ARSLAN BRÜKSEL’DE EPSU 68. İCRA KURULU TOPLANTISINA KATILDI

05 Mayıs 2022 14:44, Haberler


ARSLAN BRÜKSEL’DE EPSU 68. İCRA KURULU TOPLANTISINA KATILDI

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 4-5 Mayıs 2022 tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Kamu Hizmetleri Federasyonu (EPSU) 68. İcra Kurulu Toplantısına katıldı.

İki buçuk yıl aradan sonra ilk defa fiziksel olarak gerçekleştirilen toplantıda Genel Başkanımız Arslan’a Dış İlişkiler Uzmanı Burhan Yıldız eşlik etti.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, İcra Kurulu’nda gündem maddeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Öz Sağlık-İş’in EPSU’ya üyeliğinin onaylandığının kabul edilmesini talep ediyoruz”

Bir önceki İcra Kurulu Toplantı tutanaklarına ilişkin konuşan Arslan, HAK-İŞ üyesi Öz Sağlık İş Sendikamızın EPSU’ya üyeliğinin onaylandığının kabul edilmesini talep etti.

EPSU Tüzüğüne göre üyelik talebinin İcra Kurulunda oylanarak kabul veya reddedildiğine ve EPSU İcra Kurulunda onaylanan taleplerin PSI İcra Kurulu’na da önerildiğine işaret eden Arslan, 24-25 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen EPSU İcra Kurulu’nda yapılan oylamada Öz Sağlık İş’in üyelik başvurusu onaylanmıştır. Ancak bu onay tutanaklara, “Diğer sendikalardan herhangi bir görüş gelmediği için Öz Sağlık-İş, Türkiye 30/11 ve 1/12 PSI Yürütme Kurulu'na önerildi” şeklinde yazılmıştır. Bu ifade, EPSU Tüzüğü’ne aykırıdır. Tutanaklarda Öz Sağlık İş’in üyeliğinin onaylandığının kabul edilmesini talep ediyoruz” dedi.

EPSU İcra Kurulu’nun Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaşın sendikalara etkilerine dair gündeminde, EPSU Başkan Yardımcısı Anatoly Domnikov’un saldırıya destek verdiği için görevden alınması ve EPSU üyesi Rus ve Belarus sendikalarının üyeliklerinin askıya alınmasını içeren yaptırımlar açıklandı.

Genel Başkanımız Arslan, gündem maddesindeki tartışmada Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı kınadıklarını ve Rus sendikaların üyeliklerinin askıya alınmasını desteklediklerini, ancak tamamen EPSU üyeliklerinden çıkarılmaları ve EPSU Başkan yardımcısının görevden alınması konusunda çekimser kaldıklarını söyledi.

Rusya sendikaları ile alt düzeyde bir iletişimin sürdürülmesi noktasında diyalog komitesi kurulması önerisinde bulunan Arslan, “EPSU Kongresi’ne kadar geçecek sürede üyelikleri askıya alınan sendikalar ile daha alt düzeyde bir görüşme gerçekleştirmeyi mümkün kılabiliriz. Biz, Rusya’daki sendikal hareketi ve çalışanları yalnız bırakmamalıyız. Bizim değerlerimizi benimsemeleri anlamında sendikaları cesaretlendirici birtakım yollar arayabiliriz” şeklinde konuştu.

“Göçmen krizini çözmemiz gerekiyor”

EPSU’nun 2019-2022 Çalışma Planının görüşüldüğü toplantıda da söz alan Arslan, İrlanda’da gerçekleştirilen EPSU Kongresi’nde HAK-İŞ/HİZMET-İŞ Sendikamızın sunduğu ve Göç, Yabancı Düşmanlığı, İslamofobi ve Kamu Hizmetlerini sunabilen Bağımsız Filistin Devleti konularında alınan kararlarla ilgili de bir konuşma gerçekleştirdi.

EPSU’nun göç konusunda aldığı kararların uygulanmasında zorluklar yaşadığını ifade eden Arslan, “2019-2021 tarihleri arasında 3 bin 949 göçmen Akdeniz’de boğuldu. Bu, büyük bir insanlık dramıdır. Maalesef göç konusunda Avrupa’da istediğimiz noktaya gelemedik. Birleşik Krallığa baktığımızda, ülkeye düzensiz olarak gelen göçmenlerin Ruanda’ya iade edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını görüyoruz. Türkiye ve AB arasında yapılan göçmen anlaşmasına da karşıyız. Bunların temel bir insan hakkı ihlali olduğunu düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Avrupa’da göçmenler konusunda ciddi bir kriz yaşanıyor”

Avrupa’da göçmenler üzerinde yapılan ayrımcılığa dikkat çeken Arslan, “Alman BILD Gazetesi tarafından araştırma kurumu Insa’ya yaptırılan anket sonucuna göre; katılımcıların yüzde 54’ü Ukrayna’dan gelen mültecileri Suriye’den gelen sığınmacılara yeğ tutmakta, yüzde 52’si kültürel yakınlığı, yüzde 49’u coğrafi yakınlığı, yüzde 40’ı geri dönüş perspektiflerini, yüzde 33’ü din aidiyetini, yüzde 30’u da sığınmacıların cinsiyet durumunu olumlu faktörler olarak görmektedir. Bir AB üyesi devletin Başbakanı Ukraynalı mültecileri “eğitimli, vasıflı ve akıllı” olarak nitelemekte, “Burada alışık olduğumuz ve ne yapacağımızı bilmediğimiz geçmişi belirsiz insanların yer aldığı mülteci dalgası yok” diyerek Avrupa’nın bakış açısını ortaya koymaktadır. İnsan haklarını esas alan Avrupa’da ciddi bir kriz yaşanıyor. Temel insan hakları konusunda, göç meselesine dair EPSU Kongresi’nde aldığımız samimi kararları gerçekleştiremedik. Aksine, durum Avrupa’da daha kötüye gitti” şeklinde konuştu.

Arslan, Avrupa’da artan ırkçılığa dikkat çekti

Arslan, Avrupa’da ırkçı aşırı sağ partilerin yükselişte olduğunu, bu partilerin ırkçı politikalarla göçmen karşıtlığını siyaset malzemesi yapmasını Avrupa’nın geleceği için endişe verici olarak değerlendirdi. 

Avrupa’da insan haklarının büyük anlamda zarar gördüğünü ifade eden Arslan, “Fransa’da yakın zamanda gerçekleşen genel seçimlerde göçmen karşıtlığı ve ırkçı siyasi söylemleri ile tanınan Marin Le Pen’in %41 gibi yüksek bir oy alması, genel olarak Avrupa’daki durumu resmediyor. Avrupa değerleri büyük anlamda zarar görüyor. Avrupa Konseyi’nin Haziran 2020'de yayımladığı İnternetteki Yasa Dışı Nefret Söylemleriyle Mücadele başlıklı rapora baktığımızda, 2020’de Avrupa internet ortamındaki nefret söylemlerinin yüzde 9,4'ünün İslâm karşıtı unsurlar içerdiğini görüyoruz. Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansının Haziran 2020’de yayımladığı ankette, Avrupa Birliği vatandaşlarının yüzde 22'sinin Müslümanlara komşuluk etmekten rahatsız olduğu, yüzde 21'inin ise başörtülü bir Müslüman kadını işe almak istemediği sonucu çıkmıştır. Avrupa’da son dönemlerde artan Müslüman karşıtlığı ve diğer ırkçı nefret suçları endişe verici oranda artıyor. Avrupa’nın bu sorunlarla yüzleşmesi ve çözüm bulması gerekiyor” diye konuştu.

Arslan, Filistin’e desteğimizi yineledi 

Arslan, 2019 EPSU Kongresinde Filistin konusunda alınan karalarla ilgili çalışma yapılmamasını eleştirdi.

Kamu hizmetlerini sunabilen Bağımsız bir Filistin için mücadelenin devam ettirilmesi gerektiğini belirten Arslan, şunları kaydetti: “2019 EPSU Kongresinde Filistin konusunda tarihi bir karara imza attık. Fakat geçen süre zarfında etkili bir çalışma yapılamadığını ve kongrede aldığımız kararları gerçekleştiremediğimizi görüyoruz. Bugün geldiğimiz noktada İsrail’in Filistin’e baskısı artarak devam ediyor. Ramazan ayında bile fanatik Yahudilerin eylemleri Mescidi Aksa’da çatışmalara sebep oldu. Gazze’de abluka ve illegal yerleşkeler kurulmaya devam etmekte. Bağımsız Filistin Devleti kurulması önündeki bütün adımlar tıkanmakta, ABD başta olmak üzere Filistin’e destekler azalmaktadır. Maalesef bağımsız bir Filistin Devleti kurulması talebinin yakın zamanda gerçekleşmeyeceğini görüyoruz.” 

“Kamu hizmetlerini sunabilen bağımsız bir Filistin için mücadelemizi devam ettirmeliyiz”

HAKİŞ Konfederasyonumuz ve Sendikalarımızın Filistin ile dayanışmasının kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Arslan, “Cenevre’de BM binası önünde bir protesto eylemi gerçekleştirdik. Kudüs’ün başkent ilan edilmesi kararından dolayı ABD ve İsrail’i kınadık. Geçtiğimiz yıl Gazze’de evleri bombalanan insanlar için yardım kampanyasını gerçekleştirdik. Yüzlerce aileye gıda yardımı yaptık fakat hala Filistin bizi ve desteğimizi bekliyor” dedi. 

Toplantıda Avrupa Birliği Sosyal Diyaloğu gündem maddesinde söz alan Arslan, “AB’nin gelişmiş sosyal diyalog sistemlerini Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerle paylaşması için EPSU’nun bir komite kurarak temel sorunların çözüm süreçlerine ilişkin tecrübelerini paylaşması gerektiğini söyledi.

Arslan, “AB üyesi olmayan ülkeler ve aday ülke sendikalar arasında büyük bir ayrım var. Türkiye AB’ye üye değil fakat biz sendikalar olarak AB kurumlarına üye olduk. AB dışındaki sendikalarla ayrı bir çalışma yapılması gerekiyor” dedi.



HABERE AİT GÖRSELLER :

05 Mayıs 2022 14:44, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu