EV İŞÇİLERİNİN SORUNLARI VE TALEPLERİNİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI IŞIKHAN’A İLETTİK

20 Mayıs 2024 21:50, Haberler


 

EV İŞÇİLERİNİN SORUNLARI VE TALEPLERİNİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI IŞIKHAN’A İLETTİK

 

HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın Komite Başkanı Fatma ZENGİN ve beraberindeki heyet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN'ı ziyaret ederek, ev işçilerinin sorunları ve taleplerini iletti.

 

Görüşmeye HAK-İŞ Kadın Komite Başkanı Fatma ZENGİN'in yanı sıra, Dr. Öğretim. Üyesi Cavit Demiral, Hizmet-iş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Hatice Ayhan, Toplu İş Sözleşmesi Uzmanı Dr. Sefa Karagöz, Hukuk Müşaviri Av. Osman Sarı, Manisa Şube Başkan Yardımcısı Özlem Akın, Hatay Şube Kadın Komitesi Başkanı Sevda Temel katıldı.

 

ZENGİN, yapılan görüşmede HAK-İŞ Kadın çalışmalarına ve kayıtlı kadın istihdamına ilişkin konulara değindi.

 

Türkiye'de kadın istihdamı, kadın çalışanların örgütlenmesi, çalışma hayatında ayrımcılığın önlenmesi, ILO'nun C189 No'lu sözleşmesinin kabul edilmesinin önemi, iş aile ve sosyal yaşam uyumu üzerine yaptığımız çalışmaları anlatan Zengin, kadın istihdamı konusunda hükümet tarafından yapılan düzenlemeleri de olumlu bulduğumuzu, geliştirilmesi için birlikte çalışmaya hazır olduğumuzu paylaştı.

 

Zengin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat IŞIKHAN'a emeğin görünmez yüzü ev işçilerinin mevcut durumunu, sorunları ve talepleri içeren raporumuzun sunumunu yaptı. Ev işçilerinin örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin önerilerimizi iletti.

 

Genel işler iş kolunda yer alan, ülkemizdeki en fazla ev işçisini örgütleyen HAK-İŞ'e bağlı Hizmet İş Sendikamızın genel merkez ve taşra teşkilatında ev işçisi örgütlenme çalışmalarında yer alan sendikacılar örgütlü oldukları sektör ve ev hizmetlerinde çalışan ev işçileri örgütlenmeleri hakkında bilgi verip, ev işçilerinin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini Bakan IŞIKHAN 'a iletme fırsatı buldu.

 

18.500 ev işçisini üye yapan Hizmet-İş Sendikamızın sektörün sorunları ve taleplerini içeren raporunu bakanımıza sunduk.

 

Sorunlara Dikkat Çektik

 

Raporda yer alan Ev İşçilerinin;

• 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı dışında tutulmuş olmaları,

• Türk Borçlar Kanunu'nda ev hizmetlerinde çalışanlara yönelik yeterli düzenlemenin olmaması,

• Ev hizmetlerinde çalışanların çalışma sürelerine göre farklı statülere tabu tutulmaları nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakılmaları,

• Genel olarak kayıt dışı olarak çalıştırılmaları ve sosyal güvenceden yoksun kalmaları,

• 6331 sayılı kanunun kapsamı dışında kalmaları nedeniyle iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin önlemlerden faydalanmamaları,

• Sendikalaşma özgürlüğünün yasal ve idari engeller nedeniyle önemli ölçüde kısıtlanmış olması,

• İnsani olmayan yaşam koşulları, kötü muamele, şiddet, mobbing ve tacize karşı yeterli güvencelerinin olmamaları,

• Toplumun en dezavantajlı gruplar arasında yer almaları ve sömürüye daha fazla maruz kalmaları gibi sorunları detaylı olarak paylaşıldı.

 

Önerilerimizi Sunduk

 

Bu kapsamda sorunların çözümüne yönelik;

• 6098 sayılı Borçlar Kanunu'na tabi çalışan ev işçilerin 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi kılınmasının sağlanması, mevzuatta ev hizmetleri kavramının tanımlanarak sınırlarının net bir hale getirilmesinin sağlanması,

• Kayıt dışı çalıştırılmaları denetim ve kontrol mekanizmaları ile önlenmeli, sosyal güvenceleri sağlanması ve çalışma şartlarının düzenlenmesi,

• Sektör çalışma statüsü gözetmeksizin ev hizmetlerinde çalışanlardan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına alınması,

• Sendikalaşmanın önündeki yasal ve idari engeller kaldırılarak toplu iş sözleşmesi imkanlarından faydalanabilmeleri için hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesi,

• ILO'nun C189 sayılı Ev İşçileri İçin İnsana Yakışır İş Sözleşmesinin ülkemizce onaylanması,

• Mesleki eğitimlerle yeterliliklerinin geliştirilmesi ve belgeli işgücüne kazandırılmasının sağlanması,

• Kötü muamele, şiddet ve mobbing ve tacizi önleyici düzenlemelerin hayata geçirilmesi, ev işçilerinin hak ve menfaatleri için sendikaların karar alma ve politika oluşturulma süreçlerine dahil edilmesi,

• Ekonomik kriz, salgın, deprem gibi olağanüstü koşullara karşı ev işçilerinin korunmasına yönelik politika önerilerimiz iletildi.

 

Işıkhan, “Ev İşçilerinin Güvenceli ve Kayıtlı İstihdamda Yer Alması İçin Çalışma Yapılmalı”

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışma hayatı başta olmak üzere, kadınların kayıtlı istihdama kazandırılmaları konularının özellikle son 21 yıldır üzerinde hassasiyetle durulan ve bu alanda özel politika geliştirilen alanlardan olduğunu belirterek, “Kayıtlı istihdam hepimiz için çok önemli. Kadınların işgücüne katılımı da hem işgücü piyasasının genişlemesine ve üretkenliğin artmasına yardımcı olacak hem de sosyal güvenlik sistemimizin daha da gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu noktada hedefimiz; bu alanla ilgili daha fazla politika geliştirmektir" diye konuştu.

 

Işıkhan, kadın İstihdamının öneminden bahsederek, ev işçilerinin güvenceli ve kayıtlı istihdamda yer alması için Bakanlık koordinasyonunda Mesleki Yeterlilik Kurumu, İş Teftiş Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurulu ve Sendikaların bir araya gelerek çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

 

Işıkhan, ev işçilerinin hakları ile beraber işveren haklarının da korunması konusuna dikkat çekerken, kayıtlı istihdama katkı sağlayacak bir çalışma olacağını vurguladı.

 

Ziyaret, engelli kızların yaptığı kucağında çocuğunu sırtında dünyayı taşıyan kadını temsil eden "Ana Kucağı" isimli tablo hediyesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

 


İLGİLİ DOSYALAR:

HABERE AİT GÖRSELLER :

20 Mayıs 2024 21:50, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu