ITUC VE ETUC HEYETİNDEN TÜRKİYE'YE GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ

13 Nisan 2023 22:22, Haberler


ITUC VE ETUC HEYETİNDEN TÜRKİYE'YE GEÇMİŞ OLSUN ZİYARETİ 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem dolayısıyla ülkemize geçmiş olsun ziyaretinde bulunan ITUC ve ETUC temsilcileri ile biraraya geldi. 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 13 Nisan 2023 tarihinde, ITUC-AP Organizasyon Direktörü Toshi Hayashi, ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch, ETUC Özel Danışmanı Patrick Itschert, PERC İcra Sekreteri Anton Leppik ile Türkiye’den işçi ve memur konfederasyonları ile biraraya geldi. Toplantıya Uluslararası İlişkiler Koordinatörümüz Merita Yıldız ile uzmanlar da katıldı.

“Uluslararası Sendikal Hareketin Desteği Bize Büyük Moral Veriyor"

Genel Başkanımız Arslan, uluslararası sendikal hareketin 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde gerçekleşen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem sebebiyle verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, 3 gün sürecek temaslarda depremden etkilenen bölgeye gerçekleştirilecek ziyaretlerin moral olacağının altını çizdi. 

Arslan, “Umarım bu toplantımız ve birkaç gün içerisinde yapacağımız toplantılarla depremin getirdiği zorlukları, acıları, sıkıntıları bir nebze olsun hafifletebilecek somut adımlar atma imkânımız olabilir. Uluslararası sendikal hareketin desteği bize büyük bir moral veriyor. Elbette ki bütün sorunlarımızı çözemez. Elbette ki bütün taleplerimiz karşılanamaz. Ancak ilk andan itibaren hem ITUC ve ITUC-AP hemde ETUC ile sık sık görüşerek zaman zaman konuşarak ne yapabiliriz soruları gündemdeydi. Yardım konusundaki çabalarınız özellikle buraya gelmiş olmanız çok değerli çok kıymetli” dedi.

"Depremin İlk Anından İtibaren HAK-İŞ Büyük Mücadeleler Veriyor"

Depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren HAK-İŞ’in seferber olduğunu belirten Arslan, HAK Arama ve Kurtarma Umut Timimizin ilk andan itibaren sahada arama ve kurtarma faaliyetleri yürüttüğünü, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi ile birlikte depremden etkilenen bölgeye ziyaret gerçekleştirerek ilk anda yapılması gereken çalışmaların kararlaştırıldığını, Konfederasyonumuzda Olağanüstü Başkanlar Kurulu gerçekleştirerek acil bir fon oluşturulduğunu ve bölgenin ihtiyacı olan malzemelerin temini için ilk etapta 15 Milyon TL tutarında ayni yardım gönderildiğinin altını çizdi. Üyelerimizin yaralarını sarabilmek için bugüne kadar 250 Milyon liranın üzerinde nakdi yardım yapıldığını dile getiren Arslan, konfederasyonumuz ve üye sendikalarımızın bu konuda yardım yapmak için seferber olduğunu ifade etti.

"Bölgenin İhtiyaçlarına Yönelik Çalışmalar Gerçekleştiriyoruz"

Deprem bölgesi ile ilgili çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Arslan, 8 Mart Dünya kadınlar günü kapsamında 3 Tır kadın hijyen ve iç giyim malzemelerinin dağıtımın yapıldığını, depremden etkilenen bölgelerden ülkemizin dört bir yanına gelen depremzede üyelerimizin kalacak yerler ayarlanması için otel ve evler başta olmak üzere birçok hizmetin gerçekleştirilmeye devam edildiğini ve bununla birlikte psiko-sosyal çalışmalarında sürdüğünü belirtti.

"Çalışanların Hakları Konusunda Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz"

Arslan, hem kamu hem sivil toplum örgütleri olarak ilk günden itibaren büyük mücadeleler verildiğini söyledi.  Arslan, deprem bölgesindeki üyelerimizin ve çalışanların işten çıkarılmalarının önüne geçebilmek adına HAK-İŞ olarak hükümet ile görüşüldüğünü ve pandemi dönemindeki gibi kısa çalışma hizmetinden faydalanılması için öneri sunulduğunu anımsatarak, bu önerinin hükümet tarafından kabul edilerek işçilerin kısa çalışmadan yararlandırıldığını, yararlanamayanlara da nakdi yardım yapıldığının altını çizdi.

Çalışma hayatında sorunlar yaşanmaması için HAK-İŞ’in bölgeye dair her geçen gün hükümetle ve bakanlıklarla görüştüğünü ve çözüm önerileri sunduğunu belirten Arslan, kıdem tazminatı başta olmak üzere işçilerin kazanılmış haklarının verilmesi yönünde devlet teşviklerinin arttırılmasının önemli olduğuna değindi.

"Uluslararası Kuruluşların Gerçekçi Adımlar Atması Önemli"

Arslan, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin çok güçlü olduğunu ancak karşılaşılan afet boyutunun ülkeler üstü olduğunu belirterek, AB, BM ve Dünya Bankası gibi kuruluşların yardım kampanyası düzenlediğini ancak sembolik rakamların söz konusu olduğunu, bunun yerine gerçekçi ve kalıcı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

ETUC Genel Sekreteri Esther Lynch, Türkiye’nin bu zor günlerinde uluslararası sendikal hareketin bütün konfederasyonlara yardımcı olmak için bu ziyaret programını düzenlediğini belirterek, gerçekleşecek olan ETUC kongresinde Türkiye’de yaşanan felaket için bir bölüm ayırılacağını ve bütün başkanlara söz verileceğini, uluslararası duyarlılığı artırmak için özel etkinliklerde bulunacaklarını ifade etti.

HABERE AİT GÖRSELLER :

13 Nisan 2023 22:22, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu