HAK-İŞ, DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜ KÜRESEL KADIN EMEĞİ BULUŞMASI İLE KUTLUYOR

25 Şubat 2013 14:00, Haberler


HAK-İŞ, DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜ KÜRESEL KADIN EMEĞİ BULUŞMASI İLE KUTLUYOR

 

HAK-İŞ Konfederasyonu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde, 7-8 Mart 2013 tarihlerinde Ankara Rixos Otel’de Küresel Kadın Emeği Buluşması gerçekleştiriyor.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, “Çalışma Hayatında ve Sendikalarda Kadın Sorunlarına Çözüm Modeli Oluşturma” ana temasıyla yapılacak olan Küresel Kadın Emeği Buluşmasına ülkemizin 81 ilinden HAK-İŞ’e üye sendikaların kadın temsilcileri ile Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) Asya-Pasifik, ITUC Avrupa Bölgesel Konseyi (PERC) gibi uluslararası işçi sendikaları konfederasyonlarından ve çok sayıda ülkenin ulusal işçi sendikaları konfederasyonlarından kadın sendikacılar katılacak.

 

HAK-İŞ’in Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde gerçekleştireceği 2. Uluslararası Kadın Konferansı olan buluşmaya Arjantin, Arnavutluk, Bahreyn, Belarus, Bosna Hersek, Brezilya, Bulgaristan, Dağlık Karadağ, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Eritre, Fas, Filistin, Hırvatistan, Irak, İran, İtalya, Kamerun, Kenya, Kosova, Makedonya, Malavi, Mısır, Moritanya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Ruanda, Romanya,  Senegal, Singapur, Somali, Sudan, Tanzanya, Tunus, Uganda, Ürdün, Yemen, Zambiya’dan oluşan 38 ülkenin işçi sendikaları Konfederasyonlarından 46 kadın sendikacı,  Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) Asya Pasifik ile ITUC Pan Avrupa Bölgesel Konseyi (PERC) Kadın Komitesi Başkanları, HAK-İŞ’e üye sendikaların ülkemizin 81 ilinden kadın temsilcileri ve kadın komitesi üyeleri,  akademisyenler, kadın sivil toplum kuruluşları katılıyor.

 

Açılış konuşmalarını HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu’nun yapacağı Küresel Kadın Emeği Buluşması’na ITUC (Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu) Kadın Komitesi Başkanı Reijeli Naruma, ITUC PERC Başkan Yardımcısı ve Kadın Komitesi Başkanı Mariana Kniesner, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı A. Sibel Gönül, Çalışma ve Sosyal  Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan katılarak konuşma yapacaklar.

Etkinliklerin ilk gününde ILO Türkiye Temsilcisi Ümit Efendioğlu “ILO Perspektifinden Çalışma Hayatında Kadın”, Ankara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Toksöz “Türkiye Çalışma Hayatında ve Sendikalarda Kadının Konumu” konulu bir konuşma yapacak, “Kamu ve İşveren Perspektifinden Çalışma Hayatında Kadın Sorunları ve Çözüm Önerileri” adlı oturumda TİSK Araştırma ve Dış İlişkiler Uzmanı Esra Belen, TESK Dış İlişkiler Uzmanı Zeynep Ercan ve Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Nurcan Önder konuşmacı olarak yer alacaklar.  Çalışma Hayatında ve Sendikalarda Kadın Sorunlarına Küresel Çözüm Arayışları başlıklı forumda uluslararası heyetlerin temsilcileri deneyimlerini paylaşacaklar. Etkinliklerin birinci günü hazırlanan Ortak Sonuç Bildirisinin okunması ile sona erecek.

Etkinlikler kapsamında ilk gün Osmanlı Toplumunda Kadın konulu bir sergi açılacak. Sergide, Osmanlı Arşivlerinden seçilen çalışan kadınların hak arama ve örgütlenme faaliyetlerine, kadınlara yönelik yasal düzenlemeler ve pozitif yaklaşıma, kadınların toplum yararına yaptıkları faaliyetlere ilişkin seçilen belgeler ilk kez gün ışığına çıkıyor.

Etkinliklerin ikinci gününde ise 81 ilden gelen HAK-İŞ Kadın Temsilcileri “HAK-İŞ Kadın Stratejisi Hazırlama” çalıştayında buluşacaklar.

Küresel Kadın Emeği Buluşmasına ilişkin açıklama yapan HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “38 ülkeden 46 kadın sendikacının katılacağı etkinliklerimizle HAK-İŞ’in kadın odaklı çalışmalarına bilgi, kültür ve deneyim paylaşımının buluştuğu yeni bir halka ekleyeceğiz. Kadınların başta çalışma hayatı olmak üzere eşitlik talebinin, birlik ve dayanışmalarının simgesi olan 8 Mart Dünya kadınlar gününü içerdiği anlam ve öneme uygun şekilde idrak edeceğiz. HAK-İŞ olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü çalışan kadınların sorunlarını gündeme taşımak, çözüm önerilerini ortaya koymak için bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Tüm mücadelelere rağmen her alanda köklü değişimlerin yaşandığı günümüzde kadınların hala çözüm bekleyen önemli sorunları bulunmaktadır. HAK-İŞ ve üye sendikalarımızın Kadın Komiteleri sorunların tespiti, çözüm önerilerinin geliştirilmesi, politikaların hayata geçirilmesi ve kadınların çalışma hayatında ve sendikalarda daha fazla yer almaları için önemli çalışmalar gerçekleştiriyorlar. HAK-İŞ olarak üyelerimizin değil, ülkemizin, dünyanın her yerinde alınteri döken bütün kadınların sorunlarına karşı duyarlık ve farkındalık oluşturma gayretindeyiz. Bu açıdan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü uluslararası nitelikli bir konferans ile kutluyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen konuklarımızla kadının sorunlarını küresel düzeyde tartışacağız. Etkinliklerimize Sayın Başbakanımızın, Sayın Bakanlarımız Faruk Çelik ve Fatma Şahin’in katılımları da bizleri ve emekçi kadınlarımızı ayrıca sevindirmiştir. HAK-İŞ olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nün kadın-erkek herkese mutluluk ve barış getirmesini, insan hakları ve kadın-erkek fırsat eşitliği konusunda daha aktif bir duyarlılık ve bilinç düzeyine ulaşmamıza katkı sağlamasını temenni ediyoruz” dedi.

HABERE AİT GÖRSELLER :

25 Şubat 2013 14:00, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu