HAK-İŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI SETTAR ASLAN “ANKARA İSTİHDAM GÜNLERİ”NDE KONUŞTU:
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Çalışma ve İş Kurumu Ankara İl Müdürlüğü tarafından 13-16 Haziran 2013 tarihleri arasında düzenlenen ve Hak-İş Konfederasyonu’nun da katılımcısı olduğu, ‘ANİF-2013 Ankara İstihdam Günleri Etkinliği’ açılışında bir konuşma yaptı.
“KAMUDAKİ BOŞ KADROLAR ACİLEN DOLDURULMALI”
İstihdamı artırmak ve işsizliği azaltmak için; meslekî ve teknik eğitimin artırılması ve yatırımlarda önceliğin ‘insan ve istihdam’ olması gerektiğini belirten Settar Aslan, kamudaki boş kadroların acilen doldurulmasını ve geçici işçilere kadro verilmesini istedi.
Konuşmasında, işsizliğin sadece ülkemizin değil, bütün dünyanın en yakıcı sorunlarından biri olduğunu hatırlatan Settar Aslan, Türkiye’deki işsizliğin yapısal nedenlerinin başında, yaşanan hızlı kentleşme ve terörün geldiğini bildirdi. İşsizliğin; ‘genç istihdamı’, ‘kadın istihdamı’, ‘engelli istihdamı’ ve ‘eğitimli istihdamı’ gibi boyutları bulunduğunu anlatan Aslan, şöyle devam etti:
“Türkiye’de işsizliğin bir yüzünde ‘vasıfsız ve mesleksiz yığınlar yetiştiren eğitim sistemi’ bulunurken, diğer yüzünde ise, ‘istihdam öncelikli olmayan bir kalkınma anlayışı’ yer almaktadır. Bu bakımdan, eğitim sistemimizi, meslekî ve teknik eğitimi önceleyecek şekilde reforma tabi tutmalıyız. Ayrıca, kalkınma ve ekonomik yatırımlarda, önceliğimiz ‘insan ve istihdam’ olmalıdır. İstihdam ağırlıklı yatırımlar daha fazla teşvik edilmeli ve teşvik süreleri uzatılmalıdır. İstihdam üzerindeki vergi, fon, sigorta ve sair kesinti yükleri azaltılmalıdır.
Sendikalar demokrasinin erken uyarı sistemleridir. İşsizlikle mücadelede sendikaların gücünden yararlanılmalı, sendikalaşmayı teşvik edecek düzenlemeler getirilmelidir. Mesela, sendikalı işçi çalıştıran işletmelerin ürettiği ürünlerin üzerine, (Sendikalı işçiler tarafından üretilmiştir) şeklinde sosyal etiketleme yapılabilir.”
Türkiye’nin su kaynakları ve orman varlığımızdan yeterince yararlanamadığına da işaret eden Settar Aslan, ormancılık ve balıkçılığın ciddi bir istihdam potansiyeli barındırdığını belirterek, şunları söyledi:
“22 milyon hektara yaklaşan orman varlığımıza, 22 bin civarındaki bir emek gücüyle hizmet vermeye çalışıyoruz. Ki, bu emeğin üçte birini de, senenin sadece yarısında çalıştırıyor, kalan yarısında işsiz bırakıyoruz. Başta tarım-orman emekçilerimiz olmak üzere, kamuda geçici çalıştırılan tüm işçilerimize kadro verilerek, yıl boyunca istihdamları sağlanmalıdır. Ayrıca kamudaki boş kadrolara acilen atama yapılmalıdır.”
Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Orman-İş Genel Başkanı Settar Aslan, Hak-İş’in, çalışma hayatının sosyal partneri olarak, üzerine düşen tüm görevleri layıkıyla yerine getirdiğini de hatırlatarak, “Konfederasyonumuz; İş Kanunun etkin uygulanmasından İş Konseylerinin oluşturulmasına, çalışan kadınlarımız için kreş uygulamasından afet stratejilerine, ray teknolojisinden kent konseylerine, meslekî eğitimden çalışan çocuklara, kayıtdışı ile mücadele ve iş sağlığı-güvenliğinden kadın ve gençlerin istihdamına kadar her alanda, ülkemizin ve örgütlü olduğumuz sektörlerin sorunlarına yönelik çözümler üretmektedir.” diye konuştu.
Protokoldeki diğer yetkililerle birlikte, Ankara’nın istihdamda başarılı işletmelerinin temsilcilerine plaket takdim eden Settar Aslan, daha sonra Hak-İş’in standını ziyaret ederek, görevli personelden bilgi aldı.
© 2021 HAK-İŞ Konfederasyonu