ILO TÜRKİYE DİREKTÖRÜ HASSAN’DAN HAK-İŞ’E ZİYARET

14 Aralık 2023 15:16, Haberler


ILO TÜRKİYE DİREKTÖRÜ HASSAN’DAN HAK-İŞ’E ZİYARET 

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 14 Aralık 2023 tarihinde ILO Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan’ı HAK-İŞ’te ağırladı. 

Ziyaret programına, Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın yanı sıra Genel Başkan Yardımcılarımız Yunus Değirmenci, Devlet Sert, Mehmet Ali Kayabaşı, Genel sekreterimiz Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcımız Hamdi Abdullah Koçoğlu ve Dış İlişkiler uzmanlarımız katıldı.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Yasser Ahmed Hassan'ı 2 Ekim 2023 tarihinde ILO Türkiye Direktörü olarak göreve atanmasından dolayı tebrik ederek, HAK-İŞ’i ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Arslan, HAK-İŞ’in çalışma hayatı konusunda öncü kuruluşlardan olduğunu belirterek, tüm paydaşlarla sosyal diyalog çerçevesinde çalışma konusunda istekli olduğunu vurguladı.

HAK-İŞ’in ILO ile ortak çalışmalar gerçekleştirme konusunda Türkiye’deki en etkin kuruluşlardan olduğunu dile getiren Arslan, önümüzdeki süreçte bu çalışmaların daha da geliştirilerek sürdürüleceğine olan inancını ifade etti.

ILO Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan da ILO adına sosyal ortaklara hizmet edebilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hassan, ihtiyaçları doğrudan almak ve var olan sorunları en hızlı şekilde çözmek adına yeni dönemde ikili diyaloğu geliştirmek için çalışmaların hızlandırılması için elinden geleni yapacağını belirtti.

Arslan, ILO tarihinin en büyük sözleşmelerinden birisi olan C190 Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından imzalanmamasına rağmen, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak bu sözleşmenin hükümlerinin konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın toplu iş sözleşmelerine yansıtıldığını ifade etti. Arslan, “Bu sözleşme ile ilgili iki tane çalışma yapıyoruz. Birincisi hükümetin bu sözleşmeyi onaylaması için lobi çalışmalarımız devam ediyor, bu konuda hükümetimizi cesaretlendirmeye devam ediyoruz. İkincisi, bu sözleşmenin hükümlerini yaptığımız toplu iş sözleşmelerinin içerisine yerleştirerek ciddi bir çalışma yürütüyoruz” diye konuştu.

“Filistin Konusunda ILO’dan Beklentilerimiz Var”

Arslan, “Filistin’de bulunan işçi federasyonları ile yakın işbirliği içerisinde çalışıyoruz. 7 Ekim tarihinden sonra İsrail’de işbirliği içerisinde olduğumuz federasyonlarda bulunan arkadaşlarımız evlerine dönemediler. İşçiler esir edildiler. Bu konuda BM Güvenlik Konseyi ne yazık ki sınıfta kaldı. Veto ile birlikte Siyonist Devlet İsrail’in yaptıklarına BM, Avrupa ve ABD sessiz kaldı bundan dolayı çok üzgünüz. ILO’nun bu konuda çalışmaları olduğunu biliyoruz. ILO tarafından maddi destek sağlandığı belirtildi ama Filistin’e her alanda destek sağlamak zorundayız. Filistinli işçilerin yaşadıkları katliamlar ve soykırımlar karşısında ILO’dan daha çok ses çıkmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Hassan: “İkili İşbirliğimizi Artıracağız”

ILO Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan da ILO adına sosyal ortaklara hizmet edebilmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ihtiyaçları doğrudan almak ve var olan sorunları en hızlı şekilde çözmek adına yeni dönemde ikili diyaloğu geliştirmek için çalışmaların hızlandırılması için elinden geleni yapacağını belirtti.

Hassan: “Çalışmalarımızı Sizlerle Birlikte Yapacağız”

Hassan, “Buraları, sizleri çok iyi biliyorum. Daha önce gelme imkanı bulamamıştım ama bugün ILO Direktörü olarak sizlerle birlikte olmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. ILO Türkiye Direktörlüğü olarak, ülkedeki üçlü yapının bütün taraflarıyla yani hükümet, işçi örgütleri ve işverenlerle birlikte çalışmalarımızı yürütmek istiyoruz. ILO Türkiye Ofisi olarak her ne yapacaksak bu üçlü tarafları davet ederek birlikte yapacağız. Türkiye’deki işçi sınıfı büyük zorluklarla karşı karşıya. Bu çerçevede ILO’nun politikalarını bütün bu konulara yanıt verecek şekilde şekillenmeye çalışacağız” diye konuştu.

Hassan: “Genel Başkanımız Arslan’ın Görüşlerine Katılıyorum”

ILO Türkiye Direktörü Yasser Ahmed Hassan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının temsil niteliğinde ve dengeli olması gerektiğine inandıklarını belirterek, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçlü yapıyı yansıtması, temsil niteliğinin olması ve dengeli olması gerektiğine dair görüşlerinize katılıyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Hassan: “Filistin’in BM Üyesi Olması Şart”

Filistin’de yaşananlara değinen Hassan, “ILO’nun Filistin’deki kardeşlerimiz için maddi desteklerinin yanında esas önemli olan Filistin’in ILO’ya tam üyeliğinin sağlanması olacaktır. 2012 yılında BM Genel Kurulunda 136 üyenin oyu ile Filistin BM’de temsil hakkını kazandı ama devlet dışı gözlemci üye olarak statü verildi. ILO’nun bu anlamdaki üyelik şartları son derece açık ve net. Üyelik için BM üyesi olacaksınız, bir başvuru mektubu ile ILO’ya başvuracaksınız ve toplanan çalışma konfederasyonunda 3/2 çoğunlukla üyeliğiniz kabul edilecektir. Bu bütün her şeyin gidişatını değiştirecek bir durum. O zaman Filistin’in statüsü sadece üyelikle kalmayıp, küresel anlamda bir üye olarak İsrail’e karşı bir şikayet dosyası açabilecek duruma gelebilecekler” şeklinde konuştu.



HABERE AİT GÖRSELLER :

14 Aralık 2023 15:16, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu