KOCAELİ’DE İŞÇİLER TEK YÜREK OLDU

05 Eylül 2024 20:11, Haberler


KOCAELİ’DE İŞÇİLER TEK YÜREK OLDU

HAK-İŞ olarak, "Haklarımız İçin Meydanlardayız" temasıyla gerçekleştirdiğimiz kitlesel buluşmalarımızın ikincisini Kocaeli'de büyük bir çoşku ve katılım ile gerçekleştirdik. Alanı dolduran binlerce emekçiyle birlikte, vergi adaletsizliği; sendikal baskılar, işten çıkarmalar ve sürgünler, Kamu Çerçeve Protokolü'ne ek protokol zam talebi, kayıt dışı istihdam, kapsam dışında kalanlar için kadro talebi, örgütlenmenin önündeki engeller ve iş kazaları başta olmak üzere çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin taleplerimizi dile getirdik.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan'ın liderliğinde  Kocaeli Anıtpark’ta 5 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirdiğimiz mitinge, Genel Başkan Yardımcılarımız Yunus Değirmenci, Devlet Sert, Halil Çukutli,  Mehmet Ali Kayabaşı, Genel Sekreterimiz Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcımız Hamdi Abdullah Koçoğlu, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Genel Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, HAK-İŞ Kocaeli İl Başkanı Muharrem Subaşı, Hizmet-İş Sendikamızın Kurucu ve Onursal Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, HAK EMEK-DER Genel Başkanı Remzi Karataş, HAK-İŞ ve sendikalarımızın bölge il ve şube başkanları ile üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.

Genel Başkanımız Arslan, alanda toplanan emekçiler tarafından coşkuyla karşılandı. Program, iş kazaları, deprem, salgın, doğal afet ve vatan savunmasında kaybettiğimiz şehitlerimiz için saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Vatan uğrunda kahramanca can veren tüm şehitlerimiz, iş kazalarında hayatını kaybedenler ve Filistin’de şehit olan kardeşlerimiz için Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.

Mitingde alanı dolduran binlerce işçi tarafından, “HAK-İŞ Nerede Biz Oradayız”, “Haklarımız İçin Meydanlardayız”, “İşçi Sendika Omuz Omuza”, “Vergide Adalet İstiyoruz”, “Filistin’e Selam Direnişe Devam” sloganları atıldı.

Mitingde, “Vergide Adalet İstiyoruz”, “Kamu Çerçeve Protokolü'ne Ek Protokol Zam Talebimizin Verilmesini İstiyoruz” “Mevsimlik, Geçici ve Kamu İşçileri ile Kampanya İşçilerinin Sorunlarının Çözülmesini İstiyoruz”, “Sendikal Baskılar Son Bulsun”, “Kazasız Meslek Hastalıksız, Ölümsüz İş ve İşyerleri İstiyoruz” “En Düşük Emekli Maaşının Asgari Ücret Olmasını Talep Ediyoruz”, “Refahın Adil Bölüşümünü İstiyoruz” “Ev İşçileri İçin Örgütlenme İstiyoruz” dövizleri taşındı.

Alanı dolduran binlerce işçiye teşekkür eden Genel Başkanımız Arslan, “Alanı anlamlı kılan değerli emekçi kardeşlerim Kocaeli’yi onurlandırıyor, Kocaeli de bizleri onurlandırıyor. Tüm emekçileri buradan selamlıyoruz” dedi.

Grevdeki Emekçilere Seslenen Arslan; “Aydınlık Günler Yakın”

31 Mart Yerel Seçimleri ile DEM Parti ve bazı siyasi partilerin, HAK-İŞ’in onurlu emek mücadelesine karşı operasyon başlattığını belirten Genel Başkanımız Arslan, başta Van’da ve Diyarbakır’da ekmekleri için mücadelelerine devam eden işçiler olmak üzere tüm grevdeki işçilere selam yolladı. Arslan, İzmir Kemalpaşa’daki Lezita işçilerine, Hatay Yolbulan Metal işçilerine, Borusan işçilerine büyük emek mücadelelerinden ötürü teşekkür ederek aydınlık günlerin yakın olduğunu ifade etti.

Ekonomik Krizin En Büyük Mağduru Emek Hareketi ve İşçiler

Genel Başkanımız Arslan, ülkemizin yakın tarihte yaşamadığı bir kriz ile karşı karşıya olduğunu belirterek, krizin en büyük mağdurunun emek hareketi ve işçiler olduğunu, HAK-İŞ’in işçiler ile birlikte mücadele için meydanlarda olduğunu ifade etti. Arslan, “Emekçilerin, işçilerin, mazlumların, haksızlığa uğramış kitlenin sesi olmak, onların sorunlarına cevap vermek için meydanlardayız. Bu meydanları dolduran kardeşlerimizin ne yaşadıklarını, nasıl yaşadıklarını, hangi zorluklara göğüs gelerek buraya geldiklerini biliyoruz” dedi.

“Kriz Dönemlerinin Faturasını Sadece İşçilerin Ödemesi Doğru Değil”

Arslan, son 5 yılda milli gelirin artmasına rağmen çalışanların yoksullaştığını belirterek, zorlukların ve kriz dönemlerinin faturasını sadece çalışan işçilerin ödemesinin doğru olmadığını ifade etti. Çalışanların milli gelirden aldığı payın yüzde 25’e düştüğünü ancak sermayenin aldığı payın yüzde 55’e çıktığını ifade eden Arslan, “Bu taksimi Kurt yapmaz, Kuzulara Şah olsa” dedi.

“Az Kazanandan Az Çok Kazanandan Çok Vergi Alınmalı”

HAK-İŞ’in alanlarda dile getirdiği bütün konuların gereğini yapmak için büyük bir mücadele verdiğini hatırlatan Genel Başkanımız Arslan, vergi sistemimiz üzerinde büyük sıkıntılar olduğunu, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması üzerine yeni bir modelin oluşturulması için Konfederasyonumuzun HAK-İŞ Akademi’yi kurduğunu ve alanında uzman akademisyenler tarafından bir rapor oluşturulduğunu ifade etti.

“Mitinglerimizin Temel Öğesi Adil Vergi Sistemi”

HAK-İŞ’in vergi raporunun detaylarına değinen Genel Başkanımız Arslan, “Verginin kriz dönemlerinde yüzde 10 ile sınırlandırılmasını istiyoruz. Vergi dilimlerindeki aralıkların arttırılmasını oranların düşürülmesini istiyoruz.  Az kazanan az vergi versin. Kimse vergi vermeyelim demiyor, ama verginin adaletli alınmasını istiyoruz. Zaten zor geçinen ve enflasyon altında inleyen emekçilere nefes aldıralım. Verginin hakkaniyetli toplanması kadar hakkaniyetli dağıtımının da yapılması gerekiyor. O nedenle mitinglerimizin temel ögesi vergi sisteminin adil bir noktaya getirilmesidir” dedi.

Sendikal Hareket Güçlenirse Sorunlar Çözülür

Ülkemizde çalışma mevzuatı konusunun da sorunlar olduğunu, sendikal hareketin güçlenmesi ile tüm sorunların üstesinden gelineceğini kaydeden Arslan, üç temel konu üzerinde durdu. Arslan, “Eğer bu ülkede sendikal hareket güçlenirse, sendikal hareket büyürse, toplu sözleşme herkesi kapsarsa öncelikle kayıt dışını önlüyoruz. Toplu sözleşme olan hiçbir yerde kayıt dışı istihdam olamaz. İkincisi sendikal örgütlülüğün olduğu işyerlerinde İş kazalarında ölüm oranları yüzde birin altına düşüyor ve son olarak adil bir gelir dağılımını önemli ölçüde gerçekleştiriyoruz” dedi.

Sendikal mevzuatın yeniden ve ivedilikle gözden geçirilip engellerin kaldırılmasını istediğini ifade eden Arslan, en önemli engelin iş güvencesi olduğunu ve mevcut iş güvencesinin sembolik bir iş güvencesi niteliğinde olduğunun altını çizdi.

696 Sayılı KHK ve Eksik Kalan Konular

HAK-İŞ’in verdiği büyük mücadelenin sonunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük reformlarından birine imza atıldığını, kamuda taşeron sorununun çözüldüğünü, 696 sayılı KHK ile 1 Milyon taşeronun kadro almasında HAK-İŞ’in öncü rol üstlendiğini ifade eden Arslan, 696 sayılı KHK ile çözüme kavuşturulamayan sorunları dile getirdi. Arslan, “696 ile yaklaşık bir milyon arkadaşımız kadro aldı. Ancak bu arkadaşlarımızın tayin ve becaiş hakları ne yazık ki hala verilemiyor. Tayin ve becaiş haklarının alınması için mücadelemizi sürdürüyoruz. Yine 696 kapsamına girmeyen bize göre yüz binin üzerindeki kamuda, KİT'lerde ve diğer yerlerde çalışan taşeron işçilerin kadro sorununun çözülmesini istiyoruz” dedi.

Arslan Taleplerimizi Sıraladı

Emekçilerin birçok talebi olduğunu belirten Genel Başkanımız Arslan, taleplerimizi şu şekilde sıraladı:  “Yerel yönetimlerde Kamu Çerçeve Protokolü’nün uygulanmasını istiyoruz. Belediye şirketlerinde ilave tediyenin uygulanmasını istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunları artık çözülsün istiyoruz. KÇP’ye ek protokol zammının uygulanmasını istiyoruz. Başta yangın işçilerinin haklarının daha fazla ödenip daha iyi haklara kavuşmasını istiyoruz. Çaykur ve Şeker işçileri başta olmak üzere 12 ay çalışabilecekleri bir modelin uygulanmasını istiyoruz. Staj ve çıralık mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesini istiyoruz. Ev işçilerinin iş kanunu kapsamına alınmasını ve SGK kapsamındaki eksikliklerinin giderilmesini istiyoruz. Kağıt toplayıcıların Sosyal güvenlik ve sendikal haklarının sağlanacağı bir düzenleme istiyoruz” dedi.

Asgari Ücret

Genel Başkanımız Arslan, asgari ücret ile ilgili son 5 yıl için yapılan araştırma sonuçlarına değinerek, asgari ücret üzerinde maaş alanların ücretlerinin asgari ücret düzeyine indiğine dikkat çekti.  Arslan, asgari ücret arttığında bütün ücretlerin artmaması durumunda Toplu Sözleşme düzeninin yıkılacağını, bu durumun sendikal hareketi yok edecek bir yapı oluşturduğunu belirtti. Asgari ücret tespit komisyonunun yapısının değişmesi gerektiğini vurgulayan Arslan, “Bu asgari ücret tespit komisyonundan sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz. O zaman diyoruz ki asgari ücret komisyonunun yapısını değiştir, asgari ücreti belirleme kriterlerini değiştir ve asgari ücret gerçekten asgari ücret olarak olsun” dedi.

“Emeklilik Konusunda İnsanların Umutları Var”

HAK-İŞ Konfederasyonu tarafından geçtiğimiz günlerde 2024 yılında emekliliği gelenlerin 2025 yılında emekli olmaları durumunda maaşlarının yüzde 30 oranında düşeceği ile ilgili açıklamalar yapıldığını hatırlatan Genel Başkanımız Arslan, HAK-iŞ’in konuya ilişkin olarak önemli çalışmalara imza attığını belirterek, Türkiye’nin alanındaki uzmanları ile kanun tasarısı hazırladığını ve önümüzdeki günlerde Meclise götürüleceğini ifade etti. Arslan, herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için işçilerimizin muhtemel yasa değişikliği için beklemelerini ve sürecin işleyişine göre emeklilik kararı vermelerini gerektiğini vurguladı. Arslan, emeklilik ile ilgili yıllarca prim ödemiş işçilerin 12.500 lira gibi bir rakama mahkum edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “İnsanların umutları ve hayalleri var. Bu rakamlar kabul edilebilir değil. Özellikle emeklilik ile ilgili alt gruptaki arkadaşlarımızın mağduriyetlerini giderelim. Hiç değilse emekli maaşının alt limiti asgari ücret olsun. Bunun için mücadele sarf ediyoruz” dedi.

“IMF'ye Teslim Olmak Emeğe İhanettir”

Ülkemizde IMF ile yapılan her anlaşmanın ekonomik ve siyasi krizle sonuçlandığını ifade eden Arslan, bugüne kadar 18 defa IMF ile anlaşma yapıldığını her anlaşmanın hüsranla sonuçlandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a IMF’ye karşı dik duruşundan dolayı teşekkür eden Genel Başkanımız Arslan, “Cumhurbaşkanımız IMF'nin bütün baskılarına rağmen IMF'yle anlaşmaya yaklaşmıyor. Onun için Sayın Cumhurbaşkanı'na buradan teşekkür ediyoruz, çünkü IMF'ye teslim olmak emeğe ihanettir” dedi.

“Gazze’de Kahramanlık Destanı Yazılıyor”

Genel Başkanımız Arslan, çalışma hayatındaki sorunların yanı sıra, dünyada vahşetin her geçen gün artarak devam ettiğine değinerek, Gazze’de katil devlet İsrail tarafından dünyanın gözü önünde insanlığın vahşice katledildiğini ifade etti. Arslan, “Gazze’de sadece çocuklar, anneler, mazlumlar ölmüyor. Gazze’de insanlık ölüyor. Katil İsrail tüm teknolojisiyle saldırmasına rağmen Gazze’de direniş devam ediyor. Gazze’de Filistinli kardeşlerimiz tarafından bir kahramanlık destanı yazılıyor” dedi.

Genel Başkanımızın konuşmasının ardından, Kocaeli mitingimiz sona erdi.

05 Eylül 2024 20:11, Haberler


© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu