HAKLARIMIZ VE TALEPLERİMİZ İÇİN KAYSERİ’DEN HAYKIRDIK

23 Ağustos 2024 20:47, Haberler


HAKLARIMIZ VE TALEPLERİMİZ İÇİN KAYSERİ’DEN HAYKIRDIK

HAK-İŞ olarak, "Haklarımız İçin Meydanlardayız" temasıyla gerçekleştirdiğimiz kitlesel buluşmalarımızın ilkini Kayseri'de büyük bir çoşku ve katılım ile gerçekleştirdik. Alanı dolduran binlerce emekçiyle birlikte, vergi adaletsizliği; sendikal baskılar, işten çıkarmalar ve sürgünler, Kamu Çerçeve Protokolü'ne ek protokol zam talebi, kayıt dışı istihdam, kapsam dışında kalanlar için kadro talebi, örgütlenmenin önündeki engeller ve iş kazaları başta olmak üzere çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin taleplerimizi dile getirdik.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan'ın liderliğinde  Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde 23 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirdiğimiz mitinge, Genel Başkan Yardımcılarımız Yunus Değirmenci, Devlet Sert, Mehmet Ali Kayabaşı, Genel Sekreterimiz Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcımız Fatma Zengin, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, HAK-İŞ Kayseri İl Başkanı Serhat Çelik, YOYAV Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, HAK-İŞ ve sendikalarımızın bölge il ve şube başkanları ile üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.

Genel Başkanımız Arslan, alanda toplanan emekçiler tarafından coşkuyla karşılandı. Program, iş kazaları, deprem, salgın, doğal afet ve vatan savunmasında kaybettiğimiz şehitlerimiz için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Vatan uğrunda kahramanca can veren tüm şehitlerimiz, iş kazalarında hayatını kaybedenler ve Filistin’de şehit olan kardeşlerimiz için Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Mitingde alanı dolduran binlerce işçi tarafından, “HAK-İŞ Nerede Biz Oradayız”, “İşçi Sendika Omuz Omuza”, “Haklarımız İçin Meydanlardayız”, “Vergide Adalet İstiyoruz”, “Filistin’e Selam Direnişe Devam” sloganları atıldı.

Grev ve Eylemdeki Tüm Emekçilere Selam Olsun

Genel Başkanımız Arslan, 31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından DEM partili Belediyeler tarafından işten çıkarılan, sürgün edilen ve sendikal baskıya maruz kalan, 4 aydır eylemleri devam eden işçilere ve işten çıkarılan 800 işçiye selam göndererek başladığı konuşmasında, grevleri devam eden tüm HAK-İŞ emekçilerine selam yolladı.

Arslan, “Bu meydandan Diyarbakır'a selam olsun. Van Büyükşehir Belediyelerinden yaklaşık bine yakın arkadaşımız işten çıkarıldı. Beş yüz arkadaşımız sürgün edildi. Pek çok arkadaşımız sendikal baskıya maruz kaldılar. Van'da devam eden direnişe buradan selam olsun. İskenderun'da Yolbulan Metalde grevimiz devam ediyor. Grevcilere buradan selam olsun. İzmir Kemalpaşa'da beş aydan fazladır devam eden Lezita grevcilerine buradan selam olsun. Bursa Gemlik'te, Borusan Port'ta eylemlerine devam eden Borusan işçilerine selam olsun. Türkiye'nin her yerinde zalimlerin adaletsizliklerine karşı direnen onurlu, haysiyetli mücadele veren bütün emekçilere buradan selam olsun” dedi.

“Ciddi Bir Ekonomik Kriz İle Karşı Karşıyayız”

Ülkemizdeki ekonomik kriz ve enflasyon sebebiyle ücretli işçilerin üzerindeki ağır yüklerin kaldırılması hakkında açıklamalarda bulunan Arslan, “Ciddi bir ekonomik krize karşı karşıyayız. Yaşadığımız ekonomik kriz yüksek enflasyonla daha da büyüdü. Alım gücümüz zayıfladı. Fiyatlar aldı başını gitti. Bizler ücretiyle yaşamak zorunda kalan emekçiler olarak yaptığımız toplu sözleşmelerin bir süre sonra anlamını kaybettiğini gördük” dedi.

KÇP Kapsamında Çalışan Emekçiler İçin Ek Protokol Zam Talebi

Kamuda KÇP kapsamında çalışan emekçiler için ek protokol ile zam talebini yineleyen Arslan yapılan toplu sözleşmelerin gün geçtikçe anlamını kaybettiğini söyledi. Arslan, “Buradan bir kez daha hükümete sesleniyoruz. Gelin çalışanların sorunlarını, sıkıntılarını yokluklarını, zorluklarını görün ve yeni zamlar, yeni artışlar sağlayalım” dedi.

“Adaletli Bir Vergi Sistemi İstiyoruz”

Arslan, emekçilerin sorunlarının düzenlediğimiz kitlesel mitinglerle dile getirileceğini belirterek vergi adaletsizliğinin ülkemizde çalışanlar üzerinde ağır bir yük olduğunu kaydetti. Arslan “Bugün de buradan yaşadığımız zorlukların çözümü için hem taleplerimizi hem de eleştirilerimizi yapacağız. Özellikle vergi sisteminin, bu ülkenin adaletli bir vergi sistemi olmadığının altını çizmemiz gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a Vergi Raporunu Sunduk

HAK-İŞ Akademi’nin ilk çalışmasını vergi konusunda yaptığını ifade Arslan, çalışmanın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a takdim edildiğini ifade etti. Arslan vergi sistemindeki yüzdelik dilimlerin çalışanlar için kabul edilebilir düzeyde olmadığını, Ocak ayında alınan ücretlerinin yarısının Aralık ayında eridiğini hatırlatarak, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınacak bir modele ivedilikle geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Arslan, Taleplerimizi Sıraladı

Genel Başkanımız Arslan, mitingde çalışma hayatına ilişkin şu talepleri sıraladı:

“Yerel yönetimlerde Kamu Çerçeve Protokolü’nün uygulanmasını istiyoruz. Belediye şirketlerinde ilave tediyenin uygulanmasını istiyoruz. 696 Sayılı KHK ile kadro alan arkadaşlarımızın tayin ve beceriş haklarının verilmesini istiyoruz.  Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunları artık çözülsün istiyoruz. 696 Sayılı KHK kapsamına girmeyen kadro alamayan arkadaşlarımızın kadrolarının verilmesini istiyoruz. Başta yangın işçilerinin haklarının daha fazla ödenip daha iyi haklara kavuşmasını istiyoruz. Kayıt dışı istihdamın sona erdirilmesi için hükümetin atacağı bütün adımları destekliyoruz. Gerçek iş güvencesi, gerçek sendikacılık istiyoruz. Sendikal yaşamın bütün işçilere uzanmasını istiyoruz. Toplu sözleşmenin bütün emekçileri kapsamasını istiyoruz.”

“Emekli Kardeşlerimizi De Bu Mücadeleye Katacağız”

Sadece çalışanların değil işçi emeklilerin de büyük sorunları olduğunu ve çözüm için HAK-İŞ’in üzerinde sorumluluk olduğunu ve HAKİŞ tarafından HAK EMEK-DER Derneğinin kurulduğunu kaydeden Arslan, “Biz emeklilerimizin haklarının daha da ileriye taşınması için bir de dernek kurduk. HAK EMEK-DER ile beraber inşallah emeklilerimizin de sorunlarını, onların da taleplerini mutlaka yerine getirmek için çaba sarf edeceğiz. Sizlerden ricam emekli olan bütün arkadaşları üye yapalım. Onların da bizim üzerimizde hakları var. Yıllarca bizimle beraber yürüdüler. Bizimle beraber yol yürüdüler. Bizim yanımıza yer aldılar. O zaman onlara da borcumuz var. Onun için emekli kardeşlerimizi de bu mücadeleye katacağız” dedi.

“İş Kazaları Bu Ülkenin Kaderi Olamaz, Biz Ölmeyi Değil Yaşamayı Hak Ediyoruz”

İş kazalarında ülkemizde her gün emekçilerin canlarını önlenebilir kazalarda kaybettiğini ve bu durumun ülkemizin kaderi olamayacağının altını çizen Arslan, “İş kazaları bu ülkenin kaderi olamaz. Her gün iş kazalarında gencecik yavrularımızı toprağa veriyoruz. İş kazalarında ölenlerin yüzde 99’unun önlenebilir kazalar olduğunu biliyoruz. O yüzden iş kazalardaki kaybettiğimiz evlatlarımız ülkemizin de büyük bir insan kaybıdır. Benim ülkem bunu hak etmiyor. Bizim emekçilerimiz bunu hak etmiyor. Biz ölmeyi değil, yaşamayı istiyoruz” dedi.

Ölümlü iş kazlarının örgütlü işyerlerinde yüzde 1 olduğunu hatırlatan Arslan, sendikal örgütlülüğün arttırılarak, ölümlü iş kazalarının önlenebilir olduğunu kaydetti.

“Cumhurbaşkanı'na Buradan Teşekkür Ediyoruz, Çünkü IMF'ye Teslim Olmak Emeğe İhanettir”

Ülkemizde IMF ile yapılan her anlaşmanın ekonomik ve siyasi krizle sonuçlandığını ifade eden Arslan, bugüne kadar 18 defa IMF ile anlaşma yapıldığını her anlaşmanın hüsranla sonuçlandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a IMF’ye karşı dik duruşundan dolayı teşekkür eden Genel başkanımız Arslan, “Cumhurbaşkanımız IMF'nin bütün baskılarına rağmen IMF'yle anlaşmaya yaklaşmıyor. Onun için Sayın Cumhurbaşkanı'na buradan teşekkür ediyoruz, çünkü IMF'ye teslim olmak emeğe ihanettir” dedi.

Yüksek enflasyonun işçileri fakirleştirdiğini, cebimizdeki ücretleri alıp götürdüğünü ifade eden Genel Başkanımız Arslan, enflasyonun bir an önce aşağıya çekilerek, kayıpların telafi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Bu Taksim'i Kurt Yapmaz, Kuzulara Şah Olsa”

Ülkemizin kaynaklarının çalışanlara ve emeklilere daha fazla ücret vermeye yeteceğini vurgulayan Arslan, ücretlerin eşit dağıtımı konusunda sorunlar olduğunu, aslan payının sermaye tarafından tüketildiğini kaydederek, “Bu Taksim'i kurt yapmaz, kuzulara şah olsa diyor ya şair. Bu adaletsiz Taksim'in giderilmesini istiyoruz” dedi.

Filistin Halkının Haklı Davasında Yanlarındayız

HAK-İŞ olarak, Siyonistlerin Filistin halkına yönelik artık sistematik bir hale gelen ve her geçen gün dozunu artırarak devam eden soykırımı lanetlediklerini ifade eden Arslan, “Çünkü Filistin bizim davamız, çünkü Kudüs bizim davamız, Kudüs bizim kutsalımız, Aksa bizim kutsalımız. HAK-İŞ olarak, bütün imkânlarımızla Kudüs’e sahip çıkmaya, Filistinli kardeşlerimizle birlikte olmaya devam edeceğiz. Sonuna kadar sizinle beraberiz” şeklinde konuştu.

Arslan HAK-İŞ olarak Filistin adına gerçekleştirdiğimiz kampanyalar ile Filistin ve Gazze’li kardeşlerimize yardımlarımızı ulaştırmaya devam edeceğimizin altını çizerek Filistin’de yaşayan mazlum halka selam yolladı. Arslan, “Şu meydandan onlara bir kez daha selam olsun. Siyonist katil devlet mutlaka yıkılacak. Başkenti Kudüs olan özgür ve bağımsız Filistin devleti kurulana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Ormancıların Sorunlarını Bakan Yumaklı’ya İlettik

Ormancıların sorunlarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya taleplerimize ilişkin bir rapor ilettiğini ifade eden Arslan, “Buradan Tarım ve Orman Bakanımıza tekrar sesleniyoruz. Orman gerçekten hepimizin yüreğidir. Bu ülkenin yeşil vatanını korumak adına çalışanlarımız canlarını feda ederek çalışıyorlar. Ama onların daha fazla hakka daha fazla imkanlara ihtiyacı var. Orman çalışanlarına buradan selam olsun” dedi.

Genel Başkanımızın konuşmasının ardından, Kayseri mitingimiz sona erdi.

 

23 Ağustos 2024 20:47, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu