ARSLAN, ÖZ İPLİK-İŞ SENDİKAMIZIN ULUSLARARASI KADIN KONFERANSINA KATILDI

26 Ekim 2023 18:34, Haberler


ARSLAN, ÖZ İPLİK-İŞ SENDİKAMIZIN ULUSLARARASI KADIN KONFERANSINA KATILDI

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 26 Ekim 2023 tarihinde Öz İplik-İş Sendikamız tarafından Antalya’da gerçekleştirilen Kadın Komitesi Toplantısı ve Uluslararası Kadın Konferansına katıldı.

Toplantıya, Genel Başkanımız Arslan’ın yanı sıra Öz İplik-İş Sendikamızın Genel Başkanı Rafi Ay ve Yönetim Kurulu üyeleri, Genel Sekreterimiz Eda Akbulut, HAK-İŞ Antalya İl Başkanımız Muhammet Talha Kandil, Öz İplik-İş Sendikamızın Kadın Komite Başkanı Fulya Pınar Özcan, KKTC KAMU-SEN Sendikamızın Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sekreteri, Kadın ve Çocuk Hakları Komitesi Başkanı Seher Güneş, ABD Illinois Üniversitesi’nden Prof. Dr.Emily E. Lb. Twarog, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreter Yardımcısı Jordania Ureña, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Asya Pasifik (ITUC AP) Cinsiyet Eşitliği Direktörü Anna Lee Fos Tuvera, Avrupa Kadın Lobisi Genel Sekreteri Mary Collins, Öz İplik-İş Kadın Komitesi Başkan Yardımcıları ve İl Sorumluları, Öz İplik-İş Başkanlar Kurulu Üyeleri ve davetliler katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Öz İplik-İş Sendikamızın Genel Başkanı ve yönetimi ile kadın mücadelesini üstlendiğini, kadın çalışmalarını önemli bir aşamaya getirdiğini belirterek, gerçekleştirilen toplantının kapsam ve katılım itibariyle ilklere imza atan bir irade ile gerçekleştirildiğini belirtti. Arslan, “Gelişmeyi, büyümeyi gerçekleştirirken aynı zamanda içeriğini de doldurarak şekil olarak değil, öz olarak da bu çalışmalara gerçekten emek verip bu noktaya getirmek son derece kıymetli ve değerlidir” dedi.

Konfederasyonumuz HAK-İŞ 48 Yaşında

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Türkiye emek hareketinin çok önemli bir aktörü olduğunu ifade eden Arslan, Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve HAK-İŞ’in 48. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türk Çalışma Hayatı Sempozyumu’nun başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Arslan, gerçekleştirilen programın yeni yaklaşımlar ve yeni hedeflere yürüme noktasında başarılı olduğunu söyledi.

“Sendikal Harekette Ufuk Açan Yaklaşım HAK-İŞ Akademisi”

HAK-İŞ’in sendikal hareket adına ufuk açan bir yaklaşım ile HAK-İŞ Akademisi’ni kurduğunu vurgulayan Arslan, “Yüzden fazla akademisyenin yer aldığı ve daha da geliştireceğimiz bir yapı. Her alanda olduğu gibi sadece sendikada, iş yaşamında değil, toplumun bütün kesimlerine yönelik, yaşadığımız varsa zorluklar, sorunlar ve çözüm yollarını araştıracak önemli bir adım atıyoruz” dedi.

HAK-İŞ’’in Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “HAK Arama ve Kurtarma/Umut Timi”‘ni kurduğunu 6 Şubat depremleri başta olmak üzere arama ve kurtarma ekibimizin sahada büyük mücadele verdiğini hatırlatan Arslan, şimdi yeni bir aşamaya geçerek ekip sayısının arttırılacağını 7 bölgede tam donanımlı 7 ayrı ekibin Ülker grubu destekleri ile ciddi bir yatırım ile kurulma aşamasında olduğunun altını çizdi.

HAK-İŞ’in tüm alanlarda sorumluluklarını yerine getirerek çalışmalarına yön verdiğini kaydeden Arslan, “Hem sendikal mücadeleye devam edip, hedeflerimizi ileriye doğru taşırken, bir taraftan da sivil toplum örgütü olma sorumluluklarını da yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir sivil toplum örgütü olarak toplumun bütün meselelerine de dikkat eden ve o noktada söyleyecek sözü olan bir HAK-İŞ’ten bahsediyorum” dedi.

“HAK-İŞ, Türkiye’de Kadınların En Çok Örgütlendiği Tek Konfederasyon”

HAK-İŞ olarak, her işkolunda kadınların sendikal harekete katılması, kadınların sendikalarımızda ve Konfederasyonumuzda daha çok temsil edilmesi için çaba gösterildiğinin altını çizen Arslan, “Bizim, kendimizi yenileyerek, yeni hedeflere doğru kendimizi konumlandırdığımız, enerjimizi, heyecanımızı, ideallerimizi, hayallerimizi terk etmeden yeni hedeflere birlikte yürümek konusunda bir çabamız var. Kadın konusu da bunlardan bir tanesi. HAK-İŞ Türkiye'de kadınların en çok örgütlendiği tek yapı. Konfederasyonumuzun üye profiline baktığımız zaman Türkiye'de sendikalı kadınların en fazla örgütlendiği tek konfederasyonuz. Bu da HAK-İŞ’e aynı zamanda büyük bir sorumluluk yüklüyor ”dedi.

“Kadınlara Mücadele Çağrısı”

HAK-İŞ’in yönetici kadroları başta olmak üzere tüm kademelerinde kadın çalışanların sayısının her geçen gün arttığını ifade eden Arslan, sadece kadınlara bu hakların tanınması ile yetinilmemesi gerektiğini, kadınların da mücadele etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Fabrikalarda tezgâh başında çalışan kadınların toplantılara katılmasının anlamının büyük olduğunu belirten Arslan, tezgâh başında halı dokurken bir yandan da sendikal mücadele gerçekleştirmenin gurur verici olduğunu dile getirdi. Arslan, “Size güveniyor ve inanıyoruz. Siz bir taraftan tezgâh başında halı dokurken, aynı zamanda sendikal mücadeleyi de birlikte yürütenlerdensiniz. Buna inandığınız için burada birlikteyiz. Biz de size güveniyoruz, inanıyoruz. Lütfen kendinize haksızlık etmeyiniz. Sizler sendikalarımızın kadın liderlerisiniz. Kadın liderler olarak sizden çok şey bekliyoruz. Aslonan, bu toplantılara katılıp sadece birkaç gün burada dinlenmek değil. Sendikal mücadeleninin de derinliklerini konuşmanızdır. Kadınlarla ilgili konuşulan, tartışılan bütün meselelerin öznesi sizlersiniz. Bu meselenin nasıl çözdürüleceğinin kararını verecek olan sizlersiniz” dedi.

“Bu Mücadelenin Daha Büyük Bir Parçası Olun”

Öz İplik İş Sendikamızın kadın konusunda yaptığı düzenlemeleri ve çalışmaları yakından takip ettiğini belirten Arslan, “HAK-İŞ bu konu da zaten öncü, bağlı sendikalarımız da bu alanda çalışmalar içindeler. Kadın komitesi oluşumu, bu sürecin önemli bir adımı diyebiliriz. Komitelerle beraber şube kongrelerinde de ciddi temsil imkanları sağlanıyor, kadın ve erkek üye sayılarına göre delegelerin belirlenmesi söz konusu. Bu önemli bir adımdır ama yeterli de değildir. Biz bundan sonra sendikamızın veya sendikalarımızın, HAK-İŞ‘in bütün kademelerinde daha fazla kadın sendikacının görünür olarak yer almasını sağlamak için mücadele edeceğiz” dedi.

Bu mücadeleyi sadece HAK-İŞ’in vermesinin tezgah başında canla başla çalışan kadınlara haksızlık olacağını belirten Arslan, “Tezgah başında canla başla çalışan, teşkilatın içinde mücadele eden çocuğunun nafakası için çaba sarfeden bu kadınlar yeri geldiğinde hür iradesiyle sendikal mücadele eder, aynı başarıyı gösterir. O yüzden kendinize haksızlık etmeden kendinize güvenin ve bu sendikal mücadeleye lütfen daha fazla ilgi gösterin. Daha fazla bu mücadelenin içinde yer alın. Şubelerimizde temsilciliklerimizde daha fazla kendinizi öne çıkarın ve bu mücadelenin daha büyük bir parçası olun ”dedi.

“HAK-İŞ Öncü ve Yol Gösterici”

HAK-İŞ’in ulusal ve uluslararası alanda kadın çalışmaları konusunda öncü ve yol gösterici olduğunu ifade eden Arslan, bu konuda çalışan kadın sendikacıların uluslararası harekette HAK-İŞ’i ve Türkiye’yi temsil etmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Arslan, HAK-İŞ’in kadın konusundaki liderliğini uluslararası alanda da gerçekleştirmeye çalıştığını belirterek, bu konuda Öz İplik İş Sendikamızın Kadın Komite Başkanı Pınar Özcan’ın önemli örneklerden biri olduğunu söyledi. Arslan, uluslararası sendikal harekette HAK-İŞ’i temsil etme yeteneğine ve temsil gücüne sahip önemli isimler olduğunu belirterek, “Bunların sayılarını daha da arttıracağız” dedi. Arslan, kadınların emekçi kadın ve sendikacı olarak sendikal harekette aktif ve etkin rol almaları konusunda gereken desteğin verileceğini ifade etti.

HAK-İŞ’in Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitlik Yaklaşımı

Kadın çalışmaları konusunda bir çok önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini, ancak bunların yeni hedeflere doğru yürümede birer basamak olduğunu ifade eden Arslan, çalışmaları gerçekleştirirken aile kurumunun korunması konusunda hassas olunması gerektiğini, toplumumuzun değerleri ile çatışarak esen rüzgarların da kesilmesi gerektiğini belirti.

Arslan, “Bizim bakış açımız anlayışımız belli. Bizim mücadelemiz Fıtratta Farklılık Haklarda Eşitliktir. Emekçi kadınların, iş hayatından uzaklaşmadan evliliklerini kurmalarını istiyoruz, teşvik ediyoruz. Biz anne olan kadınların, iş yerinden kopmadan, çalışma hayatından kopmadan çocuk sahibi olması için mücadele ediyoruz. Kreş yardımından bahsediyouz. İş ve aile yaşamının uyumlaştırılmasından bahsediyoruz. Daha fazla kreş yardımının olması için mücadele ediyoruz. Çoğu kadın maalesef çocuk bakımı dolayısıyla annelik sonrası çalışma hayatından uzaklaşıyor. Bu gerçeğin farkındayız” dedi.

Arslan, “HAK-İŞ olarak aile kurumunun korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Kadınların onurunu, haysiyetini kadınların çalışma hayatındaki gücünü, imkanlarını artırıyoruz. Türk aile yapısına dışarıdan yapılmaya çalışılan müdahalelere karşı uyanık olmamız gerekiyor. Biz kendi dünyamız, geleneksel aile yapımız, kendi kültürümüz, kendi değerlerimizden uzaklaşmadan, vazgeçmeden ulusal ve uluslararası sendikal harekette kendimizi ifade ediyoruz” dedi.

ILO C190 Sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme’nin toplu iş sözleşmelerine uyarlanması ve uygulanması konusunda HAK-İŞ olarak yoğun bir çalışma yürütüldüğünü dile getiren Arslan, “ILO C190, Türkiye tarafından henüz imza altına alınmadı. Biz HAK-İŞ olarak işyerlerinde şiddet ve tacizin önüne geçebilmek adına Şiddete Sıfır Tolerans Politika Belgesi hazırlayarak bunu imzaladık ve toplu iş sözleşmelerine uyarlanması için çalıştık” dedi.

İş ve aile yaşamının uyumlaştırılması ile ilgili hükümet nezdinde ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile görüşmeler gerçekleştirildiğini söyleyen Arslan, “Bu konuda devletin ciddi teşvikler vermemesi. Hem özel sektörde, hem de kamuda iş ve aile yaşamının uyumlu hale getirilmesi için devletimizin büyük sorumluluğu var. Bu anlamda sahada karşılaştığımız her hususu aktarmaya devam ediyoruz” dedi.

“Filistin’de Yaşanan Soykırıma Karşı Mücadele Ediyoruz”

Arslan, ülkemizin yanı başında bir katliam gerçekleştirildiğini, HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nun Filistin’de yaşananlar konusunda bir karar aldığını ve uluslararası sendikal muhataplara bu kararın bildirildiğini söyledi. Arslan, yaşanılanlara karşı sorumlu davranmanın öneminde değinerek, “Bakınız bu bir insanlık sorunudur. Herşeyden önce burda bir insan hakları ihlali var. Burada bizim Türkiye olarak tarihi bir sorumluluğumuz var. Orada insanların katledilmesine rıza göstermemiz mümkün değil. Bu vahşi katliamlara, bu soykırıma karşı HAK-İŞ mücadele ediyor. Bütün sendikalarımızla Filistinliler için yardım kampanyasını başlatıyoruz ve dünyadaki sendika hareketten de destek istiyoruz” dedi.

“Duramayız, Susamayız, Vazgeçemeyiz”

HAK-İŞ’in her daim mazlumların, mağdurların ezilmişlerin sesi olduğunu kaydeden Arslan, “HAK-İŞ, ayrım yapmadan herkesi kucaklayan bir yapı. İnsanların rengi, yaşadığı coğrafya, konuştuğu dil, inanç ne olursa olsun önce insanlarla kucaklaşacağız. Ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün mazlumları HAK-İŞ‘ten alacaklıdır. Ne olursa olsun mazlumsanız bizden alacaklısınızdır. Bir başka ifade ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün mazlumlarına bizim borcumuz var. Duramayız. Susamayız vazgeçemeyiz” dedi.

Sivil toplum kuruluşlarıyla beraber Gazze’ye bir sefer oluşturmak için çalışıldığının altını çizen Arslan “Bir İnsani Yardım gemisi ile İstanbul’dan Gazze’ye yola çıkmak istiyoruz. Bir sivil inisiyatif geliştirip en azından bu siyonist Netanyahu hükümetinin katliamlarını durdurmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor” dedi.

Arslan, “Bizim kültürümüz diyor ki; ‘Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle uyarsın. Diliyle uyarmaya da gücü yetmezse, kalbiyle buğuz etsin’ Yani bizim bu konuya bizzat müdahalede etmek, bizzat gidip yanlışları bütün dünyaya haykırmak ve en kötü ihtimalle kalbimizle bu katliamları kınamamız gerekiyor. Bu bizim insanlık görevimiz bunu yapacağız ve inşallah sadece üzülmek ile değil, elimizden geleni yapacağız” dedi.

Öz İplik-İş Sendikamızı Tebrik Ediyorum

Öz İplik-İş, Sendikamızın çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Genel Başkanımız Arslan, “Öz İplik-İş, her konuda tecrübesinden yararlanmak istediğim bir başkan ve yönetim kuruluna, ekibe sahip. Genel Başkan Rafi Ay aynı zamanda HAK-İŞ Disiplin Kurulu Üyesi ve Uluslararası İlişkiler Komite Başkanımız, kendisi HAK-İŞ’te çok ihtiyacımız olan birlikte yol yürüdüğümüz ve çalıştığımız bir arkadaşımız, bu konuda öncülük yaptığı için kendisine teşekkür ederim” dedi.

Öz İplik-İş Sendikamızın mevcut yönetimi ile büyük başarılara imza attığını farkındalık oluşturduğunu ifade eden Arslan, “Bugün bu başarı hikayesini önümüze koyanlar, mevcut yönetim anlayışıdır. HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızın arasındaki bağı güçlendirerek arttırmamız gerekiyor. Sendikalarımız, HAK-İŞ değerleriyle anlam kazanıyor. HAK-İŞ değerlerinin sendikal harekete etkisi oldukça büyük. Bu anlamda Öz İplik İş Sendikamızın çabasını gerçekten kutluyorum. HAK-İŞ’le birlikte yürümek, HAK-İŞ’le birlikte başarı hikayelerine yenilerini eklemek hem sendikalarımızı güçlendirecek hem de HAK-İŞ’e yeni bir vizyon oluşturacaktır” dedi. Arslan, Öz İplik İş Sendikamızın Kadın Komite Başkanı Pınar Özcan başta olmak üzere sendikacı kadınları da başarılı çalışmalarından dolayı kutladı.

Rafi Ay: “Önemli katılımlarla bugün bir ilki gerçekleştiriyoruz

Öz İplik-İş Sendikamızın Genel Başkanı Rafi Ay, gerçekleştirilen toplantı ile kadınların çalışma hayatında ve toplumda güçlü bir ses olduğunu ve büyük bir güce sahip olduğunu bir kez daha göründüğünü belirterek, “Uluslararası Kadın deneyimlerini bizlerle paylaşacak olan hem HAK-İŞ’in üyesi olduğu, hem sendikamızın üyesi olduğu Uluslararası üst örgütlerin, Avrupa Kadın Lobisinin kadın temsilcilerini ilk kez bir araya getiriyoruz. Önemli iş birliklerimizi sürdürdüğümüz ABD Ilionois Üniversitesi çalışma ilişkileri bölümü öğretim üyesi bizlerle çok önemli deneyimlerini paylaşmak üzere aramızda. Böylesine önemli bir katılımın gerçekleşmesinden dolayı duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyor teşekkür ediyorum” dedi.

“Tekstil, kadın emeği, dayanışması için önemli bir sektör"

Ay, “Sektörümüz kadın emeği, dayanışma ve güçlü bir birlik oluşturma açısından büyük öneme sahip. Karşılaştığımız zorlukları aşabilmek için birlikte mücadele etmeye ihtiyacımız var. İşte onun için, birbirimizi motive etmek, gücümüzü hatırlatmak ve potansiyelimizi ortaya çıkarmak için bir aradayız. Şunu bilmeliyiz ki, başarıya ulaşmak için gereken potansiyel ve yetenek hepinizde mevcut. Yeter ki, kendi gücümüze inanarak, birlikte hareket ederek ve mücadeleden asla vazgeçmeyerek ilerleyelim” dedi.

Öz İplik İş Sendikamızın 46 yaşında olduğunu ifade eden Ay, “1978 yılında birbirine inanan ve güvenen yedi tekstil işçisinin attığı adımlar, sendikamızın bugünlere gelmesinde büyük rol oynamıştır. Sendikamız; onların inancı sayesinde attığı ilk adımlarla yüzlerce, binlerce işçiyi birleştiren, bir işçi hareketine dönüştü. Kuruluşundan kısa bir süre sonra HAK-İŞ'e üye olan sendikamızın, yoluna devam etmesi de çok kolay olmadı. Çok badireler atlatıldı. Çok mücadeleler verildi” dedi. Ay, Öz İplik İş Sendikasının bugünlere gelmesinde emeği bulananlara teşekkür etti.

Programda “Cinsiyet Eşitliği Konusunda Uluslararası İyi Örnekler” oturumu gerçekleştirilerek, etkili kadın liderler temsil ettikleri sendikal hareketin kadın bakış açısını ve çalışmalarını katılımcılarla paylaştılar. Moderatörlüğünü Öz İplik-İş Sendikamızın kadın komitesi başkanı Fulya Pınar Özcan’ın yaptığı oturumda Genel Sekreterimiz Eda Akbulut, Gazze’de bombalar altında çocuklarını korumaya çalışan Filistinli kadınlara ve annelere desteğimizi bir kez daha ifade etti.

HAK-İŞ Konfederasyonumuzun artık hem ulusal hem uluslararası alanda kadın konusunda bir marka olduğunu hatırlatan Akbulut, “Biz her daim hayal kurduk. Her daim önümüze yeni hedefler koyduk. Her dönem hedeflerimizi gerçekleştirerek bir üst aşamaya geçtik. HAK-İŞ teşkilatının bütün kademelerinde HAK-İŞ’li kadın liderler var. Bugün 205 bin kadın üyemiz var” dedi.

HAK-İŞ’in 48 yıllık emek mücadelesinde büyük başarılar gerçekleştirdiğini vurgulayan Akbulut, “Biz kendimize inanıyoruz. HAK-İŞ’in 48 yıllık emek mücadelesine inanıyoruz. Çok şükür ki bizleri çok cesaretlendiren ve destekleyen bir lider ile çalışıyoruz. Bu yüzden de buradan bir kez daha Genel Başkanımız Sayın Mahmut Arslan’a sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

ILO C190 Nolu sözleşmenin bir an önce onaylanması gerektiğini ifade eden Akbulut, HAK-İŞ olarak gidilen tüm toplantılarda ILO C190’ın onaylanması ve toplu iş sözleşmelerinde yerini alması için konunun dile getirildiğini belirtti.

HAK-İŞ’te birlikte büyük çalışmalar gerçekleştirildiğinin altını çizen Akbulut, “Bundan sonra da kadın ve erkek sendikacılar olarak değil HAK-İŞ’li sendikacı liderler olarak, erkek ve kadın üyeler birlikte el ele çalışmalarımızı gerçekleştirip mücadele edelim” dedi.

Akbulut, HAK-İŞ’in kadın konusundaki faaliyetlerini ve üye sendikalarımızın örnek çalışmalarını anlatan detaylı bir konuşma gerçekleştirdi.

Öz İplik-İş Sendikamızın Kadın Komite Başkanı Fulya Pınar Özcan, Öz İplik-İş Sendikamızın HAK-İŞ konfederasyonumuzun öncülüğünde oluşturduğu tüm politikalarda kadın ve erkeklerin eşit temsilini gözeten, kadınların hak mücadelesinde ön saflarda yer alan, kadınların hem sendikal katılımını hem sendikaların karar alma mekanizmalarında yer almalarını teşvik eden ve arttıran, bir rol üstlendiğini ifade etti.

HABERE AİT GÖRSELLER :

26 Ekim 2023 18:34, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu