HAK-İŞ İL BAŞKANLARIMIZ ANKARA’DA TOPLANDI

28 Haziran 2022 11:50, Haberler


HAK-İŞ İL BAŞKANLARIMIZ ANKARA’DA TOPLANDI

ARSLAN: “BİZ BİRLİKTE HAK-İŞ’İZ”

HAK-İŞ İl Başkanları “Biz Birlikte HAK-İŞ’iz” temasıyla 28-29 Haziran 2022 tarihinde Ankara’da toplandı. 

HAK-İŞ İl Başkanları toplantısının 28 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilen ilk gününe, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcılarımız Dr. Osman Yıldız, Yunus Değirmenci, Av. Hüseyin Öz, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, HAK-İŞ İl Başkanlarımız, Komite Başkanlarımız, uzmanlarımız ve basın mensupları katıldı. 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, HAK-İŞ İl Başkanları toplantısında HAK-İŞ’in büyük zorluklara karşın başarıyla yürüttüğü yarım asırlık mücadelesi, ilkeleri ve misyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arslan, HAK-İŞ’in yerli, milli, emekçilerin hak ve hukukunu koruyan, toplumun değerleriyle çatışmayan bir emek örgütü olduğunu belirterek, “HAK-İŞ’in ilkelerini bu toprağın değerleri oluşturuyor. Kurulduğumuz 1976’dan beri, bu toprağı emekçilerin arzu ettiği bir sendikal anlayışı savunuyoruz ve bunun gereklerine göre hareket ediyoruz. Çünkü 'Biz Birlikte HAK-İŞ'iz'” dedi.

Arslan, “HAK-İŞ çok güçlü bir sivil toplum örgütüdür. Bir medeniyet mücadelesi ve erdemli bir sendikal mücadele için gereken evrensel ve insani değerleri kendi inanç ve kültürümüzden elde ettiğimiz bütün müktesebatı içine alan önemli bir davanın adıdır” dedi. Arslan, kurucularımızdan başlayarak, HAK-İŞ’in bugünlere gelmesinde görev alan, emeği geçenlere böyle kutlu bir davayı bize mücadeleleri ile teslim ettikleri için teşekkür etti.

Arslan, “HAK-İŞ, Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından bir tanesidir. 21 sendikamız, 81 il başkanlığımız, 250 şube başkanımız ve şube yönetim kurulu üyelerimiz ile Türkiye’nin her yerinde örgütlenmeyi ve her iş kolunda sendikal yapıyı inşa etmeyi başarmış bulunuyoruz. 750 bine yakın üyemizle Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonlarından birisi olan HAK-İŞ, uluslararası alanda da çok önemli görevleri, çok önemli sorumlulukları üstlenmektedir” diye konuştu.

“HAK-İŞ’li Olmaya Davet Ediyoruz”

HAK-İŞ’in bugüne kadar önemli başarılara imza attığını ancak bundan sonra daha yapacak çok iş bulunduğunu ifade eden Arslan, “HAK-İŞ olarak bugünden sonra da bütün Türkiye’deki işçileri HAK-İŞ’te olmaya davet ediyoruz. Başarılarımız yeterli değil.  HAK-İŞ’i bekleyen işçilerimiz var. Sadece üye olanlar değil, sendikalı olmayanları da saflarımıza katmak gerekiyor. 750 bin üyemizin 7 milyon olmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

HAK-İŞ’in 46 yıllık onurlu bir mücadeleye sahip olduğunu ifade eden Arslan, “15 milyon işçinin çalıştığı bir ülkede 750 bin üyeyi yeterli göremeyiz. Biz, ‘ülkemizin, bölgemizin ve küremizin tüm mağdurlarının, bütün mazlumlarının bizden alacağı var’ anlayışıyla hareket ediyoruz. HAK-İŞ yeryüzünün bütün mazlumlarına borçludur. Borcumuzu ödemek mecburiyetindeyiz. Ülkemizin maalesef 13 milyondan fazla çalışanı sendikasız ve toplu sözleşmesiz olarak çalışıyor. Bu arkadaşlarımıza ulaşmamız, onları mücadelemize katmamız gerekiyor” dedi.

“HAK-İŞ, Uluslararası Sendikal Hareketin Güçlü Bir Aktörüdür”

HAK-İŞ’in yerli ve milli duruşuyla ülkemize diğer katan bir örgüt olmanın yanı sıra uluslararası sendikal hareketin de güçlü bir aktörü olduğunu kaydeden Arslan, “HAK-İŞ olarak 160 ülkede 365 konfederasyonun ve 210 milyon emekçinin üyesi olduğu ITUC başkan yardımcılığını yürütüyoruz. Hem ülkemizde hem de dünyada farklı bir sendikal anlayışı inşa etme mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi. Arslan, “Yeni hedeflere yürüme anlayışı bizim temel düsturumuz olmalı. Bu kutlu mücadelede daha fazla mücadeleye, inisiyatif geliştirmeye, dayanışmaya ve birlikte fedakarlık yapmaya ihtiyacımız var” dedi. 

HAK-İŞ’in taşeron mücadelesini başlatan, başarıyla yürüten ve sonuç alan bir çalışma yürüttüğünü belirterek, başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

“Mücadelemiz Devam Ediyor”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ile imza altına alınan kamu çerçeve protokolünü anımsatan Arslan, "Kamu çerçeve protokolünde imza altına aldığımız tüm maddeler için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Kamu Çerçeve Protokolü kapsamında KİT’lerde çalışan işçilerin kadroya geçirilmesini istiyoruz. Kamuda çalıştığı halde kapsama alınmayan yemekhanede çalışan, HBYS çalışanları, joker çalışanlar, kiralık araç şoförleri, %70 kapsamına girmeyenlerin kadroya geçirilmesini talep ediyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Belediye şirketlerinde çalışanların ilave tediyeden yararlanmasını, 6772 sayılı kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin kapsamına belediye şirketlerinde çalışanların da dahil edilmesini istiyoruz. Kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş hakkının verilmesi ve erken emekliliğin engellenmesi gibi özlük haklarına ilişkin sorunlarının çözülmesini istiyoruz. 2023’e kadar bunları tamamlamamız gerekiyor. Bu üç sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere, en kısa zamanda toplanıp çalışmayı bekliyor ve istiyoruz” diye konuştu.

“Üç Aydır Çağrı Yapıyoruz, Çağrımız Karşılık Buldu”

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına olan itirazımızı dile getiren Genel Başkanımız Arslan, tüm işçi sendikalarının üye sayısı oranında komisyonda temsil edilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, dünkü Kabine Toplantısı'nın ardından Komisyonun bir araya geleceğini açıkladığını anımsatan Arslan, bunun mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

HAK-İŞ olarak son üç aydır komisyonun toplanmasına yönelik çağrıda bulunduklarını hatırlatan Arslan, "Yaşanan yoğun fiyat hareketleri, yaşadığımız hızlı zamlar, önü arkası belli olmayan her gün değişen etiketler, fiyatlar, ocak ayında büyük umutlarla belirlediğimiz asgari ücreti anlamsız hale getirdi. Onun için bu çabamızın karşılık gördüğüne tanıklık etmek bizim için gurur kaynağı" diye konuştu.

Asgari ücretin, enflasyonun üzerinde bir rakama getirilmesi taleplerini yineleyen Arslan, toplu sözleşme sisteminde yer alan bütün işçilerin ücretlerinde bu yönde düzenleme yapılmasını istedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, bütün ücretlilerden bir yıl süreyle gelir vergisi alınmaması talebini de dile getirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonundan, asgari ücrete, belirlenen 6 aylık enflasyon üzerinde bir zam yapmasını beklediklerini ifade eden Arslan, "Bütün çalışanların ücretlerine özel olarak uygulanacak, onlara da aynı şekilde yansıyacak bir modeli gerçekleştirmeyi umut ediyoruz, istiyoruz ve bekliyoruz." diye konuştu.

Arslan, sendikalarımızın örgütlenme çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunarak, İl Başkanlıklarımızın bu örgütlenme çalışmalarında destek vermesini istedi. 

"HAK-İŞ Öncü Bir Sivil Toplum Kuruluşu"

Genel Sekreterimiz Eda Güner’de toplantının açılışında bir konuşma yaptı. Güner, HAK-İŞ‘in sendikal harekette ortaya koyduğu tüm modeller ile hem duruş, hem söylem, hem de eylem olarak öncü bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirti.

Güner, HAK-İŞ’in ulusal ve uluslararası sendikal harekete damga vuran, ilkleri gerçekleştiren bir konfederasyon olduğunu belirterek, “HAK-İŞ 750 bine yakın üyesi, 21 sendikası ve 81 il başkanlığıyla çok büyük bir ailedir. HAK-İŞ olarak biz hep diyoruz ki bizim iddialarımız, hedeflerimiz ve hayallerimiz var. Bizim birinci önceliğimiz sendikal mücadelemizdir. Sorunlara, sıkıntılara takılmadan, pes etmeden, dayanışmamızı sürdürerek mücadele edeceğiz diyen bir Genel Başkanımız var. Bu mücadele de Genel Başkanımızın ve HAK-İŞ Yönetim Kurulumuzun ortaya koyduğu kararlık ve şeffaflıkta HAK-İŞ’i farklı kılan unsurlardır. HAK-İŞ; sendikal harekette ortaya koyduğu tüm modeller ile hem duruş, hem söylem, hem de eylem olarak öncü bir sivil toplum kuruluşudur” dedi. 

Genel Başkan Yardımcımız Yunus Değirmenci bir selamlama konuşması yaptı. Değirmenci, HAK-İŞ’in bütün mağdur ve mazlumların yanında olma politikasına uygun olarak her zaman üyelerinin ve teşkilatının yanında olduğunu söyledi. 

“HAK-İŞ Olarak Zoru Başarmanın Keyfini Yaşıyoruz”

Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, “HAK-İŞ aidiyeti, Sendikal Hareket, Sendikal Örgütlenme ve HAK-İŞ Mücadelesi” konusunda yaptığı konuşmada, “Ortak aklı belirlemek için buradayız. Teşkilatımızı, genel başkanımız ile birlikte ilkelerimizi güçlendirmeye, hedeflerimizi devam etmeyi amaçlayarak geldik. Ülkemizin milli ve manevi değerlerini içine alan zorlu bir mücadele gerçekleştiriyoruz” dedi. 

“Temsil Gücü Çok Önemli”

Yıldız, Genel Başkanımızın liderliğinde yeni bir sürecin başladığını belirterek, “Yeni strateji ve hedefleri başkanımız ortaya koyuyor. 90 tane genel kurul kararımız bulunmaktadır. İddialı bir hareketin mensubuyuz. Temsil gücü HAK-İŞ için çok önemli” dedi.  

HAK-İŞ’in anlayışında yapıcı olmak, emek sarf etmek, alın teri dökmek olduğunu ifade eden Yıldız, “Sendikal iddiamızın temelinde hak ve özgürlük kavramı yer almaktadır. Örgütlenme, temsil, eğitim gibi konuları sendikal mücadelemiz ile iç içe hayata geçiriyoruz” diye konuştu. 

“Türkiye’nin ve Dünyanın HAK-İŞ’e İhtiyacı Var”

Yıldız, “Bizim politika üretme kültürümüz, irademizi ortaya koyma kültürümüz, başkalarını anlama ve işbirliği yapma kültürümüzü herkes görüyor. Türkiye’nin ve dünyanın HAK-İŞ’e ihtiyacı var. Nerede bir sorun var ise HAK-İŞ orada. Deprem, yangın, sel, felaket her konuda bizler varız. Türkiye’nin HAK-İŞ’e ihtiyacı var. HAK-İŞ’in duruşu, adı ve ilkeleri her ilimizde fark edecektir” diye konuştu. 

Öz: “Büyük Bir Kadro Mücadelesi Yürüttük”

Genel Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Öz, “Sendikal Mevzuat Güncel Sorunlar ve HAK-İŞ Yaklaşımı” konusunda yaptığı konuşmada, HAK-İŞ’in yürüttüğü kadro mücadelesine ve sonrasında yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öz, “HAK-İŞ olarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin insan onuruna yakışır ücret ve sosyal haklara sahip olması için büyük bir kadro mücadelesi yürüttük. Bizim mücadelemiz sonucu arkadaşlarımızın sürekli işçi kadrolarına yerleştirildiler. Bu başarıdan dolayı Konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın örgütlerini ayrı ayrı tebrik ediyorum” dedi. 

696 sayılı KHK ile kadro kapsamına alınan işçilerin zorunlu emeklilik ve ilave tediye konularında maruz kaldıkları talihsiz uygulamalara değinen Öz, uygulamaların Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

“Teşkilatımız Yeni Döneme Hazır olmalı” 

Öz, çalışma şekilleri ve yöntemlerinin değiştiğini, dijitalleşmenin önemli bir kavram olarak hayatımıza girdiğini belirterek, “Çalışanları yeni dönemin ruhuna uygun şekilde hazırlamamız gerekmektedir. Bu yeni dönemin ruhuna uygun olarak teşkilatımız ve üye arkadaşlarımızı hazır hale getirmeliyiz” diye konuştu. 

Kurumsallaşmanın ve kurumsal yapıyı oluşturmanın önemine değinen Öz, “HAK-İŞ’i güçlü ve kurumsal bir yapı haline getirmeliyiz. HAK-İŞ’i geleceğe hazırlamak durumundayız” dedi. 

Öz, İl Başkanlarımızın 696 sayılı KHK, kıdem tazminatı, asgari ücret ve gelir vergisine ilişkin sorularını yanıtladı. 

İl Başkanları toplantımızda, Sendikal Mücadelede HAK-İŞ’in Çalışmaları konusunda HAK-İŞ’in daimi komitelerinin yürüttüğü çalışmalara ilişkin komite başkanlarımız sunum gerçekleştirdi. 

28 Haziran 2022 11:50, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu