LÜBNAN CGTL BAŞKAN VE HEYETİNİ HAK-İŞ’TE AĞIRLADIK

02 Kasım 2022 14:16, Haberler


LÜBNAN CGTL BAŞKAN VE HEYETİNİ HAK-İŞ’TE AĞIRLADIK

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 2 Kasım 2022 tarihinde, Lübnan Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGTL) Başkanı Bechara El-Asmar ve beraberindeki sendikal heyeti HAK-İŞ’te ağırladı.

HAK-İŞ ve CGTL arasındaki ikili işbirliği anlaşması çerçevesinde gerçekleştirilen programa, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, Genel Sekreterimiz Eda Güner, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, CGTL Konfederasyonu Genel Başkanı Bechara El-Asmar ve beraberindeki heyet ile uzmanlarımız ve basın mensupları katıldı.

“Köklü İlişkilerimiz Var” 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Lübnan işçi hareketinin sendikal olarak çok köklü bir hareket olduğunu belirtirken, CGTL'nin çok zor bir coğrafyada, zor bir ülkede demokratik, özgür, serbest bir sendikal hareketi ayakta tuttuğuna dikkat çekti. Arslan, "CGTL bir uzlaşma zemini üzerinde oluşturulan yönetim yapısına da sahip. O nedenle de gerçekten kendilerini kutluyorum. Zor bir ülkede, zor bir coğrafyada sendikal hareketi güçlü bir şekilde temsil ediyorlar, bağımsız bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar. Tabii ki HAK-İŞ olarak bu konfederasyonla köklü ilişkilerimiz var” dedi. 

“Tarihi Ziyaret” 

Arslan, Konfederasyonlar arasındaki işbirliğini daha da güçlendireceklerini belirterek, "Sadece konfederasyon düzeyinde değil sendikalarımız düzeyinde de bunları geliştiriyoruz. İnanıyorum ki bunları diğer sendikalar için de geliştireceğiz. Aslında bu ziyaret, tarihi bir sürecin hemen önünde gerçekleşen bir ziyaret. Çünkü kasım ayının ortalarında uluslararası sendikalar konfederasyonunun (ITUC) Avustralya'da beşinci kongresi var. Bu kongre için hazırlık çalışmalarımız devam ederken Lübnanlı kardeşlerimizin Türkiye'de bulunması bizim için önemli" diye konuştu.

“Uluslararası Sendikal Hareketin Saygın Bir Üyesiyiz”

Genel Başkanımız Arslan, HAK-İŞ’in dünya sendikal hareketinin güçlü ve etkin bir üyesi olduğunu belirterek, “HAK-İŞ, ITUC, ETUC ve TUAC gibi uluslararası sendikal hareketin saygın ve aktif bir üyesidir. Aynı zamanda ITUC Başkan yardımcılığı görevini de yerine getiriyoruz. Dünya sendikal hareketinin güçlü, etkin bir üyesi olarak bölgemizdeki sendikal hareketlerle de iş birliğini önemsiyoruz ve bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi. 

Hem uluslararası alanda hem de bölgesel alanda bu ilişkileri geliştirirken ayrıca ikili iş birliklerine de son derece önem verdiklerini söyleyen Arslan, ikili ilişkilerinin en güçlü olduğu konfederasyonlardan birisinin de CGTL olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıllarda Lübnan’da meydana gelen patlamadan sonra HAK-İŞ’in hemen CGTL ile temasa geçtiğini ve yardım sağladığını anımsatarak, “Patlamadan sonra CGTL binası kullanılamaz haldeydi. HAK-İŞ olarak bu binanın tekrar kullanılması için maddi manevi desteğimizi sağladık ve konfederasyon binasının kullanılması için etkin bir misyon üstlendik” dedi. 

“Filistin Konusunda Dayanışma İçindeyiz”

Arslan, Lübnan’a Filistin davasına vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür ederek, “Lübnanlılar direnmekte ve İsrail’e karşı mücadele vermekteler. Lübnan, Filistinli kardeşlerimize ev sahipliği yapıyor. En büyük kamplardan birisi Beyrut’ta bulunuyor.  Bir ülke için vatan ne demek, bağımsızlık, özgürlük ne demek orada görüyorsunuz. Beyrut ve Lübnan Filistinliler için siyonist devlete karşı direniyor. Filistin ile dayanışma için Lübnan’a gittik. Orada bulunan kardeşlerimize desteği ve sevgisi için teşekkür ederim. Filistin konusunda tam bir dayanışma içindeyiz” dedi. 

HAK-İŞ ve CGTL arasındaki işbirliğinin önemine işaret eden ve bu işbirliğinin daha da güçlendirileceğini söyleyen Arslan, “Lübnan ve Türkiye’de daha yapacak çok işimiz var. Tarih bize böyle büyük bir sorumluluk veriyor” dedi. 

“Her Zaman Lübnan'daki İşçi Hareketinin Yanında Yer Aldınız"

CGTL Başkanı El-Asmar da konuşmasında, Lübnan ile Türkiye arasında yüzyıllar öncesine uzanan dostluğa işaret etti.

Lübnan'ın neredeyse her köyünde, her kasabasında, aynı zamanda Osmanlı döneminde inşa edilen saraylarda Türk bayrağının dalgalandığını ifade eden El-Asmar, “Türkiye'nin varlığı Lübnan ile olan iyi ilişkiler çerçevesinde devam etmektedir. Aynı zamanda sendikalar arasındaki ortak ilişkilerde de bunu görmekteyiz. Tabii bu ilişkilerin insani ve aynı zamanda işçi hakları boyutu da söz konusu. Bu ilişkiler şüphesiz Türk ve Lübnan halkları arasındaki köprülerin uzanmasına ve köprülerin birbiriyle bağlantı sağlamasına da yol açmaktadır" diye konuştu.

İki ülke arasında sendikal ilişkilerin daha ileri götürülmesini istediklerini ifade eden El-Asmar, "Lübnan Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu için yapmış olduğunuz her şey için teşekkür ediyoruz. HAK-İŞ, her zaman Lübnan'daki işçi hareketinin yanında yer aldı. Aynı zamanda Filistin işçi hareketinin yanında yer aldığınızı da çok iyi hatırlıyorum" dedi.

Toplantıda, Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız ve Genel Sekreterimiz Eda Güner de selamlama konuşması yaptı. 

Genel Başkan Yardımcımız Dr. Osman Yıldız, iki konfederasyonunun da ikili işbirliği anlaşması çerçevesinde eğitim semineri için biraraya geldiğini belirterek, “Karşılıklı bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Dayanışmamızı gösteriyoruz. Hedefimiz birlikte büyümektir” dedi. 

Programda, "Toplu İş Hukuku, Toplu Sözleşme ve Müzakere Teknikleri, İşyeri Uygulama Deneyimleri ile Sendikal Hareket, Hedefler, Strateji, Sosyal Adalet, Demokrasi, Kültür-Medeniyet-Sendika: Yeni ve Etkin Sendikacılığı İnşa Etmek" konularının ele alındığı bir eğitim programı gerçekleştirildi. Program kapsamında HAK-İŞ Hukuk Müşaviri  Av. Hamdi Abdullah Koçoğlu, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin ve Uzmanımız Elif Yıldırım sunum yaptı. 

Program hediyeleşme ve fotoğraf çekimi ile son buldu.


HABERE AİT GÖRSELLER :

02 Kasım 2022 14:16, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu