DEĞİRMENCİ; “BU BELGE, KENDİNE İNANAN, GÜVENEN KADINLARIN BELGESİ OLMALIDIR”

04 Ekim 2023 13:16, Haberler


HAK-İŞ KADIN STRATEJİ BELGESİ ÇALIŞTAYINI GERÇEKLEŞTİRDİK

DEĞİRMENCİ: “BU BELGE, KENDİNE İNANAN, GÜVENEN KADINLARIN BELGESİ OLMALIDIR”

Genel Başkan Vekilimiz Yunus Değirmenci, 4 Ekim 2023 tarihinde HAK-İŞ Genel Merkezi’nde düzenlenen HAK-İŞ Kadın Strateji Belgesi Çalıştayına katıldı. Değirmenci, “Bu belge, kendine inanan, güvenen kadınların belgesi olmalıdır. Bu strateji belgesi, çalışma hayatının gerçekleriyle, Türk toplumunun ana kodlarıyla, sendikal yaşamın mücadele ruhuyla harmanlanarak hazırlanmalıdır” dedi.

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 2024-2028 yıllarını kapsayan hedef ve stratejilerini belirlemek üzere HAK-İŞ Kadın Strateji Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaya Genel Başkan Vekilimiz Yunus Değirmenci’nin yanı sıra, Genel Sekreter Yardımcımız ve Kadın Komite Başkanımız Fatma Zengin, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gonca Bayraktar Durgun, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aliye Uslu Üstten, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Rekabet ve İnovasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Sarıtaş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Kürşat Tutar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinden Oğuz Göksu Sendikalarımızın Kadın Komite Başkan Yardımcıları ve üyeleri, Hukuk Müşavirleri ile uzmanlar ve basın mensupları katıldı. Değirmenci, AB KİK toplantısı için yurtdışında bulunan Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın selamını ileterek başladığı konuşmada, çalıştayın düşünce dünyamızda, kalbimizde, ruhumuzda, sendikal harekette, yeni bir dönemin başlangıcı olması dileğinde bulundu. Değirmenci, kadın hakları konusunda hassasiyetlerini ortaya koyan, HAK-İŞ’te kadın haklarını genel bir politikaya oturtan Genel Başkanımız Mahmut Arslan başta olmak üzere,  bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederken, çalıştayda görev alacak akademisyen ve kadın temsilcilere kadınlara başarılar diledi.

“Emniyet Genel Müdürlüğümüze Gerçekleştirilen Terör Saldırısını Lanetliyoruz”

Genel Başkan Vekilimiz Değirmenci, geçtiğimiz Pazar günü, Emniyet Genel Müdürlüğü’müz önünde bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından gerçekleştirilen hain terör saldırısını lanetleyerek, kınadı. Değirmenci, “Pazar günü Emniyet Genel Müdürlüğümüze gerçekleştirilen terör saldırısını lanetliyor, aynı teröristler tarafından Kayseri-Develi'de alçakça şehit edilen hemşehrime Yüce Allah'tan rahmet, yaralı polislerimize acil şifalar diliyor, terörü ve terör destekçilerini şiddetle kınıyorum. Bu vesileyle vatanımız için gül bahçesine girer gibi toprağa düşen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize sağlıklı ömürler diliyorum” dedi. Değirmenci, “HAK-İŞ olarak, isimleri farklı olsa da amaçları aynı olan, ülkemizin huzuru, birliği ve beraberliğini hedef alan terörü ve terörün her türlü uzantısını lanetliyoruz” dedi.

“Yüzyıllardır Kadınlar, Çocuk, Yaşlı ve Engellilerle Birlikte Dezavantajlı Gruplarla Anılıyor”

Dünyanın ve ülkemizin ekonomi, sağlık, güvenlik gibi konular başta olmak üzere çok zorlu bir dönemden geçtiğine vurgu yapan Değirmenci, “Salgınların, kuraklığın, savaşların kol gezdiği yeryüzünde, savunmasız ve masum insanların da, maalesef bu kötü olaylardan nasibini aldığını görüyoruz” dedi.

Yüzyıllardır kadınların, çocuk, yaşlı ve engellilerle birlikte dezavantajlı gruplarla anıldığını ve bu durumun üzücü olduğunu belirten Değirmenci, ‘Cennet annelerin ayakları altında’ diyerek bizlere cennetin anahtarının adresini gösteren bir Peygamberin ümmeti olan özellikle Müslüman ülkelerde, kadın haklarının tabir-i caizse ayaklar altına aldığını görmenin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Ülkemizde, kadınlarımızın, kimi zaman bireysel hak ve özgürlüklerinin hedef alındığını, kimi zaman ev ve işyerlerinde baskı ve şiddete maruz kaldıklarının altını çizen Değirmenci, çalışma hayatında düşük ücretlere ve düzensiz istihdam şekillerinden iş ve aile hayatının birbiriyle uyumlu hale getirilememesine, görev dağılımdaki adaletsizlikten ayrımcılığa maruz kalmalarına kadar bir çok sorunun kadının çalışma hayatında var olmasını engelleyen unsurlar olarak karşımıza çıktığını ifade etti.

“HAK-İŞ Olarak, Büyük Bir Hassasiyetle Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz”

Değirmenci, kadınların işgücüne katılabilmelerinin ve iş hayatında varlıklarını sürdürebilmelerinin önündeki sorunların ortadan kaldırılması için HAK-İŞ olarak, büyük bir hassasiyetle çalışmaların sürdürüldüğünü belirterek “Kadın çalışanların çalışma koşullarını iyileştirmek için adımlar atıyoruz. Kadınların çalışma hayatına katılımlarını destekleyen projeleri hayata geçiriyor, kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlara çözümler üretebilmek için çalışmalar yapıyoruz” dedi 

HAK-İŞ Olarak Eğitimlerimize Devam Edeceğiz

Değirmenci, HAK-İŞ’in hayata geçirmiş olduğu projelerle birlikte, neredeyse Türkiye’nin her yerindeki üyelerimize Cinsiyet Algısı, Mobbing, İş ve Aile Yaşamının Uyumlaştırılması, Cinsiyet Eşitliği Alanında Uluslararası Referanslar, İletişim Becerileri, Sendikal Hayatta Kadın Temsili, Toplu İş Sözleşmesi Müzakere Teknikleri, Çalışma Yaşamında Kadın Hakları ve Hukuksal Referanslar hakkında eğitimlerin verildiğini ve eğitimlerin hız kesmeden devam edeceğini belirtti.

Kadınlara yönelik olarak yapmış olduğumuz çalışmaların sonucunun rakamlara yansımış olduğunu vurgulayan Değirmenci, “2023 yılı itibariyle 21 üye sendikamızın 19’unun Genel Merkez ve Taşra teşkilatında Kadın Komitesi yapılanmaları kurulmuştur. 2009 yılında ise HAK-İŞ olarak, kadın üye sayımız 9 bin iken, günümüzde bu sayı 220 bini aşmıştır. Ortaya koyacağımız projelerle ve çalışmalar sayesinde HAK-İŞ’in artan üye sayısına paralel olarak, kadın üye sayımızın daha da artacağına olan inancım sonsuzdur” dedi.

“Emekçi Kadınların, Geleceğin Erdemli Sendikal İnşasında Önemli Rol ve Katkıları Olacak”

Emekçi kadınların, geleceğin erdemli sendikal inşasında önemli rol ve katkıları olacağına inandığını dile getiren Değirmenci, “Fıtratta farklılık - haklarda eşitlik çerçevesinde kadınların çalışma hayatına katılımlarının artırılmasına yönelik çalışmalar yapıyor, politika ve öneriler geliştiriyoruz” dedi.

HAK-İŞ, Ulusal ve Uluslararası Alanda Öncü Rol Üstleniyor

HAK-İŞ olarak, Konfederasyonumuzun ve Üye Sendikalarımızın kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, kadın odaklı politikaların artırılması öncelikli hedeflerimiz arasında yer aldığını vurgulayan Değirmenci, bu kapsamda çalışmaların ulusal ve uluslararası alanda öncü rol üstlendiğini belirtti.

Konfederasyonumuzun 2015 yılında Kadın Komitesi öncülüğünde dört yıllık hedefleri belirleyen Kadın Strateji Belgesi’nin hayata geçirildiğini ifade eden Değirmenci, 2019-2023 strateji belgesindeki tüm hedeflerin gerçekleştirildiğini, bu çalıştay ile önümüzdeki dönemi içinde barındıran yeni strateji belgesinin bu konuda önemli olduğuna değindi.

Strateji Belgesinin Bir Ruhu Olmalı

Hazırlanacak olan strateji belgesinin bir ruhu olması gerektiğinin altını çizen Değirmenci, “ Bu strateji belgesinin, bir ruhu olmalıdır. Bu, kadınının gerçekten hak ettiği değere kavuşması için çırpınan bir ruhtur.  Bu belgeyi gören başta erkekler olmak üzere herkes, çalışma hayatına ve sendikal yaşama kadınların tabir-i caizse gümbür gümbür geldiğini hissetmelidir. Bu belge, kendine inanan, güvenen kadınların belgesi olmalıdır. Bu strateji belgesi, çalışma hayatının gerçekleriyle, Türk toplumunun ana kodlarıyla, sendikal yaşamın mücadele ruhuyla harmanlanarak hazırlanmalıdır” dedi.

Ülkemizdeki zorlukların ve engellerin farkında olduğunu ancak engellerin aşılmak için olduğunu belirten Değirmenci, çalışmalara yön verirken tüm bu olumsuzlukları ve Türk çalışma hayatındaki kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm olacak, yollarına ışık tutacak bir strateji belgesinin ortaya koyulmasının önemli olduğunu vurguladı.

Genel Sekreter Yardımcımız ve Kadın Komite Başkanımız Fatma Zengin, HAK-İŞ Kadın Strateji Belgesi’nin içeriği ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Genel Sekreter Yardımcımız ve Kadın Komite Başkanımız Fatma Zengin 2019-2023 strateji belgesi kapsamında bir çok hedefimizi yerine getirdiklerini HAK-İŞ’in ve Sendikaların Kurumsal Kapasitelerinin ve Kadın Odaklı Politikalarının Geliştirilmesi konusunda büyük bir çaba sarf ettiklerini belirti.

Zengin” Öncelikle Kadın üye sayımızı artırdık. 2009 yılında 9 bin olan Kadın Üye sayımız 2023 ocak ayı itibariyle 205 binlere ulaşmıştır.

Türkiye’nin bir çok ilinde eğitim programları gerçekleştirdik. Kadın Çalışmaları konusunda şu ana kadar yaklaşık 2500 kadın ve erkek üyelerimizin farkındalığını artırdık. Kadınların sorunlarının çözümüne ilişkin işbirliği ve farkındalık modellerinin geliştirdik.

Sendikacı kadın liderlerin sayısının artırılmasına dair sosyal, kültürel ve kişisel gelişim faaliyetleri yapılması konusunda çalışmalar yaptık. Sendikalarımızın karar alma mekanizmalarında Kadın yönetici sayısı artırarak HAK-İŞ Denetleme Kurulunda 1, HAK-İŞ Başkanlar Kurulunda 2, HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar kurulunda 12 Yönetici kadın yer almasını sağladık. Konfederasyonumuzun ve sendikalarımızın genel kurul kararlarında ve tüzüğünde kadın çalışmalarını, kadınların sendikal faaliyetlere ve karar alma süreçlerine katılımını artırmaya yönelik teşvik edici hükümler eklenmesini için gerekli çalışmaları yaptık” dedi.

Zengin, her sene HAK-İŞ Kadın Komitesi öncülüğünde, HAK-İŞ Kadın Çalışmaları Anketi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü etkin ve kadınların toplumdaki statülerini artıracak, toplumun farkındalığı geliştirecek bir çok alanda faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirti.

Zengin “Her sene HAK-İŞ Kadın Komitesi öncülüğünde, HAK-İŞ Kadın Çalışmaları Anketi yapıyoruz. Bu anket sonucunda Kadın üye sayımızı, Sendikalarımızım Kadın çalışmalarını ve hedeflerimizi takip ediyoruz.8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü etkin ve yaygın çalışmalarla her sene faaliyetlerimizi artırarak kutluyoruz. Bu toplantılarımızın sonunda çıktılarımızı sendikalarımız ve kamuoyu ile paylaşıyoruz. Uluslararası arenada Kadın temsilci sayımızı artırıyoruz. Uluslararası Kadın Çalışmalarımızı işbirlikleri ile güçlendiriyoruz. Toplu iş sözleşme maddelerimize iş, aile ve Sosyal yaşamın uyumlaştırılması konusunda maddeler ekliyoruz. Toplu İş sözleşmesi müzakerelerinde kadın temsilcilerinin olması bu anlamda çok önemli, Kadın temsilci sayılarımızı artırmaya devam ediyoruz ”dedi.

 Zengin, HAK-İŞ olarak Kadın Odaklı Politikaların Geliştirilmesi konusunda Ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalarına devam edeceklerini belirti.

Açılış toplantısının ardından, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gonca Bayraktar Durgun, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aliye Uslu Üstten, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Rekabet ve İnovasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Sarıtaş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Kürşat Tutar moderatörlüğünde dört ayrı salonda oturumlar gerçekleştirildi.

 

 

04 Ekim 2023 13:16, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu