllerde Kutlamalarımız Devam Edecek”

1 Mayıs etkinlikleri kapsamında HAK-İŞ olarak Türkiye’nin 81 ilinde ve işyerlerinde 1 Mayıs Bildirisinin okunacağını hatırlatan Arslan, “Saat 11.00’de bütün Türkiye’deki il başkanlıklarımız, o ilin meydanlarında 1 Mayıs için hazırladığımız bildirimizi okuyacaklar ve taleplerimizi ortaya koyacaklar. Yine orada halaylarla, türkülerle, o bölgedeki etkin ve o bölgedeki gerçekten bizi temsil eden işçilerimizle beraber 1 Mayıs bildirimiz okunacak” dedi.

“Taksim Anıtı Bizler İçin Çok Önemli”

Taksim Meydanı’nın emek hareketi için önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Arslan, “1 Mayıs’ı kaos günü, tomaların, gazların sıkıldığı günden kurtulması konusunda büyük çaba sarf ettik. Çok şükür bugün bazı örgütlerin bu meydanda ısrar etmemeleri, onun yerine başka meydanlarda 1 Mayıs etkinliklerini kutlamalarını saygı ile takdirle karşılıyoruz. Taksimin bizim için anlamı çok büyük. Burada yaşananlar var bunları unutmayacağız, unutturmayacağız. Aynı zamanda Türkiye’nin bütün meydanları 1 Mayıs meydanıdır. Türkiye’nin her köşesi 1 Mayıs kutlamalarının 1 Mayıs etkinliklerinin yapılacağı yerlerdir” dedi. 

“Önümüzdeki Yıllarda Meydanları Dolduracağız”

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle 1 Mayıs’ın sembolik olarak Taksim Meydanı ve dijital ortamlarda kutlanıldığını hatırlatan Arslan, salgının etkisini azaltmasıyla birlikte, gelecek yıl 1 Mayıs coşkusunun tüm üyelerimizle birlikte büyük meydanlarda gerçekleştirileceği müjdesini verdi.

 “Tüm Müslümanların Ramazan Bayramlarını Kutluyorum”

Bu yılki 1 Mayıs’ın Ramazan Bayramına denk gelmesiyle birlikte, işçilerin iki bayramı bir arada yaşayacaklarını belirten Arslan, “Yarın Ramazan Bayramı. Bayramın, kardeşliğin, dostluğun, dayanışmanın, barışın bir günü olmasını arzu ediyoruz. Tüm ülkemizin ve bütün Müslümanların Ramazan Bayramını tebrik ediyor, dayanışmamızı, kardeşliğimizi bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Genel Başkanımız Arslan ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz Taksim Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. 

HAK-İŞ İstanbul İl  Başkanı Mustafa İluk, Hizmet-İş Sendikamızdan Nevin Er, Gülseren Bozkurt, Öz Çelik-İş Sendikamızdan Ahmet Çolak, Öz Petrol-İş Sendikamızdan Uğur Evkuran, Öz Güven-Sen Sendikamızdan Hüseyin İpek, Öz Sağlık-İş Sendikamızdan Erdem Dinç, OLEYİS Sendikamızdan Banu Karaal HAK-İŞ 1 Mayıs Bildirimizi okudu. 

Genel Başkanımız Arslan bildirinin okunmasının ardından meydandan ayrılırken basın mensuplarına, emekçilere ve güvenlik görevlilerine karanfil vererek tüm çalışanların 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günlerini kutladı.



İLGİLİ DOSYALAR:

01 Mayıs 2022 11:24, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu