ARSLAN, PSI ÜYESİ SENDİKALARI AYRIMCILIĞA VE ÖNYARGIYA KARŞI ORTAK MÜCADELEYE ÇAĞIRDI

14 Ekim 2023 18:30, Haberler


ARSLAN, PSI ÜYESİ SENDİKALARI AYRIMCILIĞA VE ÖNYARGIYA KARŞI ORTAK MÜCADELEYE ÇAĞIRDI

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 154 ülkeden 700’ü aşkın PSI üyesi emek örgütünü, PSI’ın “Nefret Suçu, Nefret Söylemleri ve İslamofobi ile Mücadele” kararını onaylayarak, ayrımcılığa ve önyargıya karşı nerede olursa olsun seslerini yükseltmeye çağırdı.

Ayrımcılığa ve önyargıya karşı mücadelenin insani ve ahlaki bir görev olmanın yanı sıra, daha adil ve eşitlikçi bir dünyanın da ön koşulu olduğunu belirten Arslan, “Nefret suçlarına karşı seyirci kalamayız. Nefret söylemlerinin anayasal hak veya ifade özgürlüğü şeklinde savunulmasına da izin veremeyiz.  Bu sorunu doğrudan ele almak, sendikalar olarak kolektif sorumluluğumuzdur” dedi.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan,  17 Ekim 2023 tarihinde, İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen PSI (Uluslararası Kamu Hizmetleri Federasyonu)’nun 31. Dünya Kongresi’nde konuştu.

Arslan, nefret suçlarındaki artışa dikkat çekti

Konuşmasında dünyada ırkçılık, ayrımcılık ve İslâmofobi gibi suçlarda artış yaşandığına dikkat çeken Arslan, şunları kaydetti: “Son yıllarda, nefret suçları ve nefret söylemlerinde, özellikle Müslümanlara karşı aşırı sağ gruplar ve siyasetçiler tarafından teşvikin de sonucu olarak endişe verici bir artış var. 2022 yılında Birleşmiş Milletler 15 Mart’ı “Uluslararası İslâmofobi’yle Mücadele Günü” olarak ilan etti, çünkü Avrupa Komisyonu’nunda (ECRI) Mart 2022’de revize edilen genel politika tavsiyesinde İslam, rutin bir dış tehdit olarak tasvir edilmişti. Son yıllarda birçok cami kundaklamalara ve saldırılara maruz kaldı. Yeni Zelanda’da, nefretle motive olan bir ırkçı tarafından 51 masum insan camide ibadet ederken öldürüldü. Almanya İçişleri Bakanlığı 2020 yılında 1.026 Müslüman karşıtı saldırı gerçekleştiğini açıkladı. Aynı şekilde İngiltere İçişleri Bakanlığı, 2022 yılında Polis tarafından Müslümanları hedef alan dini nefret suçlarının sayısının geçen yıla göre %42 artışla 3 bin459 olduğunu rapor etti. 2023 yılında, özellikle İsveç, Danimarka, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde camilerin ve elçiliklerin yanında, Müslümanların kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim yakıldı, yırtıldı, çiğnendi. Bu açık bir nefret suçudur. Bu İslamofobi’dir.”

“İslamofobi ve nefret söylemleri, bağlı olduğumuz değerlere bir meydan okumadır”

Nefret suçlarının ve söylemlerinin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne göre de insan haklarının açık ihlali ve Hizmet-İş Sendikamızın bağlı olduğu değerlere doğrudan bir meydan okuma olduğunu söyledi.

“Her türlü ayrımcılığa karşı kararlı bir duruş sergilemeliyiz”

Her türlü ayrımcılık ve önyargıya karşı olduklarını vurgulayan Arslan, “Bugün dünyada ırkçılığın, nefret suçlarının, nefret söyleminin, yabancı düşmanlığının ve İslâmofobi’nin yükselmesi gibi ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasal ya da başka türden kanaat, ulusal ya da toplumsal köken fark etmeden, tüm insanlar için eşitlik, adalet ve insanlık onurunu koruma taahhüdümüz var. Bu nedenle her türlü ayrımcılığa karşı kararlı bir duruş sergilemeliyiz” şeklinde konuştu.

“Nefret suçları ve söylemi ile mücadele, sendikalar olarak kolektif sorumluluğumuzdur”

Arslan, nefret söylemlerinin anayasal hak veya ifade özgürlüğü şeklinde savunulmasına izin verilemeyeceğini ve bu sorunu doğrudan ele alarak mücadele etmenin sendikaların kolektif sorumluluğu olduğunu belirtti.

Arslan, şunları kaydetti: “Hizmet-İş Sendikası olarak nefret suçları ve nefret söyleminin her türlüsünü esefle kınıyoruz. Ancak bazı dostlarımız, İslamofobi terimini dahi kullanmaktan rahatsız oluyorlar. Bu anlaşılabilir bir durum değildir. Bir sorunu tanımlamak ve adlandırmak, onu çözme yolunda atılan ilk adımdır. Bu nedenle, 65 Numaralı karar değişiklik önerisini, karar metninin gücünü zayıflattığı için uygun bulmuyor ve karşı çıkıyoruz. Fransa CFTD Sendikası’nın 64 No’lu Genel Kurul karar metninde değişiklik önerisini kabul edilebilir buluyoruz.”

Arslan, Kongre üyelerinden, Hizmet-İş Sendikamızın 5 No’lu Kongre karar metninde değişiklik yapılması önerisi ile Fransa CFTD Sendikası’nın 64 No’lu Kongre karar metninde değişiklik önerisinin kabul edilmesini istedi.

Sendikamızın “Nefret Suçu, Nefret Söylemleri ve İslamofobi ile Mücadele” önerisi kabul edildi

Kongre’de Hizmet-İş Sendikamız tarafından hazırlanıp sunulan “Nefret Suçu, Nefret Söylemleri ve İslamofobi ile Mücadele”yi içeren Kongre karar önerisi, 173 hayır, 298 evet oyla kabul edildi.

Hizmet-iş Sendikamızın önerisi Kongre Kararında şu şekilde yer aldı:

PSI Kongresi;

Her türlü nefret suçunu ve nefret söylemini şiddetle kınar ve her türlü ayrımcılık ve önyargıya karşı mücadele etme taahhüdünü yeniden teyit eder.

Hükümet yetkililerine ve liderlerine, savunmasız grupları korumaya ve failleri eylemlerinden sorumlu tutmaya yönelik yasa ve politikaların getirilmesi de dahil olmak üzere, nefret suçu ve nefret söylemiyle mücadele için güçlü ve etkili adımlar atmaya çağırıda bulunur.

Üyeleri, nefret suçu ve nefret söyleminin etkileri konusunda eğitmek, raporlamayı teşvik etmek ve nefret suçu ve nefret söyleminden etkilenenlere destek sağlamak dahil olmak üzere, işyerlerinde ve topluluklarında hoşgörü ve çeşitliliği teşvik etmede proaktif bir rol üstlenmeye teşvik eder.

Daha kapsayıcı ve hoşgörülü bir toplum inşa etmek ve ırk, din ve etnisitesi ne olursa olsun tüm bireylerin haklarını ve onurunu savunmak için diğer kuruluşlar ve gruplarla birlikte çalışma sözü verir.

Birliğin tüm üyelerini, nefret suçu ve nefret söylemine karşı güçlü bir duruş sergilemeye ve bu tür ayrımcılık ve önyargılara karşı her yerde ve her yerde seslerini yükseltmeye davet eder.

Sendikamızın önerisinin kabul edilmesiyle birlikte, nefret suçları, nefret söylemi ve İslamofobi ile mücadele de sendikaların kolektif sorumluluğu arasında yer almış oldu.

Genel Başkanımız Arslan, kararlar ve oylarla şekillenen kongreden çıkan sonuçların, küresel emek dayanışmasına, barışa, huzura, insanlığın ve dünyanın gelişimine katkı sunmasını diledi.


HABERE AİT GÖRSELLER :

14 Ekim 2023 18:30, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu