ARSLAN, KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

03 Ocak 2025 18:33, Haberler


ARSLAN, KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ


Genel Başkanımız Mahmut Arslan, 3 Ocak 2025 tarihinde Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde düzenlenen “Sivil Toplum, Sendika, Siyaset ve HAK-İŞ” konulu konferansta öğrencilerle bir araya geldi.

Konferansa, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, HAK-İŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Cengiz Anık, Kütahya İl Başkanımız ve Hizmet-İş Sendikası Kütahya Şube Başkanı Sabahattin Ödemiş, Şube Başkan Yardımcıları, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. 

“Sivil Toplum, Sendika, Siyaset ve HAK-İŞ” 

Üniversite öğrencilerinin yoğun katılımıyla Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde düzenlenen “Sivil Toplum, Sendika, Siyaset ve HAK-İŞ” konulu konferansta konuşan Genel Başkanımız Arslan, Türkiye’deki sendikal hareketin tarihi geçmişi konusunda da bilgiler verdi. HAK-İŞ'in 1976 yılında kurulduğunu ve bugün 50. yılına yaklaştığını belirterek, “HAK-İŞ'in kuruluşu son derece kıymetli, anlamlı. HAK-İŞ var olan sendikal anlayışlarının dışında bir arayışın adı aslında” diye konuştu.

“Erdemli Sendikacılığı İnşa Etmek İstiyoruz”

HAK-İŞ’in tanımını yaptığı ve öteden beri Sendikal Rönesans olarak adlandırıldığı, “Sendikal Yenilenme” ve “Erdemli Sendikacılık” anlayışı konusuna da değinen Arslan, “Evet bir yönüyle yerli ve milli, bir yönüyle bu ülkenin değerleriyle çatışmayan, bu ülkenin değerlerini sendikal mücadelesinin ana unsuru kabul eden ama aynı zamanda dünya sendikal hareketine de, dünya sivil toplum hareketine de, dünyanın gelişmiş ülkelerinin ve o ülkelerdeki yaşayan insanların evrensel kabul ettiği hakları da içine koyan bir sendikal model inşa etmeyi amaçlıyoruz” dedi. Arslan, Türkiye endüstri ilişkiler sistemine kendi değerlerimizle örtüşen, çağdaş bütün sorunlara da çözüm bulabilecek bir model kazandırmak çabasında olduklarını sözlerine ekledi.

“Sendikalı İşyerlerinde Asgari Ücret Olmaz”

Türkiye’deki toplam 16 milyon işçinin sadece 2 milyon 500 bininin sendikalı olduğunu ve bunların da yaklaşık 1 milyonunun toplu sözleşmelerden yararlandığına dikkat çeken Arslan, “Geriye kalan 14 milyon işçi sendikasız. Sendikasız işçi demek, asgari ücretle çalışmak demek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantılarını bir ay süreyle herkes takip etti. Asgari ücretle çalışanların sayısı, toplam çalışanların yüzde ellisini geçti. Neden? Sendikalaşma oranının az olmasından. Sendika olan yerlerde asgari ücret yok. Toplu sözleşme yapılan yerlerde asgari ücret yok. Nerede var? Sendikasız iş yerlerinde” hatırlatmasında bulundu.

“Özgün ve Özgür Bir Sendikacılığı Temsil Ediyoruz”

HAK-İŞ’in özgün ve özgür bir sendikacılığı temsil ettiğini ifade eden Arslan, “Onun için bu değerler çok kıymetli. Demokrasi için de çok kıymetli. Millet iradesini savunması gerektiğinde savunacak, gerçek sivil toplum örgütlerine ihtiyaç varsa işte bu olmalı, böyle olmalı. O nedenle biz HAK-İŞ’i tanımlarken erdemli sendikal bakış açısının altını çiziyoruz. Kendi köklerimizden kendi geleneklerimizden gelerek bugünü tanımlamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Programda, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak ve HAK-İŞ Akademi Başkanı Prof. Dr. Cengiz Anık bir selamlama konuşması gerçekleştirdiler.


HABERE AİT GÖRSELLER :

03 Ocak 2025 18:33, Haberler


© 2024-2025 HAK-İŞ Konfederasyonu