ARSLAN, KÜTAHYA’DA ÇALIŞMA HAYATININ GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

03 Ocak 2025 15:46, Haberler


ARSLAN, KÜTAHYA’DA ÇALIŞMA HAYATININ GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Kütahya’da düzenlediği basın toplantısında Türkiye çalışma hayatı ve dünyada yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Genel Başkanımız Mahmut Arslan’ın, 3 Ocak 2025 tarihinde Kütahya’da gerçekleştirdiği basın toplantısına, Kütahya İl Başkanımız ve Hizmet-İş Sendikası Kütahya Şube Başkanı Sabahattin Ödemiş, Öz Sağlık İş Sendikamızın Kütahya Şube Başkanı Hatice Başçam, HAK-İŞ Akademi Başkanımız Prof. Dr. Cengiz Anık, Şube Başkan, Yönetici ve temsilciler ile komite başkan ve yardımcıları katıldı. 

Arslan, ülkemizde 2024 yılında meydana gelen yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının halen devam ettiğini hatırlatarak, çalışanların yüksek kira ve gıda fiyatları ve vergiden kaynaklanan ağır yükler gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Üç işçi konfederasyonunun bir araya gelerek ülkenin temel sorunları konusunda ortak bir çalışma hazırlandığını sözlerine ekleyen Arslan, “Bu ortak çalışmalarımızda başta refahın adil paylaşılması, vergi konusundaki yaşadığımız zorluklar, asgari ücret ve emeklilik konusundaki ortak sorunlarımızı bir deklarasyonla kamuoyuna duyurduk” dedi.

“Türkiye’nin Acil Adım Atması Gerekiyor”

Vergi, refahın adil paylaşılması, emeklilik sistemi ve asgari ücret konusunda üç konfederasyon tarafından hazırlanan görüşlerin parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerle paylaşıldığını ifade eden Arslan, “Maliye Bakanımızı, Cumhurbaşkanı yardımcımızı ziyaret ettik. Özellikle orta vadeli program ve asgari ücret konusundaki görüşlerimizi tekrar kendileriyle paylaştık. Vergi konusundaki hassasiyetimizi paylaştık. Dünya örneklerini anlattık. Türkiye'nin de bu konuda adım atması gerektiğinin altını çizdik” ifadelerine yer verdi.

“Vergi Sistemine İtirazımız Var”

Refahın adil paylaşılmadığını, vergi dilimlerinin hakkaniyetli olmadığını, çok kazanandan az, az kazanandan çok vergi alınan bir sisteme karşı itirazlarını her platformda ortaya koyduklarını ifade eden Arslan, “Türkiye büyümesine, kişi başına milli geliri dolar bazında artmasına rağmen, ne yazık ki çalışanların milli gelirden aldığı pay azalmaya başladı. Vergi dilimleri geçmişte yedinci, sekizinci ayda yüzde yirmi dilime girerken, şimdi dördüncü ayda vergi dilimlerimiz bir üst noktaya girmeye başladı” diye konuştu.

“Daha Katılımcı Bir Komisyona İhtiyacımız Var”

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısına olan itirazını bir kez daha dile getiren Arslan, “HAK-İŞ başta olmak üzere bu konudaki tüm paydaşların bir araya geldiği, daha katılımcı, daha çoğulcu, asgari ücreti,  gerçek anlamına uygun şekilde belirleyecek bir komisyona ihtiyacımız var” dedi.

“Asgari Ücret Bir Geçim Ücretine Dönüştü”

Türkiye’deki asgari ücret düzenlemesinin dünyadaki gelişmiş, çağdaş ülkelerden çok uzak olduğunu belirten Arslan, “Gelişmiş batı ülkelerinde asgari ücret bizdeki ifadesine de uygun şekilde minimum ücrettir. O ülkede kullanılabilecek, uygulanabilecek en düşük minimum ücreti temsil eder. Bizim ülkemizde asgari ücret minimum ücret olmaktan çıktı, genel bir ücrete, bir geçim ücretine dönüştü. Sorunun kaynağı işte buradan çıkıyor. Biz minimum ücreti mi belirliyoruz yoksa çalışanların yarısının geçim ücretini mi belirliyoruz” diye sordu. Arslan, bazı özel sektör işverenlerinin asgari ücretin vergi dışı tutulmasından dolayı çalışanlarını asgari ücretten gösterip diğer ücretleri açıktan verdiğine yönelik duyumlar olduğuna dikkat çekerek, söz konusu kayıt dışılığın önlenmesi gerektiğini ifade etti.

“Emeklilik Konusunda Halkımızı Uyardık”

Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 2024 yılı içinde emeklilik hakkını elde edenlerin, 2025 yılında emekli olurlarsa, bir yıl daha fazla prim ödemelerine rağmen 2024 yılına göre emekli maaşlarının yüzde 35 daha düşük olacağını belirterek, bu konuda çalışanları uyardıklarını hatırlattı. Arslan, “Bu gerçekten eşyanın tabiatına aykırı bir uygulama. Bir yıl daha fazla çalışıyorsunuz, daha fazla prim ödüyorsunuz ama 2024 yılında emekli olduğunuzda 100 TL alıyorsanız, 2025 yılında bu 65 TL'ye düşüyor” diye konuştu. Arslan, emekli aylıklarının düşük olmasını da eleştirerek, “Gerçekten uzun yıllar prim ödeyen, bu primleri için gerçekten iş yerlerinde kayıtlı çalışarak emeğinin karşılığını almak adına fedakarlık yapan çalışanların emekli maaşlarının bu kadar düşük olmasını kabul etmek söz konusu değil” uyarısında bulundu.

“Yeni Bir Başlangıç Yapılmasını Arzu Ediyoruz”

Arslan, 2023 yılında Türkiye’ye örnek teşkil edecek nitelikte bir Kamu Çerçeve Protokolü’nün imzalandığını ancak, aradan geçen iki yıllık dönemdeki yüksek enflasyonun imzalanan sözleşmeyi anlamsız hale getirdiğini ifade etti. Arslan, “Yeni dönem toplu iş sözleşmesinde yaşadığımız yüksek enflasyon, bu enflasyonun bize yaşattığı ağır ekonomik faturaların, toplu sözleşmelerle, vergi düzenlemeleriyle, yeni emeklilikle ilgili mevcut yanlış ve hatalı uygulamaların ortadan kaldırılmasıyla düzeltilmesini, yeni bir başlangıç yapılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.  

Genel Başkanımız Mahmut Arslan, toplantı sonrasında Öz Sağlık İş Sendikamızın Kütahya Şube Başkanlığını ziyaret ederek Şube Başkanı Hatice Başçam ile görüştü. Ziyarette Öz Sağlık-İş Sendikamızın Kütahya Şube Başkanı Hatice Başçam ve Şube Başkan Yardımcıları ile görüşen Arslan, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

HABERE AİT GÖRSELLER :

03 Ocak 2025 15:46, Haberler


© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu