ARSLAN, 10. YILINDA 6356 SAYILI KANUNU DEĞERLENDİRDİ

04 Kasım 2022 18:02, Haberler


ARSLAN, 10. YILINDA 6356 SAYILI KANUNU DEĞERLENDİRDİ

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 4 Kasım 2022 tarihinde, “10. Yılında 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun Değerlendirilmesi Toplantısı”na katıldı.

Genel Başkanımız Arslan, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Derneği tarafından İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Toplantıya Hizmet-İş Sendikamızın Genel Sekreteri Oğuz Aksoy, Avukatlar Kürşat Kaya ve Muhammed Nurbaki Türkay ile sosyal taraf temsilcileri katıldı. 

Genel Başkanımız Arslan, 6356 Sayılı Kanunun yürürlüğe girişinin 10. yılında işçi-işveren ilişkilerini değerlendirdi.

“Kanunun Çıkması İçin Büyük Çaba Sarf Ettik”

6356 Sayılı Kanunun çıkacağı dönem üçlü kurul oluşturulduğunu ve herkesin kendi ilkelerini bir kenara koyarak çalıştığını ifade eden Arslan; “Kanunun 10. yılında, bu kanunun çıkması sırasında aktif olarak, bizzat içerisinde bulunduğumu belirtmek isterim. Bu yasa yüzde 95 uzlaşmayla çıktı. Krizlerin çözümü konusunda da her birimiz kendi tercihlerimizi, kendi özelliklerimizi bir kenara koyarak bu yasanın çıkması konusunda önemli bir çaba sarf ettik ve bu çabaları tespit etmemiz gerekiyor” dedi.

Üyelik ve istifada noter şartının kaldırılması ve yüzde 10 barajının aşağı çekilmesinin önemine değinen Arslan, “Örgütleneceğimiz bazı yerlerde noter ücretini bulamadığımız için örgütlülüğümüzü ertelemiştik. Bugün çok şükür bu sistemi e-devlet üzerinden gerçekleştirebilme imkânımız var” dedi.

“Kararlarımızı Emekçilerin Korunması Üzerine İnşa Etmeliyiz”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in, “Sermaye ve emeği eşit göremeyiz. Emek, korunması gereken bir husustur” sözlerini anımsatan Arslan, “Sayın Bakan’ın bu yaklaşımını da bu mevzuatın tartışılmasını da bizim gözden kaçırmamamız lazım. Uygulayıcılar olarak esasen işçi-işveren ilişiklerini her alanda 2 eşit yapı olarak değil, emekçilerin, çalışanların korunması üzerine kararlarımızı inşa etmemiz, tartışmaları bunun üzerine yapmamız gerekiyor” diye konuştu. 

Kıdem Tazminatı Konusu

Arabuluculuk sisteminin kıdem tazminatı gibi işçi haklarına zarar verip işverenlerin lehine sonuçlandığını vurgulayan Arslan, “Arabuluculuk sistemi konusu, bizim son derece üzüldüğümüz, her ne kadar rakamlar arabuluculuk sistemi ile pek çok davanın sonuçlandığını söylese de biz, bu sistemin ihtiyari olması gerektiği konusundaki haklılığımızı bugün çok daha iyi görüyoruz. Maalesef, işverenlerin gündeminden kıdem tazminatı kalktı. Çünkü arabuluculuk sistemiyle çalışanların kıdem tazminatı hakları büyük ölçüde işverenlerin lehine oranlarda kaybedildi. Bugün, işverenlerden kıdem tazminatı konusunda hiçbir şikâyet duymuyoruz. Arabuluculuk sistemi, aslında dolaylı yoldan kıdem tazminatı haklarımızı, kıdem tazminatlarımızın önemli bir bölümünü ortadan kaldırdığı için üzüntülüyüz” dedi. 

“YHK’nın Prensip Kararları Konusunda Bir Kısım İtirazlarımız Var”

Arslan, YHK’nın olağanüstü dönemlerde büyük sorumluluklar aldığına, özellikle grev yasaklarında ve grev ertelemelerinde Yüksek Hakem Kurulu’nun zorunlu tahkim olarak görev yaptığına dikkat çekerek, “Ancak son yıllarda YHK’nın prensip kararları konusunda bir kısım itirazlarımız var” dedi. Arslan, Kamu Çerçeve Protokolleri ile kamuda çalışan işçilerin ücretleriyle ilgili bir skala, sistem getirilmesine karşın, YHK’ya giden dosyalarda Kamu Çerçeve Protokolü’ndeki çerçevenin bile altında kalan düzenlemelerle karşı karşıya kalındığını söyledi. Arslan, YHK’nın verdiği kararın, nihai karar olduğuna da dikkat çekerek, bu konuda yeniden bir değerlendirme yapılması talebinde bulundu. Arslan, YHK’nın sosyal tarafların, sendikaların bu konudaki taleplerini de dikkate alacak bir düzenlemeye gitmesi gerektiğini söyledi. 

Sendikal Örgütlenmenin Önemine Dikkat Çekti

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, iş kazalarının önüne geçebilmek için sendikal örgütlenmenin önemli olduğunun altını çizdi. Arslan, “İş kazalarının önlenmesi, ölümlü iş kazalarının ortadan kaldırılması için sendikal örgütlenme önemli bir argüman olarak bulunuyor. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi ve sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması hususunda biz birlikte çalışma yapmaya varız. Var olan kazanımlarımızı, elde ettiğimiz imkânlarımızı daha ileriye taşımak, eksiklerimizin ortadan kaldırılması konusunda da birlikte çalışmayı istiyoruz” dedi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

04 Kasım 2022 18:02, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu